Hlavní obsah

Jsou třeba odvážnější kroky proti nelegální migraci, řekl Fiala před odletem na evropský summit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Je třeba udělat odvážnější kroky, abychom zabránili nelegální migraci, řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci před odletem do španělské Granady premiér Petr Fiala (ODS). Tam se koná už třetí summit Evropského politického společenství (EPC). Zúčastnit se ho mají přes čtyři desítky šéfů států a vlád evropských zemí. V pátek se zúčastní neformálního summitu Evropské unie.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

EPC je mezivládní fórum téměř všech evropských zemí s výjimkou Ruska či Běloruska. Vzniklo loni na jaře několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Neformální pravidelné schůzky zástupců zemí mají přispívat k bezpečnosti a prosperitě v Evropě.

„Jsem rád, že pokračujeme v diskuzích, které jsou velmi užitečné,“ hodnotil ráno před odletem Fiala.

Hlavními tématy v Granadě mají být bezpečnost v Evropě, migrační krize, boj proti změnám klimatu či energetická transformace. Sám premiér se zúčastní kulatého stolu zaměřeného na energetiku. „Pro ČR je jádro naprosto nezbytná věc spolu s obnovitelnými zdroji. V energetice je pro nás ale i klíčová spolupráce s dalšími partnery,“ zdůraznil premiér s tím, že ČR je na další zimu dobře připravená.

Po Česku a Polsku zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem i Rakousko

Evropa

Dorazil i Zelenskyj

První summit EPC se konal loni v říjnu v Praze, druhý letos v červnu v moldavském Kišiněvě. Tam nečekaně dorazil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ten nakonec ve čtvrtek dorazil i do Granady. Původně se předpokládalo, že ho zastoupí premiér Denys Šmyhal. Hlavní výzvou je podle Zelenského udržet Evropu jednotnou.

Důležité budou zejména schůzky menších skupin zemí či bilaterální setkání. Jedním z nich mělo být i jednání arménského premiéra Nikola Pašinjana s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem, jehož země minulý měsíc převzala kontrolu nad arménskou separatistickou enklávou Náhorní Karabach.

Alijev ale podle ázerbájdžánské tiskové agentury nakonec nepřijede. Ze zdravotních důvodů bude chybět i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který je spojencem Baku.

Hlavní téma migrace

Na summit EPC přijedou i lídři některých unijních institucí, kteří se v pátek v Granadě stejně jako Fiala zúčastní neformálního summitu Evropské unie.

Ten se zaměří na strategickou agendu EU v příštích letech. Mluvit by se mohlo i o možném zahájení vstupních rozhovorů s Ukrajinou, o nichž by mohl rozhodnout v prosinci řádný summit EU.

Podle Fialy bude v pátek jedním z hlavních témat i migrace. „Je třeba udělat odvážnější kroky, abychom zabránili nelegální migraci,“ zdůraznil před odletem předseda vlády.

„Počty migrantů v evropských zemích se zvyšují. V posledních týdnech významně narostly. I proto jsme zavedli dočasné kontroly na slovenské hranici, stejně jako další země. To ukazuje že evropská politika není dostatečně funkční. Je třeba dospět k nějaké dohodě a změnám,“ apeloval Fiala. Migrační pakt je podle něj správná cesta.

Pavel: EU by se měla rozšířit o Ukrajinu a západní Balkán

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám