Hlavní obsah

Microsoft dělá ústupky, aby mohl dokončit největší herní obchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Největší herní obchod nebyl stále ještě uzavřen. V akvizici herního studia Activision Blizzard brání společnosti Microsoft především britský antimonopolní úřad (CMA). A to i navzdory tomu, že Evropská unie (EU) celé transakci již požehnala. Americký softwarový gigant proto nyní nabízí další ústupky, aby mohl obchod dokončit.

Trailer ke hře Diablo IVVideo: archiv tvůrců

 
Článek

V rámci ústupků by měl Activision Blizzard prodat svá streamovací práva mimo Evropu konkurenční společnosti Ubisoft Entertainment. Tato strategická změna by podle agentury Reuters mohla úřady obměkčit natolik, že na akvizici v celkové hodnotě 69 miliard dolarů (1,5 bilionu Kč) opravdu kývnou.

Práva by totiž měla platit pro veškeré stávající a budoucí hry vydané během následujících 15 let, a to ve verzích pro klasické počítače i herní konzole.

Největší herní obchod stále neuzavřen. Regulátoři hází Microsoftu klacky pod nohy

Hry a herní systémy

Pracovníci CMA už nyní naznačili, že tyto ústupky nebudou dostatečné. „Podmínky transakce totiž umožní firmě Ubisoft komerčně tato práva nabídnout jiným poskytovatelům videoherních služeb umístěných na cloudu, a to včetně samotného Microsoftu,“ stojí v prohlášení britského regulačního úřadu.

V praxi by to znamenalo, že prodejem práv by se postavení Microsoftu nijak nezměnilo, protože by měl ke všem titulům stále přístup. Definitivní rozhodnutí nicméně úřad vynese až později.

Ústupků bylo více

Podle dřívějšího zamítavého rozhodnutí CMA by dohoda mezi společností Microsoft a herním studiem Activision Blizzard mohla „změnit budoucnost rychle rostoucího trhu cloudových her, což povede k omezení inovací a menšímu výběru pro britské hráče v příštích letech“. A proto úředníci obchod zablokovali.

Nepomohlo ani to, že Microsoft uzavřel licenční smlouvy o poskytování her s dalšími společnostmi – například se společností Nvidia, ukrajinskou firmou Boosteroid či japonskou společností Ubitus. Právě díky tomu požehnala celé transakci Evropská komise.

Pokud by americkému softwarovému gigantu regulační úřad nakonec ustoupil, šlo by o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se Microsoft proměnil v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy, co se tržeb týče. Zařadil by se tak těsně za společnosti Tencent a Sony.

Microsoft by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Upoutávka na hru Call of Duty: Black Ops – Cold WarVideo: Activision/Treyarch, Raven Software, Beenox

Stopka pro největší herní koupi? Microsoft nabídl Britům další ústupky

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám