Hlavní obsah

Nejtajemnějšímu místu Madeiry sluší nepropustná mlha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Madeiře se mohou během jediného dne vystřídat všechna roční období. Pokud však na ostrově existuje jedno místo, kde jsou podzimní pošmourno, vlhko a těžko prostupná mlha vyloženě žádoucí, je to vavřínový les Fanal se stromy starými i přes 500 let. Rozeklané větve porostlé mechem tu v kombinaci se zamračeným počasím vytvářejí vyloženě mystickou atmosféru.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Fanal je oblíbeným místem mezi fotografy

Článek

Fanal se nachází na severozápadní straně Madeiry na náhorní plošině Paul da Serra. Na rozdíl od řady míst na ostrově není třeba si tuto návštěvu poctivě vydřít. Jen pár kroků od vavřínového háje lze zaparkovat a pak už se můžete jen kochat.

Bizarně tvarované stromy vystupují z mlhy jako v nějakém fantasy, přičemž není vůbec složité se mezi nimi ztratit a sejít z cesty. Vítr fouká ze všech stran, půda je podmáčená a přes kopce se přelévají mraky. Takové počasí panuje ve Fanalu většinu času, slunce by les zcela obralo o jeho mystickou atmosféru, která sem přitahuje i řadu fotografů.

Město, ve kterém to pořádně vře. Místní specialitu připravují zakopanou v zemi

Cestování

Bizarně tvarované stromy, takzvané obaleně zápašné z čeledi vavřínovitých, pokrývaly v době objevení Madeiry většinu ostrova. Dnes už je to pouze 16 procent. I proto jsou také zapsané na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Vavřínové lesy hrají navíc významnou roli při zachování řady endemických rostlin i ptáků, jsou rovněž zodpovědné za udržení hydrologické rovnováhy na ostrově.

Obaleně možná nemají to nejatraktivnější jméno na světě, není však nahodilé. Podle našeho průvodce kůra těchto stromů skutečně mírně zapáchá, když se odloupne. Ve Fanalu jde ale hlavně o atmosféru a odpočinek, i proto je háj klasifikován jako zóna ticha.

Počasí se mění mrknutím oka

Cestu do Fanalu samozřejmě není třeba si ulehčovat. Vypravit se do něj lze i pěšky po okolních stezkách. Třeba po trase Vereda do Fanal, která také prochází vavřínovým lesem a v celé svojí délce měří skoro 11 kilometrů. Jde tu dobře vypozorovat proměnlivost Madeiry, nejen co se krajiny týče, ale i počasí. Zatímco naše cesta začala za slunce, čím blíž jsme byli Fanalu, tím přibylo mraků i mlhy.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Po cestě se otevírá řada výhledů do údolí.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Celá trasa měří necelých 11 kilometrů.

Po cestě místními lesy, které napůl připomínají skotské vřesoviště a Středomoří, narazíte na řadu krásných výhledů do údolí, potoky, a jen velmi málo turistů. Trasa navíc nepatří k nejnáročnějším, i když s převýšením je potřeba, jako kdekoli jinde na Madeiře, počítat. Zároveň ale podél trasy vede silnice do Fanalu, turisté proto mohou ušetřit množství času na jiné madeirské treky.

„Madeira je oblíbená u milovníků aktivnější dovolené, různých sportovních i adrenalinových zážitků, ale zejména přírody. Povinnou zastávkou na tomto portugalském ostrově je kromě levád také magický les Fanal s prastarými vavříny, a vzhledem ke své poloze je také často zahalený mlhou,“ uvedla tisková mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková.

Doplnila, že do Funchalu, hlavního města Madeiry, se dostanou Češi díky přímým letům z Prahy po celý rok, letos v létě se bude poprvé létat i z Brna.

Nejstarší čajová plantáž v Evropě je ukrytá uprostřed Atlantiku

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Portugalska

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám