Hlavní obsah

Pláž jako z pohádky, kterou znají jen místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představte si jemný zlatý písek, s nímž si pohrávají vlny křišťálově čistého Atlantského oceánu. A co teprve když se taková pláž nachází hned vedle paláce jako z pohádky? A zároveň tak trochu pod mostem. Při koupání nebudete vědět, kam se dívat dřív. Nevšední místo najdete v portugalském Cascais, vzdáleném jen 25 kilometrů od Lisabonu. A ani zdaleka nejde o jediné lákadlo půvabného města.

Portugalské město CascaisVideo: Taťána Kynčlová, Novinky

 
Článek

Cascais má díky strategické poloze na nejzápadnějším výběžku Evropy bohatou historii. Bývalo místem, kde se portugalští mořeplavci loučili s rodnou zemí při objevitelských cestách do Afriky, Indie a Brazílie.

Kam jezdí na dovolenou králové

V 19. století si pak královská rodina kvůli skvělým klimatickým podmínkám i přírodním krásám zvolila místní citadelu jako svou letní rezidenci, což notně přispělo k bohatství a prestiži města. Další vysoká šlechta totiž nechtěla zůstat pozadu.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Cascais má dlouhou a barvitou historii.

Tento trend pokračoval za druhé světové války, kdy se Portugalsku podařilo zachovat neutralitu. Okouzlující město se v té době stalo sídlem diplomacie i špionáže. Útočiště v něm během těžkých časů nalézali umělci, celebrity, a dokonce i královské rodiny. Už zase.

Kde se zrodil Bond. James Bond

Atmosféra doby a zdejší kasino Estoril inspirovaly Iana Fleminga ke stvoření agenta 007. První díl Jamese Bonda měl vznikat ve stylovém baru místního luxusního hotelu Palácio Estoril. Obsluha vám nejen namíchá drink, ale i ochotně ukáže jeho oblíbené křeslo.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Zde se zrodil James Bond.

Ikonická pláž u paláce se ale nachází u hotelu Vila Galé Cascais. Ten mimochodem případné zájemce o nocleh vyjde téměř o polovinu levněji. A pokud budete mít štěstí, pohádkovou stavbu z 19. století budete moci obdivovat z balkonu v podmanivém světle zapadajícího slunce.

Oceán na ní v době přílivu doslova omývá paty paláce. Co se písečného skvostu ideálního pro slunění týče, nejde o místo stvořené pro davy. Pláž je spíše menší a vzhledem k faktu, že na jedné straně je palác a moře se do ní vlévá pod kamenným mostem, působí poměrně intimním dojmem. Je také dobře přirozeně chráněná před případným větrem. Jedná se prostě o místo, které má charakter, a jen tak se vám s dalšími koupacími možnostmi nesplete.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

V časných ranních hodinách za odlivu

Muzeum Condes de Castro Guimarães, které v paláci sídlí, určitě též stojí za návštěvu. Můžete v něm obdivovat kolekci moderního umění, archeologické artefakty z dob dávno minulých i knihovnu se zajímavými středověkými spisy.

Město, ve kterém to pořádně vře. Místní specialitu připravují zakopanou v zemi

Cestování

KVÍZ: Jak dobře znáte prosluněné Portugalsko?

Cestování

Nejen v horkém letním dnu přijde vhod klidná stinná chvilka v parku Gandarinha, známém též jako Zahrady Marechal Carmona, nacházejícím se hned vedle paláce. Vyjma přehlídky mnoha zastoupených rostlinných druhů a minizoo zajímavé zejména pro děti je park oblíbeným místem pro pikniky.

Písečné radovánky

Ale pláž je přece jen pláž. Kdo by toužil po klasičtějších větších plážích, rozhodně má v Cascais z čeho vybírat. Ne nadarmo je město oblíbeným místem Lisabonců pro romantické víkendy na Portugalské riviéře. Přímo u promenády obklopené stylovými bary, restauracemi a načančanými domy se nachází hned pět pláží.

Milovníci dlouhých širokých pláží, útesů a písečných dun, kam jen oko dohlédne, zase najdou to pravé ořechové západně od centra. Ale ani návštěvníci, kteří si ideální dovolenou nepředstavují na lehátku nebo se surfem na vlnách, nepřijdou ve městě zkrátka.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Casa de Santa Maria s majákem

Na dohled od paláce se nachází Casa de Santa Maria, rezidence postavená na počátku 20. století, která je dokonalým příkladem středomořské architektury s arabskými vlivy ve své nejlepší podobě. Je součástí komplexu Muzea Santa Marta s majákem. Ten byl původně dominantou obranného systému města, dnes v něm můžete zhlédnout kolekci věnovanou historii majáku a jeho strážců.

Pokud se jen trochu věnujete fotografii, přivstaňte si a vyčkejte naproti majáku na východ slunce. Zaručeně nebudete litovat, že jste se vyhrabali z peřin o něco dřív. Ale zlaté světlo odrážející se na majáku potěší, i když nefotíte technikou, ale jen takzvaně do paměti.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Ve městě čeká řada malebných zákoutí.

Milovníci muzeí mohou dále navštívit instituci věnovanou moři, hudbě nebo citadelu, která od 15. století bránila mořské břehy města. V devatenáctém století ji Ludvík I. Portugalský nechal přestavět na prázdninové útočiště královské rodiny. Dnes v ní mimo jiné sídlí umělecké centrum s galerií i luxusní hotel Pestana Cidadela Cascais. Inu, spát za stejnými zdmi jako králové nemůže být zadarmo.

Ztraťte se v uličkách historického centra

Tou nejlepší kratochvílí, která ovšem je zcela zadarmo, je bloumání úzkými uličkami města. Ať už narazíte na fotogenické panské domy, zahrádky obrostlé kvetoucími fialovými vistáriemi nebo sytě růžovými bugenvileami. Za každým dalším rohem historického centra čeká překvapení v podobě omamné vůně květin nebo jásavé oranžové právě dozrávajících mandarinek.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Vistáriím se v Portugalsku daří.

A budete-li spokojeně bloumat v čase oběda či večeře, má město teprve co nabídnout. Bezprostřední blízkost moře zaručuje, že typické ryby a další vodní živočichové už nemohou být čerstvější. Máte-li rádi pulzující atmosféru, zastavte se v Cantina Clandestina na aperitiv, vynikající hruškové carpaccio zapečené sýrem s ořechy či těstoviny s mořskými plody. Zdejší atmosféra vás bude bavit a chuť servírovaných pokrmů si rozhodně nezadá.

Jak se dostat do Cascais

Letecky se do Lisabonu přímým letem nejlevněji dostanete z Prahy se společností EasyJet již od 3500 korun za zpáteční letenku. Z Lisabonu jede rovnou do Cascais vlak. Cesta trvá půl hodiny a spoje během dne jezdí zhruba každých 20 minut.

Pokud preferujete intimnější atmosféru a bezchybný servis, bude tou pravou volbou Cantinho do Avillez, která si přes poměrně příznivé ceny prošlapala cestičku až do průvodce Michelin. Nenechte si ujít gambas ao alho, krevety s česnekem jsou prostě portugalská klasika, kterou jen tak nějaký jiný předkrm nepřebije. Podnik je vyhlášený i svými koktejly a jednoduše neodolatelnými dezerty.

Foto: Taťána Kynčlová, Novinky

Hruškové carpaccio s lokálním sýrem je potěchou nejen pro chuť.

A po vše jen ne střídmé večeři si nenechte ujít ještě jednu procházku městem za svitu Měsíce. Cascais totiž patří k tomu nejpůvabnějšímu, co Portugalsko nabízí. A že v tomto směru nejzápadnější země Evropy nabízí hodně.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Portugalska

Reklama

Výběr článků

Načítám