Hlavní obsah

Na D1 přidávají zákazy předjíždění kamionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic začalo o víkendu instalovat značky se zákazem předjíždění kamionů na dálnici D1. Jde o druhou etapu, která se týká úseků dálnice mezi 21. a 90. kilometrem a mezi 112. a 141. kilometrem.

Foto: Jana Pechová, Právo

Pracovníci Správy a údržby dálnic instalují poslední ze značek na 112. km D1 ve směru na Prahu.

Článek

Instalace všech značek má být hotová do konce května. Původně ŘSD mluvilo o tom, že by rádo zbytek D1 osadilo značkami již v dubnu. Zákaz začne platit průběžně, jak bude dodavatelská firma značky rozmísťovat.

Od června bude zákaz předjíždění kamionů na D1 platit v celém úseku od 21. kilometru do 230. kilometru, řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jede v levém pruhu a za ním šňůra aut. Policejní dron na D1 natáčel kamiony při pomalém předjíždění

Krimi

„Zákaz platí pro vozidla nad 3,5 tuny. Znamená to, že se netýká pouze kamionů. Vozidla nad 3,5 tuny budou smět předjíždět jen v úsecích, kdy jsou v jednom směru tři pruhy, což platí většinou pro stoupání. Jinak budou muset jet v pomalém pruhu,“ uvedl Rýdl.

Foto: ŘSD

Zákaz předjíždění kamionů na D1

Cílem podle něj není nějaká šikana řidičů. „Ale chceme, aby na dálnici, která je důležitou tepnou pro evropskou dopravu, byl plynulý provoz,“ dodal Rýdl.

Za porušení zákazu může policie uložit pokutu až 5500 korun a řidič dostane šest trestných bodů. Od ledna policisté z dálničního dopravního oddělení ve Velkém Beranově uložili 757 pokut v příkazním řízení za 3,5 milionu korun.

Zákaz předjíždění kamionů se chystá také na úsecích dálnic D2, D8 a D11, především v okolí Prahy.

Sdružení automobilových dopravců se plošné rozšiřování zákazů nelíbí, uvítali by spíše proměnlivé značení, aby zákaz platil jen při zvýšeném provozu nebo horších klimatických podmínkách.

Dálniční známky od příštího roku zřejmě znovu zdraží, oznámil Kupka

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám