Hlavní obsah

Hřensko chce pro turisty obnovit soutěsky do konce září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřensko

Do konce září by chtělo Hřensko obnovit a zprovoznit turisty hojně vyhledávané soutěsky, které v uplynulých týdnech poničil rozsáhlý lesní požár v Českém Švýcarsku. Vstupné za vstup do soutěsek včetně plavby lodí mezi skalami jsou podstatným příjmem obce.

Foto: Profimedia.cz

Vstupné do soutěsek je pro Hřensko podstatným zdrojem příjmů.

Článek

„Finanční ztráty jsou obrovské, proto jsme se upnuli k tomu, že soutěsky pro turisty co nejdříve zpřístupníme,“ řekl Právu starosta obce Zdeněk Pánek (nez.). Požár přitom soutěsky značně poškodil. Na přístupové cesty popadaly kameny i stromy, které zároveň poničily nové dřevěné zábradlí, které zčásti i shořelo.

Značnou újmu utrpělo také dolní nástupiště Edmundovy soutěsky a popadanými stromy je zanesená plavební dráha. Všechny překážky tak bude potřeba odklidit a poškozené stavby opravit.

„Práce je tam spousta,“ připustil Pánek s tím, že v místech, kde je bezpečno, již na odstraňování škod pracují zaměstnanci úřadu. Výši škod a náklady na obnovu soutěsek nedokáže nyní finančně vyčíslit. „To by bylo velmi předčasné,“ zdůraznil s tím, že obec každopádně požádá o kompenzaci ministerstvo pro místní rozvoj.

Návrat turistů do Českého Švýcarska je zatím v nedohlednu

Cestování

Pánek je přesvědčený, že plán na zářijové zprovoznění soutěsek je reálný. „Pokud nám pak bude přát počasí, tak bychom je mohli zavřít na začátku listopadu a možná i později tak, abychom alespoň část sezony zachránili a nahradili velký finanční výpadek,“ připomněl.

Do Mezné vydatné zdroje vody

Správa národního parku nyní postupně kontroluje stav lesů, turistických cílů i skalních útvarů, které mohl silný žár také poškodit. „Bude potřeba posoudit svahy nad Edmundovou soutěskou jak z hlediska nestabilních stromů, které mohou mít žárem narušené kořeny a mohly by začít do soutěsky padat, tak kvůli nebezpečí pádu kamenů ze skal,“ řekl Právu mluvčí správy Tomáš Salov.

Kdy se turisté budou moci do soutěsek vrátit, bude tak podle něj záležet na výsledcích dendrologického a geologického průzkumu.

„Až potom bude možné navrhnout nějaká opatření, která bude nezbytné realizovat, a z toho vyplyne časová náročnost. Návštěvníky každopádně do soutěsek pustíme, až budou naprosto bezpečné,“ ujistil mluvčí.

Karlův most je šestou nejhezčí památkou na světě

Cestování

Kolem Mezné a Mezní Louky, které byly požárem nejvíce postiženy, bude podle starosty do budoucna nutné vybudovat ochranné pásy bez stromů a především přivést do obou osad vydatné zdroje vody tak, aby sem hasiči nemuseli v případě dalšího požáru složitě dopravovat vodu k hašení.

„Potřebujeme zdroj vody, který bude okamžitě použitelný. To znamená posílit tlak vody, osadit oblast hydranty nebo vybudovat retenční nádrže,“ vyjmenoval Pánek opatření, která by mohla případnou další živelní katastrofu eliminovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám