Hlavní obsah

Úředníci zamítli zabíjení vlků na Frýdecko-Místecku

Vlci, kteří jen letos u Jablunkova na Frýdecko-Místecku dosud napadli a zabili už více než 130 ovcí, zastřeleni nebudou. Úředníci moravskoslezského krajského úřadu nevyslyšeli chovatele, starosty ani myslivce a jejich žádosti o výjimku ze zákona na odstřel šelem zamítli.

Vlčata v BeskydechVideo: Šelmy.cz

 
Článek

Mluvčí kraje Nikola Birklenová uvedla, že nebyly naplněny zákonné podmínky pro udělení výjimky.

„Krajský úřad vycházel zejména z žádostí a ze stanoviska Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). V současné době nebyly vyčerpány možnosti, jak nežádoucím útokům vlků předejít, například dostatečným zabezpečením stád a případně plašením vlků v rámci pasteveckých areálů, ke kterému není potřeba výjimky,“ sdělila.

Úřad dostal několik žádostí o eliminaci vlků, které posuzoval najednou.

„Požadovali jsme odstřel nebezpečných zvířat. V lese nám vlci nevadí, ale oni neškodí v lesích, ale chodí až do obcí a chovají se hodně nestandardně,“ vysvětlil předseda Sdružení obcí Jablunkovska (SOJ) a starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Mláďata se letos narodila v polovině vlčích teritorií

Domácí

Přiznal, že ho rozhodnutí úřadu zklamalo, považuje ho za jednostranné. Proto chce SOJ bojovat proti těm vlkům, co škodí, dál. „Oni nezabíjí ovce pro to, aby se nažrali, ale pro zábavu,“ upozornil s tím, že nesouhlasí ani s tvrzením ochranářů, že se v regionu pohybuje pouze pět vlků.

„Ochranáři taky tvrdí, že z trusu vlků vyplývá, že jen dvě procenta jejich stravy jsou chovaná zvířata. To je nesmysl, vždyť jen letos tu zabili stovku ovcí. Měl by to posoudit nezávislý odborník,“ míní.

Odvolat se proti zamítnutí výjimky chce i Svaz chovatelů ovcí a koz. „Myslíme si, že rozhodnutí bylo postaveno hlavně na rozboru a podkladech od AOPK a Hnutí DUHA. Naše požadavky nebyly vyslyšeny,“ řekl Právu 2. místopředseda svazu a chovatel z Bystřice Roman Cieślar.

Podle Aleše Cwika z odboru životního prostředí a zemědělství jablunkovské radnice útočili letos vlci na Jablunkovsku od 21. dubna, kdy došlo k prvnímu útoku, v téměř šesti desítkách případů, při kterých zabili 130 ovcí. Další ovce šelmy zadávily na Třinecku.

Nemají zabezpečení

Podle jednoho z chovatelů ovcí, Jiřího Pivce z Bukovce, už operují v regionu dvě smečky a jeden vlk samotář. I Pivec má za to, že rozhodnutí úředníků nepovolit odstřel jedinců, je špatné.

„Ti, co škodili a škodí, se nechovají standardně. Chodí i za bílého dne do centra obcí,“ popsal chovatel, jenž sám letos přišel vinou šelmy o 13 ovcí a několik jehňat. „Máme košary, dvojité sítě, ale bohužel vlci se to naučili postupně překonávat,“ povzdychl si.

Zatímco chovatelům ovcí, starostům i řadě obyvatel Jablunkovska rozhodnutí úředníků vadí, ochránci přírody jej přivítali.

„Podle mě rozhodl úřad ve smyslu a duchu zákona o ochraně přírody krajiny spravedlivě. Po pravdě musel uznat, že jiné veřejné zájmy nad zájmy chráněné přírody nepřevažují,“ konstatoval Miroslav Kutal z Hnuti DUHA Šelmy a dodal, že za klíčové považuje, že při 44 z 46 šetřených útoků neměla stáda ani minimální standardy zabezpečení.

A podobně to vidí i AOPK. „Rozumíme tomu, že pro chovatele je těžké vidět zvířata, napadená velkou šelmou. Pro naši krajinu je důležité obojí: jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci, kteří přispívají k regulaci přemnožené spárkaté zvěře působící značné škody zemědělcům i lesníkům,“ shrnula mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Vlci, medvědi a orli se vrací do Evropy, druhy ale stále vymírají rekordním tempem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám