Hlavní obsah

Fiala: Právo veta by se v Evropské unii rušit nemělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Granada

Neuvažujeme směrem, že by se právo veta mělo zrušit, řekl v pátek premiér Petr Fiala (ODS) před odletem ze Španělska. Tam se zúčastnil neformálního summitu Evropské unie. Špičky zemí jednaly hlavně o migraci, rozšíření EU a její strategické agendě na další roky.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Petr Fiala na summitu Evropské unie ve španělské Granadě

Článek

(Od naší zvláštní zpravodajky)

„Neuvažujeme směrem, že by se právo veta mělo zrušit. Je nepravděpodobné, že by se to stalo,“ uvedl v pátek před odletem premiér.

Reagoval tak na myšlenku prezidenta Petra Pavla, podle kterého by se měla vést debata o tom, jak zlepšit efektivitu EU. A to včetně diskuse nad rozšířením hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech na úkor práva veta. Tvrzení, že se ve svém úterním projevu v belgických Bruggách přímo vyslovil pro omezení práva veta, jak někteří jeho slova pochopili, ale odmítá.

Jedním z klíčových témat summitu v Granadě bylo rozšíření EU. O členství nyní usiluje osm států s postavením kandidáta. Nejdále se vstupními rozhovory jsou Srbsko a Černá Hora. Šéfové zemí ale mluvili hlavně o Ukrajině a jejím možném zahájení přístupových jednání.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek ráno vyjádřil pochybnosti o rozšíření EU o Ukrajinu. Zdůraznil, že sedmadvacítka se nikdy nerozšiřovala o zemi ve válce. Naopak šéf Evropské rady Charles Michel chtěl stanovit určité datum pro rozšíření o další země, a to například rok 2030.

Rozšíření EU přepíše finanční toky v Unii, Česko by zřejmě přišlo o část dotací

Evropa

V případě rozšíření EU je na místě debata o omezení práva veta, navrhl Pavel

Domácí

Podle Fialy je správné dát Ukrajině evropskou perspektivu. „Nikdo neříká, že Ukrajina vstoupí do EU za rok, ale musíme jí umožnit přístupová jednání,“ zdůraznil český premiér. Podle něj se tak posílí bezpečnost evropského kontinentu. „Převládá takový názor mezi lídry EU,“ upozornil.

Konkrétnější kroky a jasnější plán by od EU podle Fialy měly dostat především země západního Balkánu. „Ukrajina a Moldavsko jsou nová výzva,“ podotkl.

Postup proti nelegální migraci má být společný

Fiala už ve čtvrtek avizoval, že jedním z hlavních témat pátečního summitu bude i migrace. Upozorňoval na to, že počty nelegálních migrantů v evropských zemích se zvyšují, proto Česko i další země zavedly dočasné kontroly na slovenské hranici.

„Je třeba udělat odvážnější kroky, abychom zabránili nelegální migraci. Je třeba dospět k nějaké dohodě a změnám,“ apeloval premiér ve čtvrtek ráno před odletem do Granady.

V pátek premiér řekl, že situace je velmi vážná. „Musíme změnit náš přístup a jsem rád, že od řady kolegů zazněla myšlenka, že se musíme více soustředit na místa mimo EU, ne to řešit, až když jsou na našem území. Postup by měl být společný. Když to budeme dělat individuálně, máme menší šanci to udělat pořádně,“ upozornil Fiala v pátek po summitu.

Páteční summit byl neformální, takže nepřijal žádné závazné závěry. Španělské předsednictví ale už před začátkem připravilo deklaraci, ve které nastínilo priority EU pro další roky.

„Posílíme naši pozici jako průmyslové, technologické či obchodní mocnosti. Zvláštní důraz budeme klást na oblasti s vysokou přidanou hodnotou, kde již máme konkurenční výhodu, nebo se můžeme stát průkopníkem,“ uvádí se například v návrhu deklarace.

Jsou třeba odvážnější kroky proti nelegální migraci, řekl Fiala před odletem na evropský summit

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám