Hlavní obsah

Sražený vlk, jehož našli houbaři, má šanci na návrat do volné přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlk, kterého v září našli zraněného houbaři v příkopu u silnice mezi Horní Blatnou a Potůčky na Karlovarsku, má šanci na návrat do volné přírody. Šelma, která po sražení autem prodělala několik operací, se zotavuje překvapivě dobře, a pokud to zdravotní stav dovolí, mohla by být vypuštěna zpět. Prozatím pro vlka i další zvířata ze stanice Drosera dokončují v Bublavě na Sokolovsku výběh.

Foto: Drosera (Facebook), Bez zdroje

Vlk po vyšetření na veterinární klinice v Praze.

Článek

Mladého vlka, jehož v záchranné stanici pojmenovali Bubla, podle všeho srazilo v září auto. Na rozdíl od jiných jedinců svého druhu nehodu přežil a po zákroku na veterinární klinice v Praze se zotavuje ve vlašimské záchranné stanici, jejíž součástí je i parazoo pro zvířata, která se již nemohou vrátit do přírody.

Bublův stav se však až překvapivě zlepšil. Ačkoli zprvu zvířecí záchranáři vůbec neuvažovali o tom, že by se někdy mohl vrátit do přírody, nyní už připouštějí i tuto variantu.

Pokud by to zdravotní stav zvířete umožnil, byl by to zřejmě první pokus vrátit tak vážně zraněného vlka do přírody, minimálně v Česku. Podle Viléma Babiče z bublavské záchranné stanice by to tak byl jakýsi pilotní pokus. Vlk by se musel vrátit do své původní smečky, která by jej musela znovu přijmout mezi sebe.

Nalezený vlk z Karlovarska má rozsáhlejší zranění, než se čekalo

Domácí

Aktuálně pro něj v Bublavě připravují výběh. K jeho vybudování pomohly peníze od dárců, které osud zraněného vlka zaujal a kteří se mu rozhodli pomoci, připomněl vedoucí záchranné stanice Drosera Vladimír Tomáš Smolík.

„Plot už je hotový, zahradníci nám pozemek upravili, máme tam i takové schovávačky. Na plotě zbývá už jen natáhnout nějaký drát nahoru. Co nás zastavilo, jsou kamery, na které stále ještě čekáme,“ řekl Smolík, podle něhož je sledování zvířat, která se ve stanici léčí, důležité.

Výběh může sloužit kromě vlků i dalším šelmám. Ačkoli v Krušných horách moc šelem není, posloužit může například liškám, jezevcům nebo rysům, kteří byli nedávno vysazeni na německé straně pohoří a časem by se mohli objevit i na české straně hranic.

Foto: Policie ČR

Zraněný vlk v příkopu, kde jej nalezli houbaři.

Vlk se vyskytuje v Krušných horách několik let. První výskyt potvrdily fotopasti v roce 2017 a Krušné hory se tak staly teprve druhým teritoriem s potvrzeným výskytem této šelmy v České republice. V současnosti se na tomto území vyskytují asi dvě smečky a pravděpodobně jeden vlčí pár.

Vlčí teritoria jsou na našem území rovněž v dalších horských příhraničních oblastech, ale třeba i na Českolipsku. Vlci coby přirození predátoři pomáhají regulovat stavy přemnožené zvěře, zároveň však v některých oblastech útočí i na stáda ovcí, což nelibě nesou farmáři, přičemž někteří volají po povolení odstřelu chráněných šelem. Stejně uvažují i někteří myslivci, podle nichž by se mohli vlci přemnožit.

Houbaři našli v příkopu zraněného vlka

Domácí

Reklama

Související témata:

Související články

Vlčích teritorií v Česku přibylo

Na území České republiky se podařilo zmapovat 24 vlčích teritorií. Oproti předchozí sezoně je jich o dvě víc, a to v Orlických horách a v Českém lese.

Vlci se mohou brzy přemnožit, varují myslivci

Hodně myslivců poslední dobou vážně varuje před rozšířením vlka obecného. Pokud by došlo k jeho přemnožení, obávají se, že by mohli vlci být i pro lidi...

Výběr článků

Načítám