Hlavní obsah

K historickému domu přidali architekti hravou přístavbu se spoustou latí a tyček

Bíle natřený laťkový plot býval v Austrálii ve 40. a 50. letech minulého století symbolem splněného snu o domě na předměstí. Renesance se tento prvek dočkal v 80. letech. Architekti z ateliéru Austin Maynard Architects jej využili jako hlavní motiv pro dvoupodlažní přístavbu starého domu v Melbourne.

Foto: Tess Kellyová

Bílý laťkový plot se stal ústředním motivem přístavby a také jí dal jméno - Picket House (Laťkový dům).

Článek

Bíle natřený laťkový plot býval v Austrálii symbolem finančního zabezpečení. Dnes jej ovšem tamní architekti vnímají spíše jako symbol přátelského naladění majitelů vůči okolí - skrz laťkový plot je v podstatě vidět, přes laťkový plot lze rozprávět se sousedy, s kolemjdoucími…

Mít pozemek oplocený bílými laťkami je zkrátka zcela jiná zpráva pro okolí, než když parcelu lemuje plot vyzděný například z cihel.

To byly důvody, proč se architekti rozhodli použít právě bílý laťkový plot jako hlavní motiv pro dvoupodlažní přístavbu ke starému domu z edwardiánské éry, jenž stojí na kopci v melbournském Northcote.

Když jej majitelé získali, nebyl právě v nejlepším stavu. Zatímco čelní strana, směřující do ulici, byla opravitelná, zadní, směřující do zahrady, už zachránit nešla.

Rodina ovšem právě o velkou terasu s výhledem velmi stála. A tak při společných úvahách klientů s architekty vznikl nakonec nápad na odstranění terasy a dalších prvků, jež dům získal v 70. letech, a přidání nové přístavby, která zvětší objem domu a přidá mu i zcela novou terasu.

Přístavba je zasazena do prudkého svahu, a aby udržela linii s původní budovou, je do něj trochu zanořena.

Původní objekt tak nyní slouží jako prostor vyhrazený pro klidné aktivity, tedy odpočinek, spánek a práci. Jsou tu proto uloženy tři ložnice rodiny, pracovna a koupelna.

Ve městě, a přesto jako na venkově. Architekti v terakotovém domě spojili zdánlivě neslučitelné

Tipy a trendy

Nová část je pak určena pro každodenní život. Jejím základem je velká otevřená hala s obývací, jídelní a kuchyňskou zónou. Spíž, prádelna a toaleta jsou umístěné podél jižní strany na nižším podlaží.

Obývací část má dvojnásobnou výšku stropu, v horním podlaží je multifunkční otevřená herna s průchodem na venkovní terasu. Herna je ovšem navržena tak, aby ji bylo možné přizpůsobit různým dalším potřebám rodiny.

Foto: Tess Kellyová

Interiér a exteriér přístavby jsou dobře provázané.

Spojovacím prvkem mezi novou a starou částí je nově vytvořená chodba, kam je nově umístěný i vstup do domu. Díky tomu je příchozí jaksi přirozeně zván dále, do těch částí domu, jež jsou vyhrazeny pro společné posezení a zábavu, případně na zahradu. Soukromá zóna zůstává mimo jeho zájem.

Ve vstupní chodbě je rovněž schodiště, které spojuje čtyři různé výškové úrovně stavby, přesto působí nečekaně subtilním dojmem.

Architekti v nové přístavbě použili zcela novou pestrou, odlehčenou až veselou paletu materiálů, které jí dodávají pocit vstřícnosti, společenskosti i hravosti. Bok po boku se zde uplatňují mosazné detaily, zrcadla, pestrobarevné teraco, dřevěný strop, leštěný beton, i skříňky v námořnické modři.

Spíše než neutrální interiér byly vybrány materiály a barvy tak, aby přinesly do obytného prostoru hřejivou osobnost. Majitelé si právě této pestrosti velmi cení. Sami totiž už vlastnili poměrně eklektický výběr bytových doplňků, které si chtěli ponechat i v novém domově.

Dům, který šálí kolemjdoucí vzhledem, vyrobí pětkrát víc elektřiny, než sám spotřebuje

Tipy a trendy

„Chtěli jsme novou stavbu, která by měla modernistickou atmosféru 60. let a která nebyla pro stavitele, které jsme znali, snadná. Za ta léta jsme nasbírali tolik věcí, nábytek, umělecká díla, všechna dánská svítidla, která máme už skoro deset let, staré francouzské zámecké dveře. Jsme opravdu rádi, že jsme mohli do přístavby vnést starší prvky,“ pochvalují si majitelé Zoe a Merez.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám