Hlavní obsah

Za neobyčejný tvar této vily může náročný terén, v němž stojí

Nepravidelný tvar této rekreační vily v japonském městě Minamibōsō zaujme snad každého, kdo prochází kolem. A mnohý si jistě řekne: jak nápaditý musel být architekt, když si vymyslel takový dům. A má svým způsobem pravdu. Architekt musel být skutečně vynalézavý. To proto, aby dům dokázal proplést mezi nezastavitelnými plochami na pozemku.

Foto: Koiči Torimura

Za neobvyklý tvar domu může složitý terén pozemku, na němž stojí.

Článek

Půdorys domu, který majitel využívá jako rekreační, doslova tančí kolem složitých míst parcely na východním pobřeží ostrova Honšú, v prefektuře Čiba. Pozemek je totiž sice skvěle situován a nabízí výhled na oceán na jihovýchod, ale jeho převýšení v centrální části činí zhruba 1,4 metru. Na části pozemku je navíc i skalní podloží, na němž by se stavba nepříjemně prodražila. A aby toho nebylo málo, na okraji parcely je nezastavitelná oblast zařezávající se do pozemku na straně ulice.

Architektovi se podařilo umístit samostatně stojící objekt s dvougaráží a pokojem pro hosty na východní stranu parcely, kde je výškový rozdíl nejmenší. Horší to bylo ovšem s hlavní budovou. Klient totiž požadoval, aby se vlastní dům propletl s obtížnými pasážemi pozemku. Nebylo to jednoduché.

Dům ve tvaru cirkusového stanu je určen pro společný život s auty

Tipy a trendy

Prohnutý dům připomínající protahující se kočku je domovem pro ilustrátorku komiksů manga

Tipy a trendy

„Při naší první prezentaci klientovi jsme navrhli půdorys složený z propojených trojúhelníků, ale tento návrh nebyl pevně fixován; spíše náš přístup umožňoval vytvoření několika hřebenů střechy, když jsme pak pracovali na podrobnější podobě. A vlastně jak jsme pokračovali v procesu návrhu, postupně jsme v reakci na požadavky klienta ohledně interiéru upravovali hřebeny tak, aby každý segment střechy pod sebou ukrýval prostor velikostně odpovídající účelu jeho využití,“ popisuje architekt Takeši Hirobe z ateliéru Takeši Hirobe Architects.

Připomíná, že v minulosti si podobný přístup již se svým týmem vyzkoušel. Nazvali jej tehdy „modální plánování“ a jde o flexibilní metodu, která jim umožňuje měnit měřítko prostorů podle toho, jak jsou využívány, místo aby se řídili pouze geometrií jednotlivých místností.

Šikminy střechy, které zvýrazňují trojúhelníkové tvary půdorysu, jsou neseny polygonálními sloupy nestejných tvarů a místy nosnými zdmi. Místnosti směřující k moři jsou navzájem propojené, stáčejí se na východ a na západ a vytvářejí sekvenci na sebe navazujících prostorů.

Dům s názvem Vila MKZ má užitnou plochu 371 m2  rozdělenou do dvou podlaží. Přízemí má spíše servisní charakter s úložnými prostory a jednou ložnicí. Místem, kde se odehrává většina událostí rodiny, je v patře. Po straně se nachází hlavní ložnice a hlavní obytná zóna s kuchyní, jídelnou, obývacím pokojem a hudebním salonkem. Právě odtud je totiž ten nejhezčí výhled na Pacifik.

Nadšený motorkář má nový dům. Motorka v interiéru působí i jako dekorace

Tipy a trendy

Šedo-bílý dům s pultovou střechou je pro majitele výjimečným domovem

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Minamibōsō

Související články

Dům plný hudby připomíná obří reproduktor

Nový šestipatrový dům v Tokiu připomíná na první pohled čelní stranu reproduktoru. Málokoho proto překvapí zjištění, že v jeho útrobách vládne hudba. Budova...

Výběr článků

Načítám