Hlavní obsah

Stopka pro největší herní koupi? Microsoft nabídl Britům další ústupky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský antimonopolní úřad (CMA) posunul rozhodnutí ohledně největšího herního obchodu všech dob o šest týdnů. Řeč je o plánovaném spojení společnosti Microsoft s herním studiem Activision Blizzard v hodnotě 69 miliard dolarů (zhruba 1,5 bilionu Kč). Britští úředníci o tom informovali s tím, že od amerického softwarového giganta obdrželi „nový a podrobný návrh“.

Trailer ke hře Call of Duty: Black Ops Cold WarVideo: archiv tvůrců

 
Článek

Definitivní rozhodnutí na základě nového návrhu by tak britský regulátor měl vznést nejpozději 29. srpna. To je doba, kterou potřebují úředníci na detailnější přezkoumání všech změn, stojí v dokumentu CMA.

Nová podoba návrhu však není veřejná, a tak zatím není zřejmé, co všechno je ochotna společnost Microsoft pro dokončení obchodu obětovat.

Podle agentury Bloomberg by ale ústupky mohly zahrnovat dokonce i prodej práv na cloudový trh s hrami v Británii nějaké telekomunikační, herní nebo internetové společnosti.

Microsoft musí čekat. Soud v USA zablokoval převzetí Activision Blizzardu

Hry a herní systémy

Britský premiér se přimluvil

Podle zamítavého rozhodnutí CMA by dohoda mezi společností Microsoft a herním studiem Activision Blizzard mohla „změnit budoucnost rychle rostoucího trhu cloudových her, což povede k omezení inovací a menšímu výběru pro britské hráče v příštích letech“. A proto úředníci obchod zablokovali.

Plánované spojení obou společností navíc řeší také americká Federální obchodní komise (FTC), která proti němu rovnou podala žalobu. Jejím cílem je rovněž spojení obou podniků zablokovat.

Nepomohlo ani to, že Microsoft uzavřel licenční smlouvy o poskytování her s dalšími společnostmi – například se společností Nvidia, ukrajinskou firmou Boosteroid či japonskou společností Ubitus. Právě díky tomu požehnala celou transakci Evropská komise.

Dopustit zablokování obchodu nechce podle serveru Gameranx ani britský premiér. Usilovně pracuje na novém návrhu „strategického směřování s cílem minimalizovat zátěž pro podniky a podpořit investice a ekonomický růst“, kterým by se měli úředníci řídit.

Právě jasně nastavený regulační systém, který nebude překážkou v růstu firem, by mohl americkému softwarovému gigantu pomoci. „Systém musí dovolit firmám, aby se věnovaly tomu, co umějí nejlépe – vytváření pracovních míst a podpoře růstu ekonomiky,“ uvedl Sunak na LinkedInu.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Britský premiér Rishi Sunak hovoří v Dolní sněmovně v Londýně

Hromada známých her

Pokud by americkému softwarovému gigantu úřady nakonec ustoupily, šlo by o největší koupi všech dob v celé historii videoher. Po úspěšném dokončení celého obchodu by se Microsoft proměnil v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadil by se tak těsně za společnosti Tencent a Sony.

Microsoft by se stal majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Evropská komise dala Microsoftu zelenou, díky ústupkům smí koupit Activision Blizzard

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám