Hlavní obsah

Jaké dobrodružství zažít v roce 2024? Vydejte se třeba do Albánie, radí National Geographic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastává nejvyšší čas na sestavování cestovatelských plánů na další rok. Pokud poněkud tápete s výběrem, můžete se nechat inspirovat žebříčkem destinací, který sestavil magazín National Geographic. Ten v Evropě doporučuje navštívit mimo jiné Albánské Alpy, maltskou Vallettu či anglické hrabství Severní Yorkshire. Vydat se ale můžete samozřejmě mnohem dál.

Foto: Profimedia.cz

Albánské Alpy jsou jedním z míst, na které by se měli cestovatelé v příštím roce zaměřit.

Článek

Žebříček nabízí pro každý typ cestovatele něco. Láká vás dobrodružství? Pak vyrazte napříč Evropou vlakem nebo do chilské pouště Atacama. Jste spíše městský typ? Pak zavítejte do Belfastu, Miami nebo Valletty. Jste nadšenci do gastronomie a kvalitního pití? Tak co ochutnat whisky ve Walesu nebo tradiční tchajwanské pokrmy v tamním nejstarším městě Tchaj-nan?

Žebříček National Geographic je rozdělen podle světadílů, v Evropě magazín doporučuje třeba návštěvu zmiňovaných Albánských Alp. Zemi jako takovou popisuje redakce coby destinaci, jejíž popularita značně stoupá. „Je to sen pro všechny vysokohorské turisty, kde se smrkovými lesy toulají rysové a luční kvítí pokrývá dna údolí. Albánie je dostupnější než kdy dřív,“ píše časopis.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Severního Irska Belfast, to je mimo jiné i slavné muzeum Titaniku.

Kromě toho doporučuje v Evropě ještě návštěvu severoirského Belfastu, italského regionu Emilia-Romagna, cestu napříč kontinentem vlakem, skotskou rezervaci Galloway a Jižní Ayrshire, norský region Nordland s ledovci a drobnými rybářskými vesnicemi, hrabství Severní Yorkshire, klasikou jsou pak Pompeje.

Dalšími evropskými zástupci jsou finské jezero Saimaa, estonské město Tartu, Valletta na Maltě, zmiňovaná ochutnávka whisky ve Walesu, pobřežní trasa Wild Atlantic Way v Irsku nebo evropský fotbalový šampionát v Německu.

Praha mezi nejlepšími turistickými destinacemi podle Lonely Planet. I díky pivu

Cestování

Na rozkvetlou poušť nebo do Miami

Z Ameriky doporučuje National Geographic návštěvu chilské pouště Atacama, která patří k nejsušším místům na planetě. Jednou za čas, od tří do deseti let, však poušť vlivem vzácných srážek rozkvete. Kvůli tomu byl v Chile ustanoven i nový národní park Desierto Florido, který má přispět k ochraně místní flóry.

Foto: Profimedia.cz

Norský region Nordland láká na rybářské vesničky. Najdete je třeba na souostroví Lofoty.

Dalšími tipy z žebříčku jsou peruánské hlavní město Lima, které se pyšní mimo jiné michelinskými restauracemi, americký stát New York, Miami, karibský ostrov Dominika (neplést s Dominikánskou republikou), kanadské Nové Skotsko, Texas či poloostrov Yucatan.

Africké tipy čítají třeba Sierra Leone nebo lesy na Madagaskaru v části Andrefana. Z Asie je záhodno navštívit město Tchaj-nan na Tchaj-wanu, které příští rok oslaví 400 let od založení.

Pekarová s Vystrčilem ho milují. Pět důvodů, proč kouzlu Tchaj-wanu propadnete i vy

Cestování

Rok žila v Albánii. Její divokost mizí, za pár let to bude další Chorvatsko, míní Češka

Slepá mapa

Reklama

Výběr článků

Načítám