Hlavní obsah

V případě rozšíření EU je na místě debata o omezení práva veta, navrhl Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle prezidenta Petra Pavla by se měla vést debata o tom, jak zlepšit efektivitu Evropské unie, a to včetně diskuse nad rozšířením hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech na úkor práva veta. Tvrzení, že se ve svém úterním projevu v belgických Bruggách přímo vyslovil pro omezení práva veta, jak někteří jeho slova pochopili, odmítá.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Prezident Petr Pavel v Evropském parlamentu

Článek

„Je zřejmé, že debata o rozšíření EU se pojí s efektivitou, což není v menších a středně velkých členských státech příliš populární téma. Měli bychom být připraveni podívat se v domácí diskusi na návrhy na zlepšení fungování EU, včetně přechodu na hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“ řekl ve svém projevu prezident Pavel.

Pavel o Evropské unii, její stabilitě a případném rozšiřováním o země západního Balkánu a Ukrajinu hovořil v úterý při příležitosti slavnostního zahájení nového akademického roku prestižní univerzity College of Europe v Bruggách, kam byl pozván jako hlavní řečník.

Jeho vyjádření ohledně případného rozšíření kvalifikované většiny na oblasti zahraniční a bezpečnostní politiky ovšem vzbudilo rozpaky u některých politiků či médií, která věc interpretovala jako Pavlovo podpoření kvalifikované většiny, což by znamenalo oslabení práva veta jednotlivých států a možnost, že ty menší budou přehlasovány těmi většími.

Pavel: EU by se měla rozšířit o Ukrajinu a západní Balkán

Domácí

Například europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se nad slovy prezidenta pohoršil na síti X. „Tady prezident dělá chybu. Souhlas s většinovým hlasováním je špatně strategicky, takticky i politicky. Vzdali bychom se vlivu. Dárek bez protihodnoty. Konflikt doma,“ komentoval část projevu Vondra.

Řekl jsem jen, že máme diskutovat, odmítá kritiku Pavel

Pavel však interpretaci, že rozšíření většinového rozhodování podpořil, odmítl před novináři v Bruggách už krátce po pronesení svého projevu. Zdůraznil, že hovořil pouze o nutnosti diskutovat o možnostech.

„Ve svém projevu jsem nikde nezaznamenal, že bych podpořil rozšíření hlasování kvalifikovanou většinou. Zmínil jsem, že se vede diskuse o tom, jestli by neměla být uplatňována kvalifikovaná většina například v otázkách zahraniční a bezpečnostní politiky. Zároveň ale říkám, že taková diskuse musí být vedena velice opatrně, protože to jsou otázky citlivé pro všechny státy. Jak zahraniční, tak bezpečnostní politika jsou totiž dosud doménou jednotlivých zemí. Měli bychom zde mít na paměti především to, aby byla zachována nejen jednota v rámci Evropy, ale aby byla po případném takovém rozhodnutí Evropa spojenější, účinnější, efektivnější, ale také zůstala důvěryhodná,“ vysvětloval svá slova prezident.

Pavel v europarlamentu: Síla Evropy je v jednotě, nepřátelé to vědí

Domácí

Reklama

Související témata:
Hlasování v politice

Výběr článků

Načítám