Hlavní obsah

Aerox, Apex a Arctis. Testujeme herní náčiní od SteelSeries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako samotný výkon počítače či notebooku jsou při hraní důležité nejrůznější periferie. Milisekundy totiž mohou rozhodovat o výhře či prohře, za což vděčíme především klávesnicím a myším. Podceňovat by ale hráči rozhodně neměli ani kvalitu zvuku, právě ten nás totiž dovede daleko více vtáhnout do samotného děje. Jak se to všechno daří modelům od společnosti SteelSeries, si ukážeme v dnešním testu.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Apex 3 TKL

Článek

Poslední dva roky jsem strávil desítky herních hodin s náčiním Dell Alienware AW, které jsme si představili v podrobné recenzi právě v roce 2020. Čas ale plyne, a tak jsem si nadělil k vysvědčení – tedy chápejte k tomu, že jsem svou ratolest zvládl nepřizabít, nové periferie. Volba tentokrát padla na značku SteelSeries, která má v nabídce celou řadu povedených modelů.

Vybírat si přitom můžete mezi relativně lacinými periferiemi, ale také z citelně dražších kousků, které cílí na profesionální hráče. Stejně jako u konkurence má SteelSeries odstupňované celé řady podle zaměření, takže i bez důkladnější znalosti trhu můžete koupit v podstatě celý set podle toho, co vám vaše peněženka dovolí.

Dell Alienware AW v testu: Na hry jako profík

Testy

Mě osobně se ale daleko více osvědčilo namixovat si testované herní náčiní podle vlastních preferencí – jiné nároky mám totiž na klávesnici, myš i sluchátka. Konkrétně volba padla na mechanickou klávesnici Apex 3 TKL, myšku Aerox 3 Wireless a sluchátka Arctis 7P+, která kromě PC sestavy poslouží také u PlayStationu 5.

Je to sestava, která mi bude v ideálním případě sloužit opět několik let. Po více než měsíci aktivního používání a desítkách propařených hodin se nyní mohu podělit o zkušenosti s tímto herním náčiním.

Kompaktní klávesnice bez číselníku

SteelSeries Apex 3 TKL zaujme už na první pohled svoji atraktivní cenovkou. Mechanická klávesnice s cenovkou pohybující se těsně pod hranicí jednoho tisíce korun je totiž sympatická svými proporcemi. Díky absenci numerického bloku totiž na stole nezabírá tolik místa. Při hraní, kdy druhou rukou držíte myš, navíc díky tomu sedíte daleko přirozeněji – ruce jsou blíže sobě.

Volba na tento konkrétní model padla ještě ze dvou důvodů. K herním radovánkám se totiž zpravidla dostanu až večer po práci, a tento konkrétní model má velmi tiché spínače Whisper Quiet, se kterými neruším zbytečně zbylou posádku naší ubikace. Výrobce slibuje navíc velmi vysokou odolnost, více než 20 milionů stisků. To by mělo v praxi bohatě stačit i jedincům, kteří se hraní věnují profesionálněji.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Apex 3 TKL

Na rozdíl od levných membránových modelů by měl být testovaný kousek přesnější, rychlejší a vydržet by toho měl opravdu daleko více. A to se nebavíme pouze o vzteklých výlevech hráčů, kteří si svou frustraci po prohrané bitvě vybíjejí právě na klávesnici.

Druhým důvodem mé volby byla zvýšená odolnost proti vodě a prachu. Díky krytí IP32 totiž nehrozí, že by se klávesnice poškodila nešikovným rozlitím nápoje či usazovaným prachem. Minimálně odolnost proti vodě by měla zajistit, že si večer budu moci zahrát, i když se odpoledne budou okolo počítače potulovat ratolesti.

Když se zrovna neoddáváte herním radovánkám, potěší pak ovládací prvky multimédií v horní části. Konkrétně zde kromě funkčních kláves naleznete klikací kovový váleček a klávesy pro ovládání médií umožňující úpravu hlasitosti a nastavení za chodu – jediným stisknutím tlačítka.

Potěšující jsou i praktické drobnosti. Například vestavěné drážky pro vedení kanálu vám umožňují vybrat si jedno ze tří míst pro výstup kabelu tak, aby vám na stole nepřekážel. Za samozřejmost lze považovat také RGB osvětlení PrismSync s osmi zónami a 16,8 miliony podporovaných barev.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Apex 3 TKL

Na hmotnosti záleží

SteelSeries Aerox 3 Wireless je paradoxně o poznání dražší než samotná klávesnice. Zběhlejší čtenáři již patrně tuší, že 1700 Kč jsem ze své peněženky musel vyplatit především kvůli tomu, že jsem si chtěl užívat bezdrátového komfortu. Kabelové provedení totiž vyjde v současnosti na méně než tisícovku.

Největší předností této periferie je perforovaná konstrukce. Díky ní váží celý hlodavec pouze 68 gramů, což se při zběsilých FPS akcích rozhodně hodí. RGB podsvícení je rozděleno do třech zón a krásně synchronizovaně svítí společně s klávesnicí skrze dírky, když na myši zrovna nemáte ruce.

Nenechte se ale ošálit, navzdory perforované konstrukci je myška příjemně tuhá a nabízí jistý úchop. Navíc se chlubí ochranou AquaBarrier, splňuje dokonce certifikaci IP54 – je podle výrobce odolná proti vodě, prachu, špíně, oleji či chlupům.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Aerox 3 Wireless

Vylepšené spínače Golden Micro IP54, které jsou také odolné proti prachu a vodě, jsou dimenzovány až na 80 milionů kliknutí, což je třikrát více než u řady konkurentů. V praxi poskytují velmi jistý stisk. Pochvalu si zaslouží také senzor TrueMove Air, který se chlubí snímáním 1:1, rozlišením 18 000 DPI a zrychlením 40G.

Baterie v Aerox 3 je vytvořena specificky pro optimalizovanou spotřebu energie. Poskytuje až 200 hodin nepřetržitého užívání, bez omezení na výkonu a hmotnosti. 15 minut rychlého nabíjení zaručí 40+ hodin hraní.

Myška nabízí reálnou výdrž až 200 hodin. Pokud tedy budete hrát zhruba šest hodin každý den, dobíjet budete jen jednou měsíčně. Solidní výdrž je zásluhou i nové bezdrátové technologie Quantum 2.0 Wireless, která je energeticky úspornější. Přitom ale nabízí stabilní připojení a v praxi nemáte příliš šanci poznat, zda jste připojeni kabelem či v bezdrátovém režimu. Na cestách je k dispozici také Bluetooth konektivita.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Aerox 3 Wireless

Sluchátka pro PS5, PC i mobil

Nejdražší položkou na nákupním seznamu nakonec byla sluchátka SteelSeries Arctis 7P+, která byla certifikována přímo pro použití s televizní konzolí PlayStation 5 od Sony. A i když se tím výrobce chlubí, kde může, je nutné zdůraznit, že jde o multiplatformní model. V praxi tak sluchátka bez problémů připojíte k PC, Macu, konzoli Switch, iPadu, ale také k zařízením s operačním systémem Android.

Už s ohledem na širokou kompatibilitu zařízení je vcelku ospravedlnitelná cenovka blížící se hranici 3800 Kč. Osobně totiž sluchátka nevyužívám pouze u stolního PC, ale také u již zmiňované konzole PlayStation 5 a u svého smartphonu Realme, který staví na operačním systému Android. Na všech zařízeních funguje bezdrátová konektivita s USB-C adaptérem bez sebemenších problémů.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Arctis 7P+

Výrobce se chlubí, že testovaný headset byl vyhotovený speciálně pro špičkový 3D zvuk na PlayStationu 5 a PlayStationu 4, a to při zachování kompatibility i s dalšími systémy. Technické parametry nám odhalí, že o reprodukci se starají měniče o velikosti 40 mm. Konkrétně jde o model S1, který se vyznačuje velmi nízkou mírou zkreslení. Sluchátka nabízejí frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz a citlivost 98 dB – SPL.

Přestože testovaný kousek nejen svým designem cílí především na hráče, ve skutečnosti jde o šikovná univerzální sluchátka, která mají ambice uspokojit i náročnější posluchače – při poslechu hudby i sledování filmů. Svůj podíl na precizním přednesu má i technologie Alienware Immersive Audio.

Pochválit si zaslouží výrobce i za výsuvný mikrofon, který slouží především při skupinových kooperacích. Pokud ho zrovna nepotřebujete, jednoduše jej schováte přímo do útrob sluchátek. Konkrétně jde o mikrofon Arctis ClearCast s certifikací Discord.

Výrobcem uváděná výdrž až 30 hodin není nereálná. Záleží pochopitelně na tom, jak sluchátka používáte – především na tom, zda je aktivní mikrofon a na maximální intenzitě hlasitosti. Reálně jsem ale nabíječku musel vyhledat vždy až po více než 25 hodinách. A i když jsem zapomněl sluchátka dobít, nic zásadního se nestalo – 15 minut dobíjení vám poskytne další tři hodiny bezdrátové zábavy.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Arctis 7P+

Závěrečné hodnocení

Na trhu jsou tisíce herních periferií. Vedle těch lacinějších, které lákají tak maximálně designem a barevným podsvícením, se na pultech obchodů nachází celá řada pokročilejších modelů pro náročnější uživatele. Nemusí jít přitom nutně o modely za vyšší tisíce korun, které cílí na profesionální hráče.

Jak dokládá klávesnice SteelSeries Apex 3 TKL, povedenou mechaniku můžete sehnat už za méně než tisícovku. SteelSeries Aerox 3 Wireless pak stojí za pozornost především díky své ultralehké konstrukci. Cenovka sluchátek SteelSeries Arctis 7P+ je sice ze všech testovaných periferií nejvyšší, ale kvalita zvukové reprodukce a množství podporovaných zařízení ji ospravedlňuje.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám