Hlavní obsah

Bývalá konírna jako jednací sál. Unikátní pohled do zákulisí Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři jednají v sále, který byl za dob Albrechta z Valdštejna konírnou. Proto je podlaha vyhloubena a místnosti se přezdívá „bazén“. Michael Rozsypal vás ve druhém díle letního seriálu Zákulisí vezme za kulisy horní komory parlamentu. Valdštejnským palácem ho provázel předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten také prozradí, kterou věc dělá každé ráno jako první, a ukáže křeslo, ve kterém seděl Volodymyr Zelenskyj.

Zákulisí: Senát ČRVideo: Novinky

 
Článek

„Ráno když přijdu do kanceláře, tak se jako první převléknu,“ prozrazuje druhý nejvyšší ústavní činitel a ukazuje skříň, kde má obleky a pět košil – jednu na každý pracovní den. I v nabitém pracovním dni, který začíná po sedmé ráno a končí po setmění, si ale rád najde čas na podvečerní běh nebo uvaří kolegům kávu.

„Ještě než ráno přijdou kolegové do práce, zkontroluju, jestli nemám něco připraveno k podpisu. Podepisuju třeba zákony, záštity nebo třeba návrh na zrušení zákona,“ popisuje ranní rutinu předseda Senátu. Podpisovou knihu následně odnese do vedlejší místnosti, aby jeho aparát mohl dále pracovat.

Zákony, které do Senátu přijdou ze Sněmovny, mívají i stovky stránek. „Částečně na to mám lidi, ale stejně musím ten materiál alespoň prolistovat. Mám tam vyznačené změny a třeba v případě konsolidačního balíčku jsem si dělal poznámky už při projednávání ve Sněmovně,“ popisuje senátor postup při prostudování návrhů zákonů.

Z kanceláře do jednacího sálu to má Miloš Vystrčil necelou minutu. „Všichni někdy dobíháme, ale dá se to dobře vypočítat, abyste nemusel chvátat, protože před každým důležitým hlasováním je znělka,“ říká cestou. „Dnes už poměrně často sledují senátorky a senátoři jednání buď na mobilu, nebo v kanceláři v televizi.“

Pod úrovní podzemní vody

„Byla to původně konírna,“ vysvětluje předseda Senátu. „Podlaha je tu vyhloubená a říká se tomu bazén. Jsme pod úrovní podzemní vody v Praze, proto když hrozí povodně a stoupá hladina podzemní vody, tak se musí zavřít kanalizace, aby voda nenastoupala do jednacího sálu.“

Co říká Miloš Vystrčil na výtky, že Senát nepotřebujeme a že jde o příliš drahou pojistku demokracie? „Když různě zaměření lidé zvolení do dvou komor parlamentu s něčím důležitým souhlasí, tak je větší pravděpodobnost, že ten souhlas vydrží. A že nebudeme lítat ode zdi ke zdi.“

Rozhovor s Milošem VystrčilemVideo: Novinky

„Jsem přesvědčen, že Senát do české politiky přináší tři věci. Zaprvé – kontroluje zákony a umožňuje nám je opravit. Druhá věc je, že pokud chceme změnit nějaký důležitý zákon – třeba ústavní nebo volební zákony –, je to možné jen se souhlasem Senátu a tím pádem spektrum politiků, kteří musí souhlasit se zásadní změnou, je širší. A třetí role je společenská. Jsme zvoleni přímo občany ve většinovém systému a jsme přímo odpovědni občanům a jsme více nezávislí na straně, a tudíž vládneme větší odpovědností přímo vůči voličům,“ vysvětluje Vystrčil důležitost Senátu.

Jak to vypadá ve slavnostním sále, kde se konají významné společenské události nebo třeba předávají medaile předsedy Senátu? Proč je na stropní malbě zobrazen Bůh Mars neobvykle se čtyřspřežením? A jakou zajímavost skrývá Valdštejnský palác, kterou v žádném jiném paláci nenajdete? Dozvíte se ve druhém dílu letního seriálu Zákulisí!

Nahlédněte do zákulisí nejvýznamnějších českých institucí společně s moderátorem Michaelem Rozsypalem. Pětidílný seriál vás zavede na místa, kam se běžně nepodíváte. Vychází každé pondělí.

Přehled dílů:

31. července: Poslanecká sněmovna

7. srpna: Senát

14. srpna: ČNB

21. srpna: Strakova akademie

4. září: Pražský hrad

Reklama

Související témata:
Valdštejnská jízdárna

Výběr článků

Načítám