Hlavní obsah

Ze zoufalství vzniká na pražském magistrátu celkem kreativní uspořádání

Aktualizováno

Koalice Spolu, která se pokusí prosadit Bohuslava Svobodu (ODS) na post pražského primátora, nemá prý podporu pro zvolení celé rady města. Ve čtvrtek to uvedl předseda klubu Spolu pro Prahu Zdeněk Zajíček, podle něhož by volba primátora mohla pomoci odblokovat situaci. Nyní je v čele metropole Zdeněk Hřib (Piráti).

Foto: Petr Janiš

Na čtvrtečním jednání pražského zastupitelstva se objevily plakáty, kde ANO a Spolu v předvolební kampani vylučují vzájemnou spolupráci.

Článek

„Podporu pro celou menšinovou radu jsme v tuto chvíli nezískali, a proto navrhujeme volbu primátora,“ zdůvodnil Zajíček ve vysílání České televize nestandardní krok, kterým hodlá vítězná koalice implementovat nového primátora ke stávající radě tvořené zástupci Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu.

„Myslíme si, že by to mohlo odblokovat situaci ve vyjednávání. To řešení je netradiční, na druhou stranu zákon připouští takovouto možnost,“ domnívá se Zajíček, podle něhož bude primátor svolávat jednání zastupitelstva i jednání rady. Strana totiž počítá s tím, že primátor nebude členem rady. Ta nebude zvolena a zůstane ta stávající, jejímž členem bude například i primátor Zdeněk Hřib.

Svoboda bude mít podle Zajíčka rovněž právo v oblasti krizového řízení nebo „právo z hlediska pozastavování některých usnesení rady“.

Piráti zvažují napadení volby u soudu

Piráti avizovali, že by mohli volbu primátora napadnout soudně, neboť se neztotožňují s výkladem ministerstva vnitra, o nějž se opírá Spolu. „Rozpor se zákonem o hlavním městě Praze je ten, že rada hlavního města Prahy má mít 11 členů a primátor a jeho náměstci jsou členy rady. Toto je v zákoně zmíněno několikrát. Situace, která se teď blíží, povede v to, že primátor bude mimo radu. Rada bude mít stále 11 členů plus tam bude primátor, který bude stát mimo radu,“ citovala ČTK místopředsedu zastupitelů Pirátů Viktora Mahrika.

Vítězná koalice ODS, TOP 09 a lidovců opakovaně tvrdí, že preferuje spolupráci na vládním půdorysu s Piráty a hnutím STAN. Piráti se po volbách dohodli na alianci s uskupením Praha sobě a trvali na společném vyjednávání.

Nacher: Jsme se Spolu ve shodě, oproti Pirátům a Praze sobě řešíme programové věci

Domácí

Zajíčkův návrh předpokládá, že se oddělí volba primátora od zbylých radních. Právě z toho vychází stanovisko ministerstva vnitra k situaci na magistrátu. „Primátora hl. m. Prahy lze tedy volit samostatně,“ stojí ve stanovisku odboru veřejné správy ministerstva. Nový primátor by podle ministerstva „především svolával schůze rady a podepisoval zápis z její schůze“.

Podle lídra Prahy sobě Jana Čižinského je volba primátora ODS opřeného o hlasy ANO bez zbytku vedení města chybným krokem i kvůli prezidentské volbě. „ODS umožňuje Andreji Babišovi vést prezidentskou kampaň,“ řekl Čižinský.

Zákon o hlavním městě Prazem 131/2000 Sb.

§ 69

(1) Rada hlavního města Prahy je volena zastupitelstvem hlavního města Prahy z řad členů zastupitelstva hlavního města Prahy, má 11 členů a tvoří ji primátor hlavního města Prahy, náměstek (náměstkové) primátora hlavního města Prahy a další členové rady hlavního města Prahy. Členové rady hlavního města Prahy musí být občany České republiky.

Primátor Hřib a další zastupitelé Svobodu ve čtvrtek zahrnuli množstvím otázek, týkaly se dřívějších kauz i jeho představ o vedení města. Divili se, že Svoboda dlouho vůbec neodpovídá. Před řečništěm se pro připomínku objevily předvolební billboardy Spolu a ANO. Na jednom Spolu vylučuje povolební spolupráci s ANO, na druhém lídr ANO Patrik Nacher hlásal: „Spolu vám lžou.“

Zastupitel chce lékařskou zprávu

Po zvolení Svobody může podle Kristýny Drápalové (Praha sobě) vzniknout problém, protože zaniknou funkce náměstků primátora a Svoboda bude jediným statutárním zástupcem Prahy, bez náhrady. Svobodovi je 78 let, má dvě další zaměstnání, funkci primátora by vykonával neuvolněně, upozornila Drápalová. Zastupitel Jaromír Beránek (Piráti) požadoval podrobnou lékařskou zprávu o Svobodově zdraví

Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým ANO a třetími Piráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám