Hlavní obsah

Požářiště v Českém Švýcarsku stále ještě není bezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek uplynul týden od doby, kdy byl zlikvidován požár v Českém Švýcarsku a požářiště bylo předáno správě národního parku. Přesto tam v pátek našly drony místa se zvýšenou teplotou. Území, na kterém dvacet dnů zuřil ničivý lesní požár, tak stále není zcela bezpečné.

Foto: Jan Šťastný, ČTK

Ohořelé stromy, spálená půda – tak vypadá České Švýcarsko po rozsáhlém požáru.

Článek

Místa s nebezpečnou teplotou se opakovaně objevují v oblasti Smrkového kopce, Březového dolu nebo Oltářního kamene. Dobrovolní hasiči ověřují, zda se nejedná o skrytá ohniska. Dostat se k nim musí složitým terénem.

„K likvidaci využívají hasiči zádové vaky s vodou, motyky, sekery či lopaty,“ popsal postup mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan a připomněl, že na požářiště nadále dohlíží 40 profesionálních a 70 dobrovolných hasičů, které si nasmlouvala správa parku.

Špatně přístupný terén

Organizace práce dobrovolných hasičů, kteří si na pomoc v Českém Švýcarsku berou dovolenou, je podle mluvčího správy Tomáše Salova složitá a náročná. Pomáhají jim proto strážci parku. Do místa, kde vznikl nejrozsáhlejší požár v České republice, přijeli také strážci z ostatních tří národních parků v Česku a také například z polské strany Krkonoš.

Policisté již vědí, kde v Českém Švýcarsku začalo hořet

Krimi

„Dohromady tady máme asi 30 strážců, jejich hlavní náplní je nyní hlídání požářiště, aby se znovu nerozhořelo,“ řekl Právu Salov a připomněl, že terén, na němž operují, je náročný a velmi špatně přístupný.

Podle mluvčího začaly práce na zprůjezdnění silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou. Geologové řeší míru poškození vysokozátěžových bariér nad Hřenskem a kontrolují stav skal. Teprve až pomine nebezpečí opakovaného rozhoření, bude podle Salova možné udělat inventarizaci stavu porostů.

Návštěvníci se do západní části národního parku nadále nedostanou. Do konce srpna platí opatření vydané ministerstvem životního prostředí, které omezuje vstup do některých míst v parku a zakazuje noční pohyb na území celé lokality.

České Švýcarsko by mohlo být zvýhodněno při žádání o dotace na obnovu venkova

Ekonomika

„Věříme, že po skončení platnosti stávajícího opatření vydá ministerstvo nové. Budeme muset totiž zabezpečit turistické cesty a na to nemáme nyní personální kapacitu,“ připustil Salov.

Návštěvníci jsou zpět

Přes zákaz vstupu turistů do oblastí, kde hořelo, se návštěvníci vracejí.

„Jasně že bychom se chtěli podívat do soutěsek a na Pravčickou bránu, ale když to nejde, tak se nedá nic dělat. Za tři dny, co jsme tady, jsme navštívili plno jiných krásných turistických cílů. Nachodili jsme už nejméně 60 kilometrů a jsme maximálně spokojení,“ řekl Právu Petr s manželkou Pavlou na terase restaurace v centru Krásné Lípy.

Mladý manželský pár z Prahy rezervaci týdenního pobytu v národním parku, na rozdíl od mnoha jiných, nezrušil, přestože jej známí od cesty na sever Čech odrazovali.

Porosty v Českém Švýcarsku se obnoví spontánně

Domácí

„Říkali, ať to necháme na příští rok, taky jsme měli pochybnosti. Z počátku totiž ten požár vypadal podle záběrů v médiích hrozivě, ale jakmile ho hasiči dostali pod kontrolu, přestali jsme se obávat a vyrazili podle plánu,“ doplnili turisté.

Nejrozsáhlejší požár v České republice se rozhořel 24. července, zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám