Hlavní obsah

Vlci se mohou brzy přemnožit, varují myslivci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně myslivců poslední dobou vážně varuje před rozšířením vlka obecného. Pokud by došlo k jeho přemnožení, obávají se, že by mohli vlci být i pro lidi nebezpeční. Objevily se totiž zprávy, jak vlci zabili loveckého psa, přiblížili se beze strachu v terénu až k člověku. A v Německu se dokonce vlk procházel za bílého dne ulicemi menšího příhraničního města.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Kdyby bylo v Česku tisíc vlků, to aby se lidi báli chodit do lesa. Výše škod by byla enormní a riziko velké. Nedávno vlci roztrhali loveckého psa při honu na Šumavě, nechci domyslet, co by se dělo při jejich daleko vyšších stavech,“ řekl Právu myslivecký odborník Jan Bittner.

Tak inteligentní zvíře, jako je vlk, si najde náhradu za spárkatou zvěř, třeba hospodářská zvířata
Jan Bittner, myslivec

Podle něj pokud dojde k přemnožení vlků, budou se muset jejich stavy regulovat, jako se tomu stalo dříve například u kormoránů.

Výše škod roste

Kvůli stále vyšším stavům vlků, kterých je v Česku několik desítek a jejichž teritoria se stále rozšiřují, roste výše náhrad škod vyplácených kraji zejména chovatelům ovcí.

U silnice na Prostějovsku našli mrtvého vlka

Krimi

Například Liberecký kraj loni vyplácel za škody způsobené vlky chovatelům částku přes 600 tisíc korun, o tři roky dříve to byla necelá třetina. V Lužických horách se po návratu vlků značně snížily stavy kamzíků.

Pro vrcholové predátory, jako je vlk, je prakticky jediným limitem pro velikost jejich populace dostatek potravy. „Čím více je potravy, tím hustěji mohou takoví predátoři na území žít,“ řekl Právu předseda Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

„Protože myslivci udržují ve svých honitbách nepřirozeně vysoké stavy spárkaté zvěře, která je hlavní potravou vlků, je stav tisíc vlků v ČR do budoucna zřejmě možný,“ dodal Stýblo.

Vlci v přírodě snižují riziko srážky auta se zvěří. Ale jinak, než vás napadne

AutoMoto

„Nelze souhlasit s dnes často prezentovaným názorem, že pokud vlci postupně zredukují populaci spárkaté zvěře, dojde kvůli nedostatku potravy k redukci vlčí smečky. Bohužel tomu tak nebude, neboť tak inteligentní zvíře, jako je vlk, si najde náhradu ve formě dostupnější potravy, jako jsou třeba hos­podářská zvířata a s nadsáz­kou i neposlušní pejsci,“ uvedl Bittner.

Obavy mezi myslivci panují také z toho, že by se divocí vlci mohli křížit se psy. „Měl jsem možnost pracovat na programu hybridizace vlka obecného a německého ovčáka.

Výstupem výzkumné práce měl být kříženec s výrazně vylepšenými čichovými schopnostmi i vytrvalostí a ostrostí. Nic z požadovaného se ale nepovedlo, výsledkem bylo mimo další negativní vlastnosti především nevypočitatelné chování kříženců,“ upozornil Bittner.

Myslivci našli u dálnice D3 na jihu Čech sraženého vlka

Domácí

Ochranáři zase doporučují, aby myslivci, pokud nechtějí vysoké počty vlků, omezili stavy divočáků, srnců, muflonů a jelenů.

„I kdyby u nás žilo tisíc vlků, nebudou ohrožovat lidi zdaleka tolik, jako je nyní ohrožují nevychovaní psi. Vlci na lidi neútočí. A mimochodem, třeba v Itálii vedle sebe žijí vlci a lidé stovky let bez jakýchkoliv konfliktů. Vlci tam běžně žijí i na okrajích měst,“ uzavřel Stýblo.

Reklama

Výběr článků

Načítám