Hlavní obsah

Pavel tlačí na ANO: Tak ukažte, co jste vymysleli s důchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Petr Pavel v neděli na sociální síti X napsal, že je připraven svolat širší kulatý stůl k problematice důchodové reformy za účasti tripartity, opozice a odborníků, pokud někdo předloží seriózní návrh, který bude alternativou k plánu vlády. Nepřímo tak vyzval hnutí ANO, aby ukázalo svou verzi důchodové reformy, o které mluví, ale kterou podle slov předsedy Andreje Babiše tají, aby nepomáhalo vládě.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

„Nepovažuji za konstruktivní a věcnou formu pokračující politické a veřejné debaty na téma důchodové reformy. Pokud bude vůle předložit alternativní, jasnými argumenty a daty podložený návrh, jsem připraven svolat širší kulatý stůl za účasti zástupců tripartity, opozice a odborníků a návrhy vedoucí ke zlepšení našeho důchodového systému podpořit,“ napsal na síti X Pavel a vyjádřil přesvědčení, že takový postup je v zájmu naprosté většiny občanů.

K nalezení shody mezi koalicí a opozicí na penzijní reformě mělo přispět jednání na Hradě, které Pavel inicioval. Na březnové schůzce se účastníci dohodli, že schodek systému by neměl být vyšší než procento HDP a věk bude potřeba do budoucna upravovat. Dále se mělo jednat o způsobu nastavení. Politici ANO to ale po pár dnech popřeli a účast na dalším jednání zrušili.

„Žádná reforma nikdy nebyla ani nikdy nebude,“ vzkázal ve videu lídr ANO Andrej Babiš. Vládní reformu penzí ANO odmítá; jak by ale věc samo řešilo, odmítá sdělit. „Není naše role jim radit. Oni přece říkali, že všechno umí,“ prohlásil Babiš ve svém pořadu Sorry jako.

Babiš po volbách sliboval, že bude konstruktivní opozicí. Teď nechce vládě ani poradit

Domácí

„Rozhodnutí hnutí ANO neúčastnit se dalších jednání na strategická hospodářská a sociální témata nepovažuji za šťastné, ale beru ho na vědomí,“ napsal také prezident.

Anketa

Má podle vás hnutí ANO svou vlastní propracovanou variantu penzijní reformy?
Ano
27,1 %
Ne
72,9 %
Celkem hlasovalo 35792 čtenářů.

Vláda bude reformní změny penzí projednávat v úterý. Návrh počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je reforma nutná pro udržitelnost penzí i pro příští generace. Podle ekonomů nynější systém bez úprav není udržitelný.

Podle novely by se měl důchodový věk dál zvyšovat podle naděje dožití. Věková hranice by se každý rok stanovila lidem, jimž by bylo zrovna 50 let. Nejvýš by se zvedla o dva měsíce. Důchodový věk roste už nyní, a to ročně minimálně o dva měsíce. Na 65 let se dostane ve 30. letech. Demografové navrhují pravidelné navyšování o měsíc ročně. O nastavení se ještě jedná. Jurečka uvedl, že je připraven dál hledat shodu i s opozicí.

Jurečka v důchodech prosazuje, o čem Babiš snil

Domácí

Související články

Časová osa sporu ANO s Hradem

Spory o to, s čím kdo souhlasil či nesouhlasil ohledně důchodové reformy na uzavřeném březnovém jednání na Hradě, trvají mezi hnutím ANO a kanceláří prezidenta...

Výběr článků

Načítám