Hlavní obsah

Záběry spáleniště u Hřenska. Raší nový porost, na turisty je ještě brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Národním parku České Švýcarsko, kde nedávno řádil rozsáhlý požár, vystřídali hasiče dřevorubci s motorovými pilami. Uhašená požářiště jsou plná nestabilních stromů, které je třeba vykácet, aby se daly zprovoznit cesty a mohl se sem vrátit turistický život. S výletníky správa ale dřív než v září nepočítá. Na místě natáčel štáb Novinek.

Záběry z okolí Hřenska po rozsáhlém požáru.Video: Novinky

 
Článek

S mluvčím parku Tomášem Salovem se Novinky podívaly přímo do míst, kde ještě nedávno bojovali hasiči s plameny.

„Prioritou je zprovoznit cestu z Hřenska na Mezní Louku a dál do Vysoké Lípy. Takže v současné době probíhá bezpečnostní kácení stromů podél silnice, která tato sídla spojuje,“ popsal v úterý Salov pokračující práce.

Foto: Novinky

Stromům v okolí Hřenska prohořely kořenové systémy.

Stromy musejí jít podle mluvčího k zemi, protože jim prohořely kořenové systémy, jsou nestabilní a hrozí, že by mohly padat na lidi a vozidla.

Termín, kdy by mohlo být kácení nebezpečného porostu hotové, odhaduje správa parku nejpozději na 31. srpen, podle Salova by se to ale mohlo podařit i dříve.

Porosty v Českém Švýcarsku se obnoví spontánně

Domácí

Následovat by měla oprava a kontrola turistických tras, například té k dominantě parku, kterou je Pravčická brána.

Kdy se do okolí Hřenska, které z turismu žije, vrátí skupiny výletníků, nechtěl Salov předjímat.

Foto: Novinky

Požárem zničený les pod Pravčickou bránou.

„Nechceme návštěvníkům nic slibovat, protože objem práce není úplně přesně stanovený. Každopádně překážka spočívající v neprůjezdnosti z Hřenska do Mezní Louky by měla být odstraněna do konce srpna,“ zmínil mluvčí.

Policie překvalifikovala vyšetřování požáru v Českém Švýcarsku. Někdo ho zapálil

Krimi

Požár v parku vypukl před měsícem 24. července, postupně se rozšířil na plochu až 1200 hektarů. Plameny se podařilo zdolat po dvaceti dnech.

Kvůli požáru musely být evakuovány některé obce. Oheň nejvíce poškodil Meznou, kde shořelo několik domů.

Reklama

Související články

Lidé se po požáru do Hřenska nehrnou

Téměř liduprázdné bylo o víkendu Hřensko. Přestože se do vyhledávaného turistického střediska v Českém Švýcarsku návštěvníci mohli vrátit po bezmála třech...

Výběr článků

Načítám