Hlavní obsah

Historický dům získal svěží přístavbu s obývacím pokojem v barvě avokáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti z australského ateliéru b.e architecture přirozeným a nenápadným způsobem uplatnili původní historické kvality domu v jejich moderní podobě. Ložnice v původním duchu edwardiánské stavby v australském Melbourne doplnili přístavbou, do níž vložili obývací pokoj v barvě avokáda. Pro ně samotné měla tato práce i poněkud osobní rozměr.

Foto: Victor Vieaux

Hlavní okna v obývacím pokoji rámuje dvojice trámů ze 70 let starého cypřiše.

Článek

Architekti s dostatečně dlouhou praxí zažívají občas nečekaná a někdy až dojemná překvapení. Příkladem může být to, které se přihodilo právě australským architektům. S prosbou o renovaci a rozšíření svého domu se jim totiž ozvaly nyní již dospělé děti klientů, kteří patřili k jedněm z prvních, pro něž toto studio pracovalo.

Mladí majitelé si přáli modernizovat a rozšířit dům v melbournské čtvrti Elwood. Ten stojí na podlouhlém pozemku, směr rozšíření tak byl předem daný. Za původní historickou část, postavenou v edwardiánském stylu, přibyla nová přístavba.

Architekti vepředu ponechali původních šest místností (ložnice, koupelny a šatnu) rozložených kolem chodby v historickém duchu, ovšem nenápadně je doplnili o moderní prvky tak, aby vyhověly potřebám mladé rodiny.

Chodbou host pokračuje dále do domu, kde je umístěná denní zóna hezky provázaná se zahradou. Prostor je rozdělen do svou výškově odlišených oddílů. První slouží jako kuchyň s jídelnou, po pár schodech se sestupuje do obývacího pokoje.

Cihlový dům má neobvyklý půdorys. Fasádami vyhlíží do více stran, než je zvykem

Tipy a trendy

Jeho okna sahající až k zemi, jsou roubená trámy z cypřišového dřeva a mají dlouhý parapet, který slouží zároveň k posezení a na některých místech i jako úložný prostor.

Foto: Victor Vieaux

Široké parapety slouží jako místo k posezení, zároveň jsou pod nimi uschovány úložné prostory.

Místnost má zdi omítnuté hrubou omítkou v barvě avokáda. Tato jemná zelená hezky ladí s barvou přírodního dřeva podlah i dalších prvků v domácnosti.

Architekti ji ještě doplnili o stylový, tmavě zelený odstín použitý jak na závěsech, tak především na obkladech v kuchyni a na krbu v původní části domu. Úzké dlouhé dlaždičky jsou ručně vyrobené na zakázku v Japonsku a ošetřené tak, aby snesly velkou mechanickou námahu.

Bubeník, kterého už nebavilo platit vyšší a vyšší nájem, si postavil vlastní minidomek

Tipy a trendy

Jak vysvětlují architekti, některé materiály, jako například obklady, použili záměrně nejen v přístavbě, ale i v původních místnostech, aby celý interiér vizuálně provázali.

Interiér pak zařídili nábytkem v eklektickém stylu, tj. z nejrůznějších žánrů vybírali prostě to, co se pro tento konkrétní domov nejlépe hodilo. Cílem bylo navodit příjemnou a uvolněnou atmosféru. Některé doplňky si pak nechali architekti vyrobit na zakázku.

Výsledkem je dům, v němž mladá rodina nalezne spoustu prostoru pro společné aktivity, ať již uvnitř, nebo venku na zahradě a zároveň si může užívat historického prostředí bez nutnosti rezignovat na výhody moderního bydlení.

Anketa

Máte rádi zelenou barvu v interiéru?
Ano, čím více, tím lépe!
20,6 %
Když jí není moc, je to hezké.
58,8 %
Tohle moc nevnímám.
1,9 %
Moc ne.
18,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 675 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám