Hlavní obsah

Kam vyrazit na dovolenou v roce 2024? Přinášíme šest neotřelých tipů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec tohoto roku už klepe na dveře a je tak naprosto ideální čas pro výběr dovolené na ten příští. Láká vás víc vyrazit po Evropě nebo si dopřát pořádnou exotiku? Redaktoři rubriky Cestování dali hlavy dohromady a připravili pro vás tipy, kam vyrazit a proč. Necháte se inspirovat?

Foto: Profimedia.cz

Kam se vydáte v roce 2024?

Článek

Nejlepší poměr cena/výkon

Portugalsko není zemí, která všechny Středoevropany napadne na první dobrou, a v tom tkví jedna z jeho četných výhod. Najdete tam totiž vše dobré, co od dovolené očekáváte, a jako bonus navíc není předražené ani přelidněné. V půvabném Portu či kosmopolitním Lisabonu se samozřejmě s turisty potkáte, ale ani tam není obvyklé prodírat se davy. Kdo preferuje kulturní, ale o něco menší města, může zavítat do univerzitní Coimbry nebo kouzelného Cascais.

Skvělé jídlo, ještě lepší víno a krásné pláže stojí za zvolením Portugalska evropskou destinací roku 2023 v „turistických Oscarech“ World Travel Awards. Nejzápadnější cíp Evropy ale díky MadeiřeAzorským ostrovům láká i zapřisáhlé turisty, kteří tam najdou značené trasy s dechberoucími výhledy v celoročně příjemném klimatu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Na jaře kvete v Portugalsku i pobřeží.

Střední Portugalsko je pak jako stvořené pro romantiky a novodobé „objevitele“, kteří si krásná a zajímavá místa rádi užívají o samotě. Slyšeli jste už o svorových vesničkách v Serra da Lousã či o portugalském Hobitíně Monsantu, kde lidí žijí v domech pod obřími balvany? Pokud ne, je načase to napravit.

K vikingům za kulturou i gastronomií

Dánsko je zemí, která na rozdíl od svých skandinávských sousedů, Švédska a Norska, sice neoplývá tak ohromujícími přírodními scenériemi, ale nijak výrazně mu to neškodí. Pyšní se totiž vlastními přednostmi, které zaujmou milovníky malebné historické architektury a dlážděných uliček, fanoušky muzeí a galerií a v neposlední řadě jedlíky, pro které není vrcholem gastronomie smažený sýr. Nic však proti němu.

Kodaň proslula řadou restaurací oceněných michelinskými hvězdami, ale při stravování v dánské metropoli se nemusíte nutně plácnout přes kapsu a vysolit měsíční výplatu za načančané jídlo; k dispozici je třeba hipsterský street food Reffen se stánky v dopravních kontejnerech. Za krásného počasí se tu dá slunit na lehátkách přímo u moře. Kodaň nabízí i mnoho galerií, kromě návštěvy opravdu nádherné Glyptotéky doporučujeme bývalou vodní nádrž Cisternerne, která slouží jako neotřelý výstavní prostor.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Přístav Nyhavn je dopoledne prakticky prázdný.

Dánsko ale samozřejmě není jen Kodaň, ale třeba i malebné městečko Odense, rodiště pohádkáře Hanse Christiana Andersena, Roskilde s katedrálou, jež slouží jako místo posledního odpočinku dánských králů, nebo Aarhus s moderní uměleckou galerií ARoS, jíž dominuje duhové panorama.

Dánsko je vzhledem ke svému rovinatému rázu také ideální pro cyklisty, vždyť nejvyšší místo – o hoře lze mluvit jen stěží – má nadmořskou výšku pouhých 170 metrů.

Pro inspiraci za vzájemnou úctou a tradicemi

Jen velmi těžko byste hledali komplexnější destinaci, která uspokojí úplně každého, než zemi vycházejícího slunce. Japonsko není určitě prvoplánově zemí pro cestovatele-začátečníky. I ti si tuto destinaci užijí, ale rešerše efektivní dopravy, řešení vstupného a někdy trochu komplikovanější překládání nejrůznějších textů (nápisy, instrukce, složení) jsou maličkou komplikací, která stojí mezi vámi a jednou z nejzajímavějších zemí světa.

Hlavní město Tokio je samo o sobě destinací, kde můžete strávit dva týdny a ani zdaleka nestihnete navštívit vše, co byste chtěli. Mnoho lidí tak při opakovaných cestách do Japonska pobývá vždy v jiné čtvrti hlavního města, aby tak mohli objevovat krásy jednotlivých částí. Ráj pro milovníky technologií však ukrývá i zenové parčíky, michelinské restaurace i stánečky prodávající pouze levný ramen, který však zahřeje a skvěle zasytí. Tokijská a obecně japonská gastronomie je však kapitola sama pro sebe.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Japonské zahrady vynikají dokonalou estetikou.

Velmi propracovaná železniční síť dobře kombinovaná s tou autobusovou (podobně jako ve Švýcarsku) vám dává možnost rychlovlaky překonat stokilometrové vzdálenosti během krátkého času a vidět tak ze země co nejvíce i během kratší cesty. Rozhodně nevynechejte historické Kjóto a zkuste se aspoň na den zastavit i v poklidné Naře. Slušné chování a vzájemná úcta jsou po celém Japonsku absolutní samozřejmostí, tak se jen po návratu připravte na možnou tvrdší srážku se středoevropskou realitou.

Karibik s přidanou hodnotou

Kuba opět není zemí, kam by vyrazil každý, a tím lépe. Pro turistu však skýtá široké možnosti dovolenkového vyžití. Může se válet na krásných karibských plážích s jemným pískem a křišťálově čistou vodou a užívat si pouze hotelové animační programy zaměřené na latinskoamerické tance a vodní sporty a stejně tak vyrazit objevovat četné krásy ostrova.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Trinidad hýří barvami.

Škoda by byla vynechat obzvláště hlavní město Havanu, jež má až neskutečnou atmosféru. Projeli byste se tam raději nablýskaným veteránem, navštívili továrnu na výrobu doutníků nebo zašli do světově proslulého kabaretu?

Kuba se hodí i pro cestovatele-dobrodruhy. Největší koncentrace outdoorových aktivit je k mání nedaleko pestrobarevného koloniálního městečka Trinidad spadajícího pod UNESCO. Na ostrově ale najdete i přírodní rezervace s turistickými stezkami a národní park. A kdo si na dovolené rád dopřeje nějaký ten koktejl, může se nechat inspirovat Hemingwayem. Kuba je prostě na poměry exotiky až neuvěřitelně pestrá.

Modernita na ostrově tvaru batátu

O Tchaj-wanu Češi nejčastěji slýchají ve spojitosti s výpravami českých politiků, případně s čipy. Je to velká škoda, protože ostrov, kterému místní pro jeho podlouhlý tvar přezdívají batát, má mnoho co nabídnout. Tchaj-pej je východoasijská metropole se vším všudy – je moderní, rušná, ale zároveň i jaksi poklidná a spořádaná. Žádné neorganizované předjíždění nebo troubení nečekejte, to nemají Tchajwanci v povaze. Místo toho jsou uctiví, podobně jako Japonci, ale zároveň více uvolnění a ne tolik svázaní konvencemi a tradicemi.

Tchaj-wan se pyšní celkem devíti národními parky, což je vzhledem k jeho nevelké rozloze úctyhodné číslo. Největší z nich je Taroko se stejnojmennou soutěskou, podél níž vedou často nenáročné pěší trasy. Dalšími národními parky jsou třeba Jü-šan nebo Kchen-tching na jižním pobřeží. Po ostrově se dá pohodlně přemisťovat rychlovlaky, místní verzí šinkanzenu. Pro Čechy zvyklé na řadu zpoždění a výluk je to vyloženě fantazie.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Čajové plantáže jsou rozeseté po celém Tchaj-wanu. Nejvíce se tu pije oolong, zelený čaj, který prošel částečnou fermentací.

Samotnou kapitolou je místní gastronomie, která může být pro Evropana zprvu lehkým šokem. Zatímco na starém kontinentu jsme zvyklí na pečené křupavé pokrmy, třeba kuře, tato část Asie si libuje v jídlech, která jsou měkká, oslizlá a identifikovat tu či onu surovinu je občas složitou hádankou. V takovém případě jsou záchranou knedlíčky – dim sum, gyoza, šumai. S těmi nelze šlápnout vedle. Ale nakonec ochutnat se má vše, a tak třeba dojde i na proslulé smradlavé tofu, které patří k místním specialitám.

Tchaj-wan je zkrátka zemí, která je přívětivá a moderní, ale dokáže překvapit. Plusem je, že Tchaj-pej spojuje přímá linka China Airlines z Prahy, Moravané pak nepohrdnou spojením oceňovaných EVA Air z Vídně.

Za sklípkany i působivou historií

Že vás na žádné pavouky nenalákáme? Dobře, dobře, možná jsme to neuchopili z té nejlepší strany. Kambodža je však v rámci jihovýchodní Asie destinací, která si pozornost jistě zaslouží. Největším jejím turistickým lákadlem pro ty, kteří míří do této země poprvé, jsou samozřejmě chrámy Angkoru. A není to jen tak náhodou, tento chrámový komplex rozkládající se několik kilometrů od městečka Siem Reap je jednou z nejúžasnějších architektonický a uměleckých záležitostí, které můžete v celém regionu spatřit. Že je to tak turisticky exponovanější lokalita, kde sami opravdu nebudete, o tom asi není třeba mluvit.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Budete-li se na to cítit, dopřejte si klidně i jednu davovější událost. Západ slunce z vrcholu chrámu Pre Rup má své kouzlo.

Kambodža toho má však více, co může dobrodružnějším povahám nabídnout. Stačí sednout do auta nebo tuk-tuku a vyrazit ze Siem Reapu ke kouzelným vesničkám ležícím na jezeru Tonlé Sap. Tam uvidíte nejen domy postavené na vysokých kůlech, ale dokonce i domky, které se houpou přímo na vodní hladině. Pokud nemáte rádi davy turistů, vyjeďte na motorové lodi k vesničce Kampong Khleang, která je stranou od toho největšího turistického ruchu a nabízí nejvyšší míru autenticity.

Ani hlavní město Phnompenh však není nezajímavé. Kromě působivého královského chrámu určitě nevynechte muzeum genocidy Tuol Sleng, které se nachází v bývalé škole. Tu Rudí Khmerové během své krutovlády změnili na vězení, ze kterého lidé živí nevycházeli.

Ať už směřujete za architekturou, tamější výtečnou gastronomií (oproti Thajsku nebývají kambodžské pokrmy pálivé, jsou však plné voňavého koření), nebo temným turismem, Kambodža rozhodně nezklame.

Anketa

Která z doporučených destinací vás zaujala?
Portugalsko
45,1 %
Dánsko
4,6 %
Japonsko
7,7 %
Kuba
18,8 %
Tchaj-wan
4,5 %
Kambodža
7,7 %
Žádná mě nezaujala.
11,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19161 čtenářů.

Jaké dobrodružství zažít v roce 2024? Vydejte se třeba do Albánie, radí National Geographic

Cestování

Praha mezi nejlepšími turistickými destinacemi podle Lonely Planet. I díky pivu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám