Hlavní obsah

Rodinnému domu v rámci rekonstrukce a rozšíření přibyl druhý štít, který zakrývají elegantní dřevěné latě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina starších rodinných domů v Plzni-Lochotíně zůstala zachována mezi novější zástavbou panelových domů, čímž vznikl zajímavý ostrov soukromí se zahradami uprostřed sídliště. Většina domů již prošla rekonstrukcemi a úpravami, nyní došlo na dům, který se nově pyšní dvěma štíty. Práce na proměně domu se ujali architekti z ateliéru Pro-Story.

Foto: Petr Polák a časopis Bydlení mezi panely

Dům nově do ulice hledí dvojicí nestejných štítů.

Článek

„Při rekonstrukci rodinného domu v Plzni jsme se snažili přinést novou prostorovou kvalitu při respektování měřítka stávající zástavby. Staré prvky jsme očistili a zachovali, u nových prvků jsme přiznali soudobý výraz,“ popisují architekti svůj základní přístup k rekonstrukci.

Většina okolních domů již rekonstrukcí prošla, nezřídka byly zvětšené různými nástavbami, což do značné míry setřelo původní charakter místa. Architekti díky tomu měli při práci přece jenom volnější ruku.

„Návrh rekonstrukce domu se dvěma štíty se snaží reagovat na současné potřeby a požadavky mladé rodiny, ale snaží se zároveň hmotu domu pouze nenafukovat, ale přinést novou, soudobou vrstvu, která pracuje s archetypálním prvkem štítu se sedlovou střechou,“ pokračují architekti.

Proměna přízemí dodala rodinnému domu na jihu Moravy moderní šmrnc

Tipy a trendy

Velkorysý interiér

Nový tvar stavby nyní nabízí jak zajímavý a uměřený exteriér, tak prostorově různorodý a velkorysý interiér, který pracuje s různými výškovými úrovněmi dřevěných mezipater a otevřením do krovu. „Snažili jsme se do domu přivést co nejvíce světla, ale zároveň zachovat soukromí, čemuž pomáhají i dřevěné lamely přes okna v nově přistavěném štítu,“ popisují architekti.

Členění fasády

Při své práci se architekti rozhodli jasně odlišit nové prvky od původních a nehrát si na chameleony. Proto vše, co je nové, je nově pojaté. Členění fasády a šambrány do ulice jsou zachovány, fasáda s omítku je sjednocena do bílé barvy. Okna nově pojatá jsou nedělená, dřevěná, fixní nebo otvíratelná. Nově přidaný štít do dvora má dřevěnou fasádu z impregnovaných latí stejně jako nová přístavba zádveří, která nahradila původní přístavek.

Propojení dvou místností

V přízemí je jeden dětský pokoj, koupelna, kuchyň a obývací pokoj s výstupem na zahradu vzniklý propojením dvou místností. Prostor je otevřen do patra a je do něj vložena ještě čítárna. Prostorové propojení umožňuje i prosvětlení koupelny v patře. V patře je pak ložnice a druhý dětský pokoj, který má možnost využití mezipatra.

Technické informace:

Zastavěná plocha: 103 m2

Hrubá podlahová plocha: 152 m2

Užitná plocha: 128 m2

Plocha pozemku: 575 m2

Truhlářské práce: Jiří Ruml

Tesařská firma: Gasys

Okna: Novatec

Dlažba: Neocim Plus Décor Fleur Noir N, Kerion

Marmoleum: Forbo

Litinové radiátory: Viadrus

Krbová kamna: Schiedel

Interiérové dveře: Dorsis

Odhalená původní výmalba je hlavní ozdobou rekonstruovaného bytu u karlovarské Kolonády

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám