Hlavní obsah

Vila s atmosférou přímořského letoviska se ukrývá pod bílým baldachýnem připomínajícím vlny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko japonského města Hajama na ostrově Honšú stojí nová vila. Nese jméno Vila A podle své polohy na pláži Akija a majitelům nabízí úchvatný výhled na Tichý oceán. Samotné město je rodištěm japonské jachtařské tradice, a tak skulpturální vzhled domu odráží jak nádherné přírodní prostředí, tak místní historii. Stavba zaujme velkou klenutou střechou připomínající bílé, valící se vlny.

Foto: Kenya Chiba

Vila stojí ve svažitém terénu. Její střecha připomíná bílé vlny.

Článek

Do krásného, ovšem stavebně náročného prostředí zasadili architekti z japonského ateliéru Star Architects vilu, která upoutá pozornost na první pohled. Stavba stojí nedaleko města Hajama, v provincii Kanagawa, jižně od Jokohamy.

Svažitý pozemek je orientován jihozápadně. Výrazná, jakoby vzdouvající se střecha je pak orientována na západ, směrem k hoře Fudži. Přítomnost oceánu je cítit všude v budově a design zahrnuje prvky, které umožňují řadu odlišných výhledů.

Vstupní hala v suterénu je navržena tak, aby připomínala dno oceánu, s bílým točitým schodištěm, které evokuje představu spirálovité mušle stoupající z hlubin směrem k hladině. Z vrcholu schodiště se otevírá úžasný výhled.

Za neobyčejný tvar této vily může náročný terén, v němž stojí

Tipy a trendy

Uspořádání budovy odpovídá výškovým rozdílům pozemku, na němž vila stojí. Na svažitost terénu ostatně reaguje i střecha postupnou gradací jednotlivých oblouků. Architekti i majitelé vily si přáli, aby stavba měla co nejmenší dopad na místní prostředí. Proto není žádnou částí výrazněji zahloubena do svahu. Tím se snížilo množství zeminy, kterou bylo třeba odstranit, a v neposlední řadě se tento postup promítl i do financování stavby.

Architekti si velice pochvalují polohu pozemku, která umožnila navrhnout vilu jako v jistém smyslu hlediště, z jehož každého místa se lze kochat výhledem. Počínaje vstupem přes obývací pokoj, jídelnu, podkroví či dobře vybavenou kuchyň, každý tento prostor nabízí jedinečný výhled na oceán.

„Mezitím smaragdově zelená podlaha evokuje barevné vody útesů a mělčin a barevné schéma na hlavní úrovni budí dojem, že se plavíte na jachtě. Zakřivené linie klenuté střechy vytvářejí iluzi rozpínavosti vnitřního prostoru,“ vykreslují svůj záměr architekti.

Konstrukce budovy je převážně železobetonová, výjimkou je střecha ze dřeva skládající se ze série souvislých oblouků postavených z křížově laminovaných dřevěných panelů (CLP) o rozměrech 7 m × 900 mm. Výrazná velká křídlová okna v rozích obývacího pokoje propojují téměř neviditelně interiér s exteriérem a dodávají vnitřnímu prostoru venkovní atmosféru.

„Na terase najdete nekonečný bazén, saunu na dřevo a venkovní kuchyni, stejně jako vířivku, která je snadno přístupná zvenčí, tedy prvky navržené tak, aby vytvořily ideální prostředí pro zábavu přátel a rodiny,“ popisují architekti.

Výsledkem je vila na pobřeží s atmosférou prázdninového letoviska. Dokonale vyhovuje klidnému životnímu stylu a poskytuje hluboké spojení s modrými vodami oceánu, které začínají takřka na samém jejím prahu.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takovéto vile?
Ano, moc!
78,7 %
Docela ano.
10,2 %
Vůbec nevím.
1,9 %
Asi moc ne.
5,6 %
To by nebylo nic pro mě.
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Jedinečný rodinný dům nabízí neobyčejný luxus i bydlení s vlastními automobily v obývacím pokoji

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám