Hlavní obsah

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školní rok je již v plném proudu. Po zkušenostech s uzavírkami v souvislosti s koronavirem se přitom učitelé a profesoři připravují i na práci studentů z domova. Nejen při on-line výuce přijde studentům a žákům vhod přenosný počítač, zajímavou alternativu může představovat také počítačový tablet.

Představení nového MacBook Air (2022)Video: Apple

 
Článek

Při výběru notebooku i tabletu je vhodné myslet také na jeho odolnost, aby vydržel i méně šetrné zacházení. Plasty by měly být dostatečně tvrdé, aby se nikde neprohýbaly a perfektně chránily jednotlivé součástky uvnitř. Vybírat můžeme též z dražších modelů, které mají dokonce kovové tělo.

Lidé často vybírají notebook podle velikosti displeje nebo výkonu procesoru a grafické karty. Často ale zapomínají na to, že důležitou otázku hraje i paměť. Kvůli náročnějším operačním systémům i programům jí je totiž potřeba stále více. Nejlevnější přenosné počítače mají k dispozici 4 GB operační paměti, což u Windows 11 i starších desítek může zdržovat při práci. Vhodné je tak dívat se po modelech, které mají alespoň 8 GB paměti. Její rozšíření totiž nemusí být vždy tak jednoduché jako u stolních počítačů.

Za samozřejmost lze dnes již u laptopů považovat rychlou SSD jednotku. Starší notebooky z druhé ruky ale mohou být ještě vybaveny obyčejným pevným diskem, který velmi zdržuje při práci. Takovým modelům se vyhněte obloukem.

Počítače a notebooky je možné zrychlit i zadarmo

Software

Na hmotnosti záleží

Důležitým parametrem je také hmotnost. Pokud školák bude notebook či tablet nosit v aktovce každý den, půjde znát bez nadsázky každý gram. I mezi nejlevnějšími přenosnými počítači je možné vybrat přístroje, které neváží ani celý kilogram.

Otázku hmotnosti ovlivňuje velikost displeje. Není výjimkou, že modely s 15,6palcovou úhlopříčkou jsou až dvakrát těžší než 11,6palcové stroje.

V otázce mobility je také velice podstatná výdrž baterie, kterou ovlivňují především použité komponenty. Notebook s výkonnou grafickou kartou se bez elektrické energie obejde kratší dobu než model s integrovaným čipem.

Dobré je myslet i na to, že velikost notebooku přímo ovlivňuje rozměry klávesnice. Netbooky tak zpravidla mají doslova titěrné klávesy, na kterých se nedá pohodlně psát. Nejlepší je proto ještě před koupí přenosný počítač vyzkoušet, jestli se obě ruce na klávesnici pohodlně při psaní vejdou, a to i v případě, že uživatel nebude chtít psát všemi deseti prsty.

Lákadla moderních počítačových tabletů

Testy

Praktické tablety a hybridy

To tablety jsou na tom v otázce hmotnosti citelně lépe. Na trhu se již běžně prodávají modely, které nejsou o moc těžší než běžný mobil – váží několik stovek gramů. Mezi jejich další nespornou výhodu patří dlouhá výdrž baterie. Zatímco u nejlevnějších notebooků se uživatel bez elektrické zásuvky obejde zhruba čtyři hodiny, drtivá většina tabletů vydrží dvakrát déle.

Samozřejmě i tablety mají nevýhody. Chybí jim zpravidla klávesnice, která je pro psaní přece jen vhodnější než dotyková obrazovka.

Spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů se snaží počítačové hybridy. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků. Displej je prakticky vždy dotykový a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet. U některých modelů je dokonce možné klávesnici zcela odpojit.

Apple MacBook Air: styl i výkon

MacBook Air se už na první pohled značně liší od svého předchůdce. Ikonický design se ztenčující se čelní stranou, který poprvé ukázal ještě bývalý šéf a spoluzakladatel Applu Steve Jobs, byl nahrazen rovnou konstrukcí se zaoblenými rohy, jakou se chlubí i ostatní MacBooky.

Další velká změna se udála v útrobách tohoto stroje, neboť původní čip Apple M1 byl nahrazen výkonnějším procesorem Apple M2. Ten mimochodem nalezneme také v letošní druhé novince – MacBooku Pro.

Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air (2022)

Apple slibuje, že vylepšený čipset nabídne až o 18 % rychlejší CPU jednotku, až o 25 % vyšší grafický výkon a až o 40 % rychlejší strojové učení. Napojen navíc může být až na 24 GB operační paměti, předchůdce si musel vystačit s 16 GB.

MacBook Air se chlubí novou magnetickou nabíječkou MagSafe 3 a výdrží až 18 hodin. MacBook Pro 13 zvládne vydržet na jedno nabití až 20 hodin, místo modernějšího standardu MagSafe 3 však sází na rozhraní USB-C.

  • Klady: líbivý vzhled, svižné pracovní tempo
  • Zápory: vyšší pořizovací cena, předchůdce byl citelně levnější
  • Cena: od 36 990 Kč

Nokia T20: čistý Android

Srdcem tabletu je osmijádrový procesor taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je určeno úložiště o velikosti 64 GB, jež se však dá snadno rozšířit až do velikosti 512 GB prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Operační systém Android funguje na daném železe velmi svižně. Nokia totiž vsadila na čistou verzi platformy od Googlu, odezva je tak rychlá především díky absenci různých grafických nadstaveb. Výrobce navíc slibuje vydávání hlavních aktualizací po dobu alespoň dvou let, bezpečnostních pak rovnou na tři roky.

Foto: archív výrobce

Nokia T20

Pro jedince, kteří plánují toto zařízení pořídit dětem, přijde vhod dětský režim Google Kids Space. V rámci něj mohou ratolesti bezpečně prozkoumávat aplikace, knihy či videa pro rozvoj, vzdělání či zábavu. Prostřednictvím rodičovské kontroly Family Link je možné zároveň zařízení spravovat na dálku.

Displej nabízí rozlišení 1200×2000 pixelů při úhlopříčce 10,4 palce. Relativně bohatou výbavu pak uzavírají stereo reproduktory s technologií OZO Playback, dva mikrofony pro kvalitní schůzky přes internet, 8MP zadní a 5MP přední fotoaparát.

Vyzdvihnout si zaslouží také zvýšená odolnost podle certifikace IP52. Tabletu by tak v praxi neměl vadit déšť či vlhké prostředí. Zadní strana tabletu je navíc kovová, což bývá zvykem až u dražších modelů. Hliníková konstrukce působí poměrně bytelným dojmem.

  • Klady: odolná hliníková konstrukce
  • Zápory: pomalejší nabíjení
  • Cena: 5990 Kč

Microsoft Surface Pro 8: napůl tablet, napůl notebook

Surface Pro 8 pracuje pod taktovkou operačního systému Windows 11. Je tedy plnohodnotným počítačem, který se směle může měřit s notebooky. K novince lze připojit klávesnici, která funguje zároveň jako ochranný kryt na displej. V takovém případě dokáže při práci nahradit i notebook.

V zadní části tabletu nalezneme ikonický výklopný stojánek, který poslouží k polohování displeje. Tablet, který se chlubí 13palcovou obrazovkou, podporuje chytrý stylus Surface Slim Pen 2. Ten se klidně hodí i na detailní kreslení a dá se schovat přímo do základny s klávesnicí.

Foto: archív výrobce

Microsoft Surface Pro 8

V útrobách modelu Surface Pro 8 se ukrývají nejnovější procesory Intel Core jedenácté generace. Na výběr je přitom z různých výkonnostních tříd zahrnujících čipy Core i5 a Core i7. U nejvýkonnější konfigurace slibuje americký softwarový gigant nárůst výkonu o desítky procent. Polepšit by si měla v otázce výkonu také integrovaná grafika.

Operační paměť může dosahovat kapacity až 32 GB a úložný prostor až 1 TB. To vše se ukrývá v kompaktním těle s tloušťkou 9,3 mm a hmotností 891 g. V praxi se pohybuje výdrž bez problémů okolo 15 hodin. Nechybí ani slot pro SIM kartu pro příjem mobilního internetu.

Klady: solidní výkon, kompaktní provedení

Zápory: kvůli stojánku se s notebookem špatně pracuje na klíně

Cena: od 28 990 Kč

Realme Pad: dlouhá výdrž baterie

Realme Pad váží pouhých 440 g a jeho tloušťka je jen 6,9 milimetru. Kovové tělo z hliníkové slitiny působí na dotek luxusním dojmem. Prošlo ultrajemným keramickým pískováním, na které navázalo leštění diamantovým řezacím procesem, po němž následovalo 40 dalších zjemňovacích procedur. Málokdo by patrně hádal, že jde o cenově dostupné zařízení.

I displej má co nabídnout, v dané cenové kategorii je zcela nejjasnější. Díky tomu by měla být 10,4“ obrazovka dobře čitelná i na ostrém slunci. Panel mimochodem nabízí rozlišení 2000 × 1200 pixelů a 82,5% poměr k tělu, rámečky okolo dotykové plochy jsou tedy opravdu tenké.

Foto: archív výrobce

Realme Pad

Srdcem tabletu je osmijádrový procesor Helio G80 s dvěma jádry A75 a grafickým čipem ARM Mali-G52 2EEMC2, který podporuje MediaTek Hyper Engine. Operační paměť o velikosti 4 GB doplňuje úložiště o velikosti 64 GB.

Velkou výhodou je i obří baterie s kapacitou 7100 mAh, díky níž výrobce slibuje výdrž v pohotovostním režimu až 65 dní. Nechybí ani reverzní nabíjení, díky němuž můžete bezdrátově nabít například telefon nebo sluchátka.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: náročnější uživatelé budou požadovat vyšší výkon
  • Cena: 4888 Kč

Acer Predator Helios 300: trojrozměrný obraz pro hráče

Na trojrozměrný obraz láká nový notebook Predator Helios 300 SpatialLabs Edition od společnosti Acer. Zajímavostí je, že do třetí dimenze se mohou uživatelé přenést i bez speciálních brýlí. Novinka navíc patří k těm nejvýkonnějším herním strojům na trhu.

Trojrozměrný vjem vzniká u podporovaných her díky aplikaci SpatialLabs TrueGame. Je to možné díky tomu, že jsou hry většinou vytvářeny s ohledem na tři rozměry: vývojáři zahrnují informace o hloubce do každé scény a objektu, který tvoří. Společnost SpatialLabs tyto již existující informace využívá, aby mohla hry prezentovat ve stereoskopickém 3D.

Foto: archív výrobce

Predator Helios 300 SpatialLabs Edition

Celé řešení po technologické stránce využívá systém sledování pohybu očí, stereoskopického 3D displeje a vykreslování v reálném čase. Displej herního notebooku Predator Helios 300 SpatialLabs Edition nabízí úhlopříčku 15,6". Na tento panel je nalepena čočka z tekutých krystalů, díky čemuž lze přepínat mezi 2D a stereoskopickým 3D zobrazením.

Upřít se novince nedá ani špičkový výkon. V nejvyšší konfiguraci je totiž vybaven procesorem Intel Core i9 dvanácté generace, grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 3080, 32 GB paměti typu DDR5-4800 a PCIe Gen 4 NVMe SSD v režimu RAID 0. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 11. Výrobce se zaměřil také na kvalitu chlazení. Stroj má k dispozici dva ventilátory, které pomáhají udržovat komponenty v klidu i při maximálním zatížení.

  • Klady: bezkonkurenční výkon, 3D obraz i bez brýlí
  • Zápory: prodávat se začne až v nadcházejících týdnech
  • Očekávaná cena: 80 000 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz: MacBook Air, Nokia T20, Surface Pro 8, Realme Pad, Predator Helios 300

Reklama

Související články

Šikovné programy na úpravu fotografií

Během letních prázdnin většina z nás pořídí stovky různých fotografií. Pokud se některé neopakovatelné momentky nepovedly, nemusí rovnou skončit v koši. Můžeme...

Výběr článků

Načítám