Hlavní obsah

Zvládněte rekonstrukci jako profíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váš byt by potřeboval rekonstrukci, ale už jen představa „velké akce“ vás děsí? Bez obav, dá se to zvládnout. A je jedno, zda máte v plánu proměnit jeden pokoj nebo nový kabát dostane celý byt. Máme pro vás tipy a rady, díky nimž poběží vše jako na drátkách.

Foto: Bonami

Návrh od bytového designéra vám pomůže představit si, jak bude nový pokoj vypadat po dokončení.

Článek

Ať už vás pálí omšelý design bytu, nevhodné dispozice nebo třeba tepelná či akustická nepohoda, nejprve si pečlivě rozplánujte, čeho a jakým způsobem vlastně chcete dosáhnout, kolik to bude stát peněz a jak dlouho to bude trvat.

Inspirujte se a nebojte se opisovat

Tahle fáze plánování vás bude bavit. Procházet designové interiéry na internetu, kde každá skříňka, koberec či zrcadlo ladí a má svoje místo, není ztráta času. Ačkoliv rozpočet nebo dispozice bytu mnohdy nedovolí přenést představu kompletně do reality, ujasníte si, co se vám líbí, a vyberete detaily pro vlastní projekt.

Zabrouzdejte i na stránky obchodních domů s nábytkem, které často ze svých výrobků sestavují modelové místnosti. Mrkněte také na Instagram nebo Pinterest, kde si můžete vytvořit vlastní nástěnku a nápady si ukládat. A nebojte se kopírovat vychytávky ostatních – vše, co nyní řešíte, již s velkou pravděpodobností realizovaly tisíce lidí před vámi.

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tipy a trendy

„Aktuálně v interiérech stále letí kombinace dřeva a šedé s bílou. Klade se důraz na světlost a vzdušnost. Postupně se ale objevuje i tzv. luxusní styl založený na tmavších barvách, např. černé kuchyňské lince nebo tmavém čalouněném nábytku,“ popisuje žhavé trendy designérka Alžběta Mrázová ze studia Room Story. Materiály doporučuje volit kvalitní nadčasové, aby vydržely test času. Sezonně se dají oživit výraznějšími doplňky.

Inspiraci tedy máte a teď vás čekají potřebné úpravy prostor.

Větší rekonstrukce potřebuje plán

Nejlepší je podchytit všechny aspekty rekonstrukce už v začátcích. Každá změna ve stavebním procesu totiž znamená prodloužení stavebních prací a často i zvýšené náklady. Proto by se celá rodina měla zúčastnit diskuse o tom, co od rekonstrukce očekává. Každý člen domácnosti by měl říct, jak by mohl být byt rozvržen, co v něm nemá chybět nebo třeba kde se budou skladovat věci.

„Dopředu je vhodné myslet i na drobné praktické věci, jako jsou např. elektrické zásuvky. Ve starých bytech jich nebývá mnoho,“ upozorňuje Miloš Hutník ze společnosti Weber. Ideální je proto promyslet, kde všude budete zásuvku potřebovat. „Mějte ale na paměti, že elektroinstalace musí splňovat platné normy. Pozor je třeba dát zejména na dostatečnou vzdálenost umístění přístrojů elektroinstalace od zdrojů vody,“ doplňuje Marek Beneda ze společnosti Obzor Zlín. To se týká hlavně koupelny a kuchyně.

Představy konfrontujte s realitou, udělejte si obrázek o tom, co plánované změny obnášejí a zda je vůbec možné je provést. „Když třeba budete chtít vybourat některé zdi, již v této fázi je namístě zjistit, kudy vedou stávající rozvody plynu, elektřiny a vody, abyste je nenarušili,“ vysvětluje Miloš Hutník.

Bez rozpočtu to nejde

Každý projekt většinou stojí a padá na číslech. Proto dejte rekonstrukci hned na začátku pevné hranice rozpočtu. „Zpravidla platí, že finální částka za rekonstrukci bývá vyšší než ta, se kterou jsme počítali na začátku. Téměř vždy se objeví nějaké nenadálé výdaje,“ upozorňuje Miloš Hutník. Pro tyto případy si nechte zhruba 20 % financí do rezervy. Situace na trhu se rychle mění, ceny materiálů se liší nejen na základě typu a kvality, ale rovněž sezonně i regionálně.

Po kompletní rekonstrukci a úpravě dispozice je tento byt v panelovém domě jako znovuzrozený

Tipy a trendy

„Sjednejte si schůzky, poptejte ceníky od firem a udělejte si důkladnou rešerši,“ doporučuje Lucie Starovičová z portálu Bezrealitky. Někteří výrobci stavebních materiálů mají na svém webu také kalkulátory, jejichž prostřednictvím si můžete předpokládané náklady na stavební materiály spočítat do poslední koruny.

Cena řemeslnických prací zpravidla bývá podobně vysoká jako částka, kterou utratíte za materiály. „Ti šikovnější z nás se mohou samozřejmě rozhodnout pro rekonstrukci svépomocí, což náklady značně ušetří. Potom je ale třeba počítat s tím, že rekonstrukce potrvá o poznání déle a bude vyžadovat velké množství času a energie,“ konstatuje Miloš Hutník.

Vyřiďte potřebné formality

Zvláště u větších rekonstrukcí je vhodné si na začátku přizvat na pomoc projektanta či architekta. S budoucím vzhledem interiéru vám zase pomůže bytový designér. „Designéři běžně pracují i s nižšími rozpočty, a není tak nutné být milionářem, abyste si u nich mohli říct o radu,“ dodává Alžběta Mrázová.

Nezapomeňte si pohlídat také svoje povinnosti. Na většinu běžných úprav, jako je rekonstrukce bytového jádra, výměna podlah nebo zařízení a sanity v koupelně, nepotřebujete stavební povolení. Žijete-li ale v družstevním bytě nebo jste-li součástí SVJ, o plánované rekonstrukci musíte informovat družstvo, potažmo sousedy. „Veškeré změny prováděné v bytech, které jsou součástí nějakého většího celku, musí být předem oznámeny,“ potvrzuje Miloš Hutník. Pokud plánujete zasahovat do nosných konstrukcí domu, zpravidla budete potřebovat stavební povolení.

Pamatujte si

  • Každá změna ve stavebním procesu znamená prodloužení stavebních prací a často i zvýšené náklady.
  • S předstihem promyslete, kde všude budete potřebovat zásuvky. Hlavně v kuchyni a koupelně.
  • Počítejte s tím, že finální částka za rekonstrukci bývá vyšší než ta, se kterou jste počítali. Mít v rezervě ještě zhruba 20 % financí se vyplatí.
  • Díky webovým kalkulátorům některých výrobců si předpokládané náklady na stavební materiály můžete spočítat sami.

Anketa

Chystáte se v příštím roce rekonstruovat byt nebo dům?
Ano, čeká nás to.
57,5 %
Plánovali jsme rekonstrukci, ale ještě uvidíme, jak to všechno bude po zimě.
12,4 %
Rekonstrukci sice plánujeme, ale ne v příštím roce.
7,1 %
Ne, neplánujeme.
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Elektrické topné rohože využijete nejenom v koupelně

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Stavební materiál

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy bytových interiérů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám