Hlavní obsah

Evakuovaní se vrátili do Mezné. Díky za zázemí vaší zahrady a vodu, napsali jim hasiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děčín

Do svých téměř tři týdny opuštěných domovů se v sobotu dopoledne začali vracet lidé z Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka, kteří byli evakuováni před ničivým požárem v Českém Švýcarsku. Pro turisty zůstává oblast uzavřena.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek se vítá s jednou z obyvatele Mezné.

Článek

Obyvatelé Mezné a Mezní Louky se do osad dostanou pouze s povolenkami, které jim vydává starosta Hřenska Zdeněk Pánek v obci Vysoká Lípa. O několik stovek metrů dál pak stojí u zákazu vjezdu policejní hlídka, které se místní povolenkou a dokladem pro ověření totožnosti prokazují. Hlídky budou na místě ve dne v noci nejméně do 31. srpna.

Hasiči ohlásili likvidaci požáru v Českém Švýcarsku

Krimi

Silnice ze Hřenska do Mezné je nadále zavřená, přístupná je pouze hasičské technice, která na místě zůstává, aby dohlédla na území, kde byl rozsáhlý lesní požár po dvaceti dnech definitivně zlikvidován v pátek.

Oheň se u osady Mezná podařilo hasičům dva dny po vypuknutí zastavit s vypětím sil. Jiskry však létaly i desítky metrů daleko, a tak v osadě lehly popelem tři domy. Několik dalších stavení oheň poničil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek vydává povoleny obyvatelům Mezné a Mezní Louky.

Chalupář Pavel Kozdera mluví o zázraku. „Tyhle buky jsme vysázeli s babičkou a v podstatě nám zachránily barák,“ ukázal na úplně ohořelý živý plot. Požár se přitom zastavil jen o několik metrů dál, chalupa totiž stojí přímo u lesa. Dům přes ulici přitom shořel úplně, jeho majitelka nepřijela. Podle místních na tom není dobře psychicky.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Plameny se v Mezné zastavily jen několik desítek metrů od chalupy pana Kozdery.

Obyvatelé osad a chalupáři spoléhají na pomoc dobrovolníků. „Volali nám i kamarádi, se kterými roky nejsme v kontaktu, že přijedou. Mám v plánu vzít velké hrnce a navařit a společnými silami se na to vrhneme,“ řekli novinářům manželé Kozderovi. Kdy budou dobrovolníci moci do osad přijet, není zatím není jasné. Místní jsou však jedna komunita, a tak si budou pomáhat i navzájem.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V Mezné zničil oheň tři stavení.

Hasiči našli u Kozderových zázemí na zahradě, ve schránce jim nechali vzkaz. „Díky za zázemí vaší zahrady a vodu. Již jsme jeli domů. Sto korun jsme vám nechali jako poděkování, ale nemohli jsme vám ho předat osobně,“ přečetl psaní chalupář. Dodal, že se chtějí dobrovolné jednotce z Velkého Šenova odvděčit pivem, které jim jako poděkování zajistí na oslavu 150 let od založení jednotky.

Starosta Pánek vydal během první hodiny asi 50 povolenek, další měl připravené. V obou osadách žije podle něj zhruba 80 lidí, Odhadem dvě třetiny z nich jsou chalupáři. Při vydávání povolenek se místní objímali, ulevilo se jim, že se mohou vrátit. „Bylo to dlouhé, velký stres,“ řekl Právu jeden z místních, kterému požár dům neponičil.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policejní hlídka kontroluje povolenku pro vjezd do Mezné a Mezní Louky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám