Hlavní obsah

Vláda zvýší normativy pro příspěvky na bydlení

Vláda v září zvýší normativní náklady na bydlení, které slouží pro výpočet výše příspěvku na bydlení. Ve středu to po jednání vlády oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zvýšením normativů se lidem zvyšuje dávka na bydlení.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka po jednání vlády

Článek

„Ve druhé polovině září budeme aktualizovat výši normativů, abychom reagovali na vývoj cen,“ oznámil Jurečka na tiskové konferenci s tím, že 70 procentům domácností vyplácí stát příspěvek bez krácení normativem.

„Normativ tam musí být jako určitá pojistka proti případnému zneužívání, přesto ho budeme aktualizovat. Od začátku roku tam je jasný vývoj: když jsem přebíral ministerstvo, tak 50 procent žadatelů bylo stropováno normativem, dnes je to zhruba 30 procent,“ dodal.

Normativní náklady na bydlení pro výpočet dávky stanovuje kabinet na každý rok podle růstu cen.

Dávku mohou získat lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí v Praze 35 procent a jinde v republice 30 procent příjmu. Poskytovaná podpora pak odpovídá rozdílu mezi stanoveným normativem a právě 30, či 35 procenty příjmu domácnosti.

Vláda do zákona prosadila, že kvůli zdražování může normativy letos navýšit i přes rok.

Vláda potvrdila úsporný tarif, průměrná pomoc bude 15 tisíc korun

Domácí

Normativy pro nájmy se podle velikosti bydliště a počtu osob v bytě pohybují od 6 746 do 22 495 korun. Například pro tříčlennou domácnost v okresním městě činí 12 599 korun a pro samotného člověka v Praze 10 121 korun.

Ve vlastním, družstevním a služebním bytě jsou normativní náklady od 6 232 do 14 368 korun podle počtu osob. Pro metropoli i maloměsto jsou částky stejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám