Hlavní obsah

Microsoft nechce o Acitivison přijít, Evropské komisi nabídl ústupky

Brusel

Společnost Microsoft se velmi snaží, aby ji regulační orgány nepřekazily převzetí herního domu Acitivision Blizzard. Americký softwarový gigant proto nyní nabídl Evropské komisi (EK) ústupky, aby získal souhlas k akvizici. Vyplývá to z aktualizované dokumentace EK, která je k dispozici on-line.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Evropská komise, která funguje v podstatě jako unijní antimonopolní úřad, se k nové nabídce Microsoftu zatím nevyjádřila. To ale není nijak překvapivé, neboť pracovníci EK nekomentují šetření v jeho průběhu.

V souladu s politikou EK je ale zřejmé, že s dokumentací tohoto případu nyní seznámí konkurenty a vyzve je, aby poskytli zpětnou vazbu. Až poté padne závěrečné rozhodnutí, stát by se tak mělo do 22. května.

Microsoft vytáhl eso z rukávu. Takhle chce docílit největší herní koupě

Hry a herní systémy

Místopředseda správní rady Microsoftu Brad Smith v souvislosti s novými ústupky zdůraznil, že jeho podnik je připraven poskytnout konkurentům licenční smlouvy. To by mělo zmírnit obavy z narušení hospodářské soutěže.

„Za naším slibem – přinést Call of Duty více hráčům na více přístrojích – si stojíme. Už nyní jsme takové smlouvy uzavřeli se společnostmi Nintendo, Nvidia, ale například i Boosteroid či Ubitus,“ doplnil mluvčí Microsoftu.

Agentura Reuters upozornila, že právě díky licenčním smlouvám má Microsoft velkou šanci, že od EK dostane celý obchod zelenou.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě

Světová trojka

Společnost Microsoft zkraje loňského roku oznámila, že za 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,67 bilionu Kč) koupí studio Activision Blizzard, které stojí za hity Call of Duty nebo Candy Crush. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl Microsoft proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony.

Microsoft by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Microsoft plánoval dokončit akvizici během tohoto finančního roku, který skončí 30. června 2023. Zda se tento termín kvůli vyšetřování posune, není zatím jasné.

Microsoft má problém. Britové hází do největší herní koupě vidle

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám