Hlavní obsah

Zdařilá rekonstrukce domu po babičce probíhala podle vlastního tempa majitelky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usměvavá Šárka během pěti let přetvořila s citem a kreativitou sobě vlastní dům po babičce na domov naplněný tou nejpříjemnější atmosférou, jakou si umíte představit. Popravdě řečeno, je to jeden z těch domů, ze kterých se vám nechce odejít.

Foto: Lukáš Hausenblas

Vzdušný, otevřený obytný prostor s dubovou podlahou vznikl přístavbou ke staré části domu. Jídelní stůl si Šárka nechala vyrobit na míru ze starého dřeva.

Článek

Rekonstrukce trvala pět let, máš za sebou velký kus práce. Jak dům z roku 1920 po babičce původně vypadal?

Na půdě byla ještě jedna místnost, která šla pryč, abychom odlehčili střeše. Kuchyň s obývákem jsou přistavěné ke staré části domu, což je vidět v místě širokých průchodů, kde původně končila obvodová zeď. Došlo i ke změně dispozic, které jsem sama navrhla.

Díky rozpříčkování jedné velké místnosti vznikla koupelna, technická místnost a chodba. Na místě ložnice kdysi babička ložnici opravdu měla, na místě dětského pokoje stála kuchyň a v místě nynější šatny prádelna, zvětšila jsem původní toaletu a díky zbourání špajzu vznikla malá chodbička jako průchod do obýváku proti sedačce.

S přístavbou a hrubými pracemi pomáhala stavební firma, velké poděkování patří mému tatínkovi, který mi pomáhal především s technickými věcmi až po hrubou stavbu a dělal i stavební dozor. Od hrubé stavby už bylo všechno v mé režii.

Dům lepili jako vlaštovky

Tipy a trendy

Babička by asi byla překvapená. Máš tu na ni nějakou vzpomínku kromě domu samotného?

Každá knížka, petrolejka, nádobí a další věci po babičce mi prošly rukama, sama jsem je čistila, umývala a zase uskladňovala, abych jim, až přijde čas, mohla v novém domově najít místo a přivítat je zase doma. Stůl, který měla babička v kuchyni, jsem rozřízla na půl a jednu část umístila na toaletu a druhou do předsíně. Okýnko v koupelně, za kterým se skrývá nika, je původní okýnko ze špajzu.

Podařilo se zachránit a zrenovovat i všechny dveře včetně vchodových, které jsou teď jako stěna v šatně. I kování je původní, jen bohužel při nasazování prasklo, ale obešla jsem sousedy a několik starých klik od nich dostala. Moje nejmilejší vzpomínka na babičku se váže k dětskému pokoji, původní babiččině kuchyni. Když vejdu dovnitř, vidím ji, jak sedávala u stolu a čekala na mě, když jsem k ní jako malá chodila na obědy.

S čím ses při rekonstrukci nejvíce potýkala?

Jednoznačně s řemeslníky, protože pokud vybočujete ze standardu, což u mě představovala třeba pokládka travertinu a cihlové stěny, je to problém. Ale abych byla spravedlivá, našli se i řemeslníci, kteří jsou jak profesně, tak lidsky na svém místě, a bez nich by se realizace nepovedla tak, jak se povedla.

V jednom ze starých trámů jsem si domů přivezla červotoče, prostě na mě vykouknul a já šla do mdlob, ale naštěstí se nám s ním podařilo zatočit.

Největší výzva?

Cihlové zdi. Sehnat staré cihly byla jedna věc, ale pak mě čekala nekonečná práce se štětečkem, kterým jsem každou jednu cihlu nejdříve očistila a poté ji dvakrát přejela voskem a olejem, aby se zatáhla. Cihlovou stěnu v kuchyni a v předsíni dělal člověk, kterého jsem prosila, aby je spároval jenom na klacík, hrubě na maltu, aby zeď působila starým dojmem. On k mému zděšení cihly v kuchyni umyl houbou a na záchodě je začal čistit rejžákem.

Cihlovou stěnu v chodbě jiná firma zase spárovala na spárovačku, takže je to také jiné, což naštěstí není na první pohled vidět. Prostě jiný řemeslník – jiná malta.

Koupelna zejména díky úžasnému travertinu působí, jako bych se ocitla ve wellness…

Koupelna se opravdu povedla. Jsem vděčná za to, že jsem si mohla dopřát koupelnu bez pračky a toalety, ve které si ráda po náročném dni zapálím svíčky a dopřeju zasloužený relax. Travertin je nejen krásný, ale také skvělý na údržbu.

Pyšná jsem i na kamenná umyvadla z říčního kamene, takové je i na toaletě. Nemohla jsem vybrat lépe, protože na něm není vidět ani vodní kámen, ani barva na vlasy, dalo by se říci, že jsou téměř bezúdržbová.

Kdo tu žije

Šárka Spálenková s desetiletou dcerou Klárou, která po ní zdědila nejen krásné oči, ale také lásku ke kreslení. Šárka vystudovala mediální komunikaci, ale odjakživa ji baví vše kolem bydlení, zejména návrhy a realizace interiérů, interiérový design a přála by si, aby se její koníček stal také obživou. Miluje zejména staré domy, ale je otevřená každé příležitosti. „Díky vlastnímu domu jsem přišla na to, co mě baví.“

Autor: Edita Erbsová, www.bydlenimagazin.cz

Anketa

Máte také doma věci po prarodičích?
Ano, dokonce spoustu.
28,8 %
Ano, ale jen pár.
56,9 %
Mívali jsme, ale už je nemáme.
3,1 %
Ne, to nemáme.
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1715 čtenářů.

Designérku dostali jako dárek

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Rekonstrukce a přestavby, Architekti

Reklama

Související články

Nový dům s věcmi z půdy

Ingrid původně toužila po prvorepublikovém bytě. Ovšem její manžel, který má krásné vzpomínky na chvíle z dětství strávené u dědy na chalupě, si přál postavit...

Byt ozvláštňuje pomněnkový akcent

Přestože tento interiér nebyl pro architekty láskou na první pohled, lze tu zachytit láskyplnost a svěží naladění. Modrý akcent tak trochu prozrazuje působiště...

Výběr článků

Načítám