Hlavní obsah

Na summit do Granady nečekaně dorazil i Zelenskyj. Evropské lídry žádal o „ochranný štít“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina před zimou potřebuje „ochranný štít“, pomocí něhož by se mohla ubránit očekávaným ruským útokům během podzimu a zimy cílícím na energetiku. Na summitu Evropského politického společenství (EPC) ve španělské Granadě to ve čtvrtek řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na akci dorazil nečekaně, předpokládalo se, že jej zastoupí ministerský předseda Denys Šmyhal. Česko na setkání čtyř desítek lídrů zemí a vlád zastupuje premiér Petr Fiala (ODS).

Na summit do Granady nečekaně dorazil i ZelenskyjVideo: Reuters

 
Článek

Zelenskyj také prohlásil, že hlavním nynějším úkolem pro politiky je udržet Evropu jednotnou, a varoval před dezinformačními útoky z Ruska. Dodal, že Kyjev potřebuje mimo jiné prostředky proti dronům íránské výroby Šáhed. „Máme základ nových dohod s partnery, očekáváme jejich potvrzení a realizaci,“ sdělil podle serveru Ukrajinska pravda ukrajinský prezident.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v Granadě

Později po jednání se španělským premiérem Pedrem Sánchezem oznámil, že Madrid dodá Kyjevu mimo jiné další prostředky protivzdušné obrany, dělostřelecké a protidronové systémy.

Zelenskyj přitom řekl, že Kyjev musí zvítězit v obranné válce proti Rusku, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoji agresi vůči jiné zemi. Díky Ukrajině se nemusí před ruskými útoky bránit vojáci jiných evropských zemí, řekl evropským politikům.

O další pomoci napadené Ukrajině se má jednat právě také na summitu EPC, a to ve chvíli, kdy některé země dodávky výzbroje zpomalují nebo pozastavují. Po víkendových volbách k zastavení dodávek směřuje Slovensko, dodávky ze strany USA může ovlivnit víkendové rozhodnutí Kongresu, který nevyčlenil další miliardy dolarů na zbraně pro Kyjev v návaznosti na spory ohledně nového amerického rozpočtu.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Bezpečnostní opatření během summitu ve španělské Granadě

Borrell: EU americkou pomoc nenahradí

Šéf diplomacie EU Josep Borrell v Granadě řekl, že politické spory v Kongresu jsou pro Ukrajinu „špatnou zprávou“. „Ukrajina potřebuje podporu Evropské unie, ale také podporu USA,“ řekl Borrell. „Může Evropa zaplnit mezeru po USA? Evropa samozřejmě nahradit USA nemůže,“ připustil.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová nicméně uvedla, že si je jistá, že pomoc Ukrajině ze strany USA bude dál pokračovat. Stejně to vidí i Zelenskyj, podle kterého má Ukrajina navzdory půtkám „stoprocentní“ podporu od amerického prezidenta Joea Bidena a stojí za ní i Kongres.

Zelenskyj po příjezdu do Granady za další důležité téma pro Ukrajinu na sociální síti X označil svobodu mořeplavby v Černém moři v souvislosti se snahou o posílení světové potravinové bezpečnosti.

Přes Černé moře se Ukrajina snaží vyvážet obilí, vývoz ale v posledních měsících zkomplikovalo, když Rusko v červenci odmítlo prodloužit takzvanou obilnou dohodu zajištující plavidlům v Černém moři bezpečnou plavbu. Některé evropské státy v poslední době navíc řeší spor s Kyjevem, který se týká zákazu dovozu ukrajinského obilí. K prodloužení obilného embarga v září sáhly Polsko, Slovensko a Maďarsko.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijíždí na evropský summit ve španělské Granadě

Prezidenti a premiéři více než čtyř desítek evropských zemí míří do španělské Granady

Evropa

Zelenskyj oznámil založení mezinárodní zbrojařské aliance. Fóra se účastnili i Češi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám