Hlavní obsah

Prezidenti a premiéři více než čtyř desítek evropských zemí míří do španělské Granady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V jihošpanělské Granadě se ve čtvrtek koná summit Evropského politického společenství (EPC), jehož se účastní přes čtyřicet šéfů států a vlád evropských zemí. Českou republiku na něm zastupuje premiér Petr Fiala.

Foto: Jon Nazca, Reuters

První zástupci médií před kongresovým palácem v Granadě, kde se koná summit EPC

Článek

EPC je mezivládní fórum evropských zemí, které vzniklo loni na jaře několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Tento neformální rámec schůzek má prostřednictvím politického dialogu přispívat k bezpečnosti a prosperitě v Evropě. V Granadě se má jednat také o energetice, životním prostředí a boji proti klimatickým změnám.

Chybět bude ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev, který se měl původně na okraj summitu sejít s arménským premiérem Nikolem Pašinjanem. Ze zdravotních důvodů se omluvil rovněž turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

První summit EPC se konal loni v říjnu v Praze a druhý letos v červnu v moldavském Kišiněvě, kam dorazil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V Granadě by ho měl nejspíš zastoupit premiér Denys Šmyhal.

Fiala se setkal se Zelenským. Ptal se jej i na situaci na frontě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám