Hlavní obsah

Hasiči ohlásili likvidaci požáru v Českém Švýcarsku

Hřensko
Aktualizováno

Hasiči ohlásili v pátek odpoledne likvidaci požáru v Českém Švýcarsku, území předali národnímu parku. Území bude kontrolovat 72 dobrovolných hasičů.

Záběry z policejního vrtulníku na hašení bambi vakemVideo: Policie ČR

 
Článek

„Celé území zásahu bylo předáno národnímu parku a byla oznámena likvidace požáru,” oznámili hasiči po třetí hodině odpoledne.

V Mezní Louce podle Vlčka zůstane prozatímní hasičská stanice, kde bude šest profesionálních jednotek, jde o 40 profesionálních hasičů. Zůstanou tam asi do konce srpna, bude záležet na počasí a srážkách, uvedl Vlček. Podle něj skrytá ohniska, která se mohou objevovat, bude po uhašení hlídat 72 dobrovolných hasičů.

Z původních 1000 hasičů, kteří s požárem bojovali na začátku týdne, jich v pátek bylo na místě přibližně 120. Uvedl mluvčí hasičů Lukáš Marvan.

Foto: Policie ČR

Hašení pomocí vrtulníku policie

Policie informovala, že za 20 dní nasazení shodily jejich vrtulníky téměř 3000 bambi vaků, což je asi tři miliony litrů vody. Ve vzduchu policisté strávili více než 500 hodin.

Správci parku už si mimo jiné převzali část hašeného území včetně Mezné, okolí Mezní Louky a prostoru nad Hřenskem, kam se mají podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) v sobotu ráno začít vracet evakuovaní obyvatelé. Desítky lidí jsou kvůli požáru mimo domov více než dva týdny.

Evakuovaní obyvatelé Hřenska se v sobotu mohou začít vracet domů

Domácí

V Českém Švýcarsku vypukl ničivý požár 24. července. Zasáhl plochu o velikosti asi 1060 hektarů. Tento čtvrtek hasiči zasahovali asi na 50 hektarech. Celková plocha, kde se pohybovali, činila zhruba 3600 hektarů. Správa parku si už převzala většinu území, čeká na předání necelých 800 hektarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám