Hlavní obsah

Na práci i zábavu. Rozvádíme bezdrátový internet do celého domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domova, streamování videí či hraní her – všechny tyto činnosti dávají domácím sítím pořádně zabrat. U celé řady lidí přitom není problém s rychlostí připojení, ale spíše s kvalitou domácích sítí. Starší routery – tedy brány do světa internetu – totiž nejsou dimenzovány na práci s mnoha zařízeními, případně nezvládají pokrytí větších ploch.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Prvním krokem při stavbě vlastní domácí sítě je výběr vhodného routeru. Ten obstarává prakticky všechen síťový provoz, je to v podstatě brána do světa internetu. Nejlevnější modely se dají pořídit už za pár stovek, ty však zpravidla nic jiného než rozvod internetu neumějí.

Pokročilejší funkce za příplatek

Dražší verze, jejichž cenovky se pohybují v řádech klidně i několika tisíc korun, naopak nabídnou pokročilejší možnosti nastavení a zpravidla mají také lepší dosah bezdrátového signálu. Vynikají také v množství nabízených prémiových funkcí.

Pokročilejší routery jsou vybaveny USB porty, které dovolují připojit i externí pevný disk nebo klasickou tiskárnu.

Právo na rychlý a bezpečný internet musí mít každý, požaduje Evropská komise

Internet a PC

Ty nejlepší bezdrátové routery aktuálně lákají na WiFi 6, tedy na nejnovější rychlostní standard technicky označovaný jako WiFi 802.11ax. Ten uživatelům přinese rychlejší připojení díky vyšší datové propustnosti a minimální prodlevu, tedy co nejnižší možnou latenci.

Tím vám zároveň ušetří případné vrásky v situacích, kdy rozhodně nechcete, aby vám vypadl obraz či zvuk a ztratili jste kontakt, byť jen na chvíli. A je jedno, zda se bavíme o video konferenci se šéfem nebo učitelem ze školy.

Jednotky komunikují mezi sebou

Ve velkých bytech ale nemusí pro dostatečné pokrytí stačit ani ty sebelepší routery. To samé platí o klasických panelákových bytech, ve kterých je od ostatních jednotek rušen signál. V takovém případě se vyplatí zainvestovat do mesh systému. Je to vlastně systém bezdrátových krabiček, které se rozmístí do jednotlivých místností, aby šířily bezdrátový signál rovnoměrně všude tam, kde je to třeba.

Všechny jednotky komunikují mezi sebou a předávají si připojené klienty tak, jak je zrovna potřeba. Pokud tedy přecházíte z jedné místnosti do druhé, nemusíte nic nastavovat ani se připojovat k jiné síti. S mesh systémy budete mít celou domácnost pokrytou jednou WiFi sítí s jedním názvem sítě, takže můžete se smartphonem v ruce přecházet mezi místnostmi a u toho třeba volat přes internet či stahovat data.

Instalace je snadná

Většina routerů a dalších síťových prvků má v dnešní době grafické průvodce, díky kterým zvládne konfiguraci i méně zkušený uživatel.

Přesto pokud si s konkrétním nastavením síťového prvku nejste jisti, je vhodné instalaci svěřit do rukou odborníkovi. Špatná konfigurace totiž může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky.

Foto: archív výrobce

Tenda W311Mi je aktuálně jedním z nejlevnějších WiFi adaptérů na trhu. (139 Kč)

Foto: archív výrobce

Mercusys MW300UH nabízí díky dvěma anténám velmi dobrý příjem signálu. (289 Kč)

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Router 4C se dá pořídit už za 390 Kč, přesto nabízí v bezdrátovém režimu rychlost až 300 Mb/s, což by mělo běžným uživatelům bohatě stačit.

Foto: archív výrobce

D-Link DAP-1610 Wireless Extender se připojuje ke stávající WiFi sítí, aby se rozšířil její dosah. (799 Kč)

Foto: archív výrobce

Router ASUS 4G-AC86U nabízí přehršel funkcí a přenosovou rychlost v bezdrátovém režimu až 1733 Mb/s. Cílí především na náročné hráče. (9990 Kč)

Foto: archív výrobce

TP-LINK Deco E4 patří k těm cenově dostupnějším mesh systémům. Sada dvou jednotek se dá pořídit za 1990 Kč, zvládne pokrýt prostor o velikosti až 260 m2. V případě potřeby není problém dokoupit další jednotky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám