Hlavní obsah

Elektrické topné rohože využijete nejenom v koupelně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlahové vytápění je v koupelně trefa do černého. Umí rovnoměrně rozložit teplotu v místnosti, je skvělé pro bosou nožku a díky keramickým dlaždicím, jež přirozeně akumulují teplo, lze s vysokým efektem topit na nízkou teplotu.

Foto: Fenix

V kuchyni pod podlahou skrytá fólie Ecofilm umocní domácí tepelný komfort.

Článek

Podlahové elektrické vytápění v podobě topných rohoží si určitě dopřejte v novostavbě nízkoenergetického domu či při rekonstrukci starší koupelny. Hodí se ovšem i do dalších místností v bytě. Vzhledem k nízké topné teplotě tento systém tolik nevysušuje vzduch, jako je tomu třeba u klasických radiátorů. Optimální vlhkost vzduchu je zachována v rozmezí od 45 do 55 %. Což je příznivé pro všechny, zejména alergiky.

Elektrické topné rohože

  • Mají mělké uložení a používají se v novostavbách a při renovaci k temperování podlah.
  • Instalují se přímo do lepidla na dlažbu pod keramické krytiny.
  • Zkrácením nosné tkaniny lze rohože snadno přizpůsobit individuálním prostorovým rozměrům.
  • Dají se kombinovat s jakýmkoliv stávajícím topným systémem.
  • V projektu dobře promyslete rozmístění nábytku a zařizovacích předmětů: aby nepokrývaly větší část plochy podlahy.
  • Při instalaci dbejte na výběr kvalitních materiálů a profesionální práci.

Co nabízí jiného?

Velkou výhodou podlahového vytápění je dokonale volný prostor. Topné rohože umějí navíc dodat vzhledem k jejich velké vytápěcí ploše spoustu tepla, tudíž mají velký potenciál. Srovnejte s radiátory: ubírají místo, nelze na ně či před ně cokoliv instalovat.

Proměna přízemí dodala rodinnému domu na jihu Moravy moderní šmrnc

Tipy a trendy

Na druhé straně je však třeba počítat s tím, že k ohřevu podlahy je potřeba delší čas než u radiátorů, ale vzhledem k akumulační vlastnosti podlahy zůstává příjemně teplá i mnoho hodin po odstavení zdroje. Je tedy praktičtější v trvale obydlených prostorech. Ne tam, kde potřebujete rychle vytopit, např. na chalupě.

Lze ho instalovat téměř pod všechny druhy podlah. Platí: čím má podlaha menší tepelný odpor, tím lepší je předání tepla do prostoru.

Koupelna v rekonstrukci

Uvažujete o nové sanitě, obkladech a dlažbě? Čekají vás tedy i bourací práce, což je dobré využít pro instalaci podlahového vytápění v koupelně a přilehlé chodbě. Oceníte, když vás bude od nohou hřát, budete rádi bosky.

Podlahové topení je navíc velmi efektivní, protože nabízí téměř stejné rozložení teplot ve vytápěné místnosti. A efektivita jde ruku v ruce s úsporou energie. V místnosti totiž dosáhnete tepelné pohody i při nastavené nižší teplotě.

Keramické dlaždice mají výtečnou tepelnou vodivost: vedou, akumulují a následně vyzařují teplo. Při nižších vytápěcích hodnotách tedy neklesne tepelný komfort.

Pro vytápěné podlahy odborníci doporučují slinuté dlaždice, včetně rektifikovaných slinutých velkoformátových dlaždic. Jsou odolné vůči teplotním změnám a mají i všechny další praktické výhody keramiky, jako je třeba mechanická odolnost a snadná údržba.

V koupelně, ale také v kuchyni odolává keramika vodě, vlhku i chemikáliím. Rektifikované výrobky, jejichž hrany byly po vypálení ještě mechanicky obroušeny tak, aby měla každá dlaždice pravidelný tvar, umožňují pak pokládku s minimální tloušťkou spáry, není tu prostor pro plísně.

Anketa

Máte rádi v koupelně velké teplo?
Ano, potřebujeme tam hodně tepla.
29,7 %
Jen někdy.
12,1 %
Nemám rád/a, když je v koupelně zima, ale nějaké velké nároky na teplo tam nemám.
58,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 445 čtenářů.

Záchrana rodinného domu je ukázkou, co má zahrnovat udržitelný přístup

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Podlahové topení
Topné rohože

Výběr článků

Načítám