Hlavní obsah

Bývalá kaple jako jednací sál vlády i tělocvična. Unikátní pohled do Strakovy akademie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zasedání vlády se konají v sále, který až do 40. let minulého století sloužil jako kaple. Nad vstupními dveřmi byl kůr a místo státního znaku visel nad oltářem obraz svatého Václava. Ve čtvrtém díle letního seriálu Zákulisí vás Michael Rozsypal vezme do Strakovy akademie – sídla vlády. Vyzkouší si, jaký pohled má premiér při jednání vlády, Petr Fiala mu ukáže svou pracovnu a nabídneme pohled také do jedné netypické místnosti. Do tělocvičny.

Zákulisí: Úřad vládyVideo: Novinky

 
Článek

„Pracovna předsedy vlády svým designem, nábytkem, vybavením připomíná architekturu a design první Republiky československé, což si myslím, že je dobře,“ ukazuje svou pracovnu premiér Petr Fiala (ODS).

Jedinou inovací, kterou v pracovně realizoval, jsou moderní abstraktní obrazy.

„Byly tady tradičnější obrazy, ale zdálo se mi, že k té meziválečné architektuře se hodí některá abstraktní díla, tak jsme požádali známého malíře Petra Kvíčalu a on nám zapůjčil své obrazy,“ říká.

Do zahrady Úřadu vlády může i veřejnost. Otevřeno je až do října

Tipy na výlety

V pracovně má premiér dvě busty. Tomáše Garrigue Masaryka a bývalého premiéra Antonína Švehly.

„Chtěl jsem, aby tady právě vedle busty TGM byla i busta jedné z klíčových postav naší politické historie a úspěšného předsedy vlády,“ ukazuje premiér interiér své kanceláře.

Může vůbec předseda vlády rozumět všem bodům, které se na vládě projednávají? Hádají se někdy ministři? A musí na ně premiér zvyšovat hlas? Má premiér čas si někdy během dne odpočinout? Podívejte se na video.

Zákulisí: Rozhovor s Petrem FialouVideo: Novinky

„Na vládě se občas i hádáme, ale tak to má být,“ popisuje premiér, jak to při jednání kabinetu někdy vypadá.

„My máme vést spory a vymezovat se navzájem právě na jednání vlády a ven před veřejnost máme vystoupit s řešením. Lidé nejsou zvědaví na hádky, ale chtějí, aby se politici domluvili,“ dodal.

Má premiér během náročného pracovního dne čas si někdy vydechnout?

„Málokdy. Ale uložil jsem si, že si takové chvíle občas najdu. Když máte deset schůzek za sebou po půlhodinách a mezi nimi není žádná přestávka, tak už to není ani zdravé ani rozumné. Budu víc přemýšlet i nad tím, abych lépe nakládal i se svou životosprávou,“ uvedl.

Jaký pohled mají poslanci od řečnického pultíku? Unikátní záběry z Poslanecké sněmovny

Domácí

„Moje pracovní dny jsou velmi pestré. Menšina dnů začíná v kanceláři. Často jsem někde na cestách, v Poslanecké sněmovně nebo mám různá jednání mimo budovu,“ vysvětluje harmonogram předseda vlády.

Jak sám říká, když pracuje právě ve Strakově akademii, nejvíc času tráví právě v pracovně nebo v jednacím sále vlády. „Dnes se jednání protáhlo na pět hodin, což není výjimkou,“ říká.

Vláda jedná v bývalé kapli

Prostor, kde kabinet každou středu zasedá, sloužil až do 40. let minulého století jako kaple. Nebyla tam současná podlaha, takže kaple byla přes dvě patra a zasahovala i starý tiskový sál o patro níže.

„S příchodem komunistů byl cíl maximálně utajit původní účel zasedacího sálu. Jakékoliv náboženství se neslučovalo s komunistickou ideologií. Instalovali na strop kazety a dnes by asi nikoho nenapadlo, že kaple byla právě tady,“ popisuje vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Je v tom jistá symbolika? „To nedovedu říct, ani si nejsem jistá, že všichni členové vlády vědí, že jednají v bývalých prostorách kaple. Ale možná tady nějaká aura čas od času zavane,“ popisuje s úsměvem šéfka Úřadu vlády.

Bez mobilů a internetu. Unikátní pohled do místnosti, kde jedná bankovní rada ČNB

Ekonomika

Jejím úkolem, jak sama popisuje, je zabezpečovat organizačně a technicky chod vlády. „Každý týden se věnujeme přípravě programu jednání vlády,“ vysvětluje.

Proč jsou ale jednání vždy ve středu, když to často koliduje s jednáním sněmovny a kabinet tak občas musí zasedat v prostorách dolní komory Parlamentu?

„Středu jsme stanovili už na začátku. Je to uprostřed týdne a první dva dny je ještě čas některé věci dopřipravit. Není praktické, že se to občas potkává s jednáním Parlamentu, ale vždy se nám podaří se s tím nějak vypořádat. Těžko se to plánuje, je také řada mimořádných schůzí,“ uvádí.

„Celkově máme kolem 600 úředníků. Počet je trochu vyšší i proto, že tady máme nové resorty. Pro ministry bez portfeje zabezpečuje jejich resort Úřad vlády,“ vysvětluje jeho vedoucí.

Nárůst ministerských postů i úředníků ale kritizovala opozice. Není pracovníků moc? „Po nástupu jsem udělala revizi a podařilo se nám o 6 % stav úředníků snížit. Pak ale došlo k navýšení s příchodem nových ministrů,“ odpovídá Jana Kotalíková.

Věděli jste, že v sídle vlády je také tělocvična? Jakou věc udělá premiér jako první, když přijde do kanceláře? A jsou jednání kabinetu bez přestávky? Podívejte se na letní seriál Zákulisí!

Nahlédněte do zákulisí nejvýznamnějších českých institucí společně s moderátorem Michaelem Rozsypalem. Pětidílný seriál vás zavede na místa, kam se běžně nepodíváte. Vychází každé pondělí.

Přehled dílů:

31. července: Poslanecká sněmovna

7. srpna: Senát

14. srpna: ČNB

21. srpna: Strakova akademie

4. září: Pražský hrad

FOTO: Do důchodu v 68 letech ne. Odbory před Úřadem vlády

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám