Hlavní obsah

Porosty v Českém Švýcarsku se obnoví spontánně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních třech týdnech je Tomáš Salov na roztrhání. Jako mluvčí národního parku České Švýcarsko, který zasáhl nevídaně rozsáhlý požár, odpovídá denně na desítky dotazů. Našel si čas i na otázky Práva.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Dobrovolný hasič z Křešic na Děčínsku prochází Dlouhý důl nad Edmundovou (Tichou) soutěskou.

Článek

Proč se požár, který hasiči měli zprvu podle svých slov pod kontrolou, rozhořel tak rychle, že ho již nešlo uhasit?

Přesnější důvody asi vyplynou z vyhodnocení, které provedou složky záchranného systému. Největší roli však podle všeho sehrála kombinace silného větru, který se zvedl v pondělí 25. července odpoledne, a dlouhotrvajícího sucha, kvůli němuž byla vysoce vznětlivá půdní pokrývka v místech, kde se dříve nacházely monokulturní smrčiny.

Plameny je na tři týdny vyhnaly, teď se vracejí domů

Domácí

Jak vnímáte kritiku, že kdyby byly z parku odstraněny suché stromy a kůrovcové dříví, podařilo by se šíření požáru včas zabránit?

Jedná se o velice zjednodušené vnímání reality. Při bližším pohledu na požářiště v žádném případě nelze říci, že by vždy hořelo více tam, kde byly stojící či ležící souše, nebo třeba vždy méně tam, kde byly holiny po zásazích proti kůrovci. Šíření a intenzitu požáru ovlivňova­la řada jiných faktorů, jako sucho, množství organické hmoty v hrabance nebo směr větru.

Bylo vlastně před požárem snahou správy odstranit suché dříví z lesa?

Řešení této otázky nebylo jednotné pro celé území parku. Zrovna ale z míst kolem Hřenska bylo vyvezeno obrovské množství dřeva a vznikly tam velké holiny.

Vyčistíte park od suchých a popadaných stromů?

Nejvyšší prioritu bude mít okolí obcí a staveb. Hlavní otázkou však je, jaká opatření jsou reálná, aby současně les zůstal lesem. Z krátkodobého hlediska je myslitelný maximální odvoz dřeva z okolí lidských sídel a cest, které mohou fungovat jako obranné linie proti dalšímu šíření ohně.

Z dlouhodobého pohledu je potřeba umožnit změnu druhové skladby lesů tak, aby méně napomáhaly šíření ohně. To ukázaly třeba bukové porosty na současném požářišti, které postup ohně výrazně zpomalovaly. V obcích a osadách se musí také nacházet funkční zdroje vody na hašení. A neustále je třeba také apelovat na individuální odpovědnost návštěvníků lesů. Les nezačne hořet sám od sebe.

Policie překvalifikovala vyšetřování požáru v Českém Švýcarsku. Někdo ho zapálil

Krimi

Máte již alespoň předběžně vyčísleny škody?

Ne, při daném rozsahu požáru to ještě potrvá. Na mnoho míst se však naši pracovníci ještě nedostali.

Jaká bude obnova lesů?

Obnova proběhne nejspíš velmi podobně, jako tomu bylo u Jetřichovic po požáru v roce 2006. Porosty se obnoví spontánně, tento přírodní proces již viditelně začíná. Pokud se do procesu bude nějakým způsobem zasahovat, pak opět v blízkosti turistických cest, v oblasti lidských sídel či v koridorech, jejichž úkolem bude prevence šíření případných budoucích požárů. Tam by mohly být provedeny výsadby požárně odolnějších dřevin.

Takže obnovu necháte převážně na přírodě?

Přírodní procesy obnovu na převážné ploše zajistí dobře a levně. Naopak řízené zalesňování celé oblasti by bylo nákladné a omezeně funkční, odsoudilo by toto území k dlouhodobé lesnické péči za účelem udržení výsadeb ve vitálním stavu.

Co je teď prioritou?

Obnova provozu na komunikaci z Hřenska do Mezní Louky, kde bude potřeba pokácet stromy narušené požárem. Provádějí se i prohlídky vysokozátěžových bariér nad obcí Hřensko, jejichž kotvení je na některých místech požárem destabilizované. A samozřejmě bude nutné zkontrolovat bezpečnost turistických cest k Pravčické bráně a v soutěskách Kamenice. I zde bude potřeba pokácet ohněm narušené stromy a zajistit bezpečnost skalních svahů.

Hřensko chce pro turisty obnovit soutěsky do konce září

Cestování

Kdy se budou turisté moci do nyní zakázaných míst vrátit?

Silnice z Hřenska do Mezní Louky by se mohla otevřít řekněme do konce srpna. U turistických cest bude záležet na rozsahu nutných prací.

Myslíte si, že požár a jeho důsledky výrazně ovlivní turistický ruch v parku?

To už se stalo, někteří návštěvníci rezervace zrušili, protože nejsou dostupné hlavní turistické cíle, tedy Pravčická brána a soutěsky Kamenice. Naopak do nezasažených částí parku přijíždějí lidé, kteří chtějí zdejším podnikatelům pomoci v těžké době. Zkušenosti s jinými živelními pohromami ukázaly, že se zde cestovní ruch zotavuje rychle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám