Hlavní obsah

Původně si neuměli ani vymalovat, nakonec zvládli sami proměnu celého domku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj domek snů si Australané Chloe a Patrick Graylingovi koupili navzdory tomu, že zpočátku příliš nevypadal moc lákavě. Jakmile jej ale uviděli, věděli, že po určitých úpravách to bude to pravé. A právě úpravy mohly být zádrhelem. Ani jeden z nich neměl kutilské zkušenosti. Sedli tedy k počítači a vše se naučili podle videí.

Foto: Profimedia.cz

Obývací pokoj je jednou z místností, které jsou už v novém stylu.

Článek

Jako spousta dalších prakticky založených lidí využili Chloe s Patrickem dobu lockdownu tím nejlepším způsobem - prací na svém domově. Domek, který si na poloostrově Fleurie v Jižní Austrálii koupili, nepůsobil příliš vábně, jeho kamenné zdi působily studeně.

Vše začalo pro mnoho žen povědomým ranním pocitem Chloe. A to, že se hodlá přestěhovat a že má úplně jasnou představu, ve kterém domě by chtěla žít. Druhý den se už do něj jeli podívat.

Manželé měli samozřejmě trochu obavy, zda jeho koupě nebude nad jejich finanční možnosti, protože podobná stavení bylo možné objevit na trhu třeba i za milion australských dolarů, ale nakonec se do svého rozpočtu vešli.

Starý kamenný dům s bohatou historií

„Věděla jsem, že stojí v kraji, kde jsem vyrostla, nedaleko McLarenova údolí, a že je to starý dům s bohatou historií a že bude mít kamenné zdi, velké výběhy a révu nad nimi,” svěřila se Chloe webu Dail Mail.

Jakmile pak v domě stanuli, Chloe věděla, že to je přesně ono a že zde chce už zůstat. Zároveň se s Patrickem shodli na tom, že je nejvyšší čas, aby se tomuto domu dostalo péče a lásky, kterou si zaslouží.

Nic nevadilo, že sami do té doby ani nemalovali, natož aby se pustili někdy v životě do nějakého složitějšího zásahu v domácnosti.

Právě panující lockdown kvůli pandemii koronaviru jim poskytl čas, který člověk v běžném ruchu těžko hledá. Zasedli tedy k počítači a začali studovat nejrůznější kutilská videa, aby načerpali znalosti, jak se co dělá.

Věděli rovnou, že v domě nechtějí provádět žádné zásadní stavební úpravy měnící jeho dispozici a podobně. Chtěli jen změnit jeho vzhled a atmosféru. Měl se proměnit ve vzdušný, čistý a bohémský domov.

Zatím se jim podařilo vylepšit vzhled kuchyně s jídelní zónou a obývací pokoj, venkovní verandu z roku 1880 začlenili do interiéru coby zimní zahradu fungující jako skleník.

Podlouhlou ložnici s půdorysem do písmene L majitelé rozdělili do dvou místností. V jedné se i nadále spí, druhá slouží jako pracovna.

Rekonstruovanou vilu ovládl skandinávský styl

Jak bydlí VIP

„Ještě tolik nám toho zbývá udělat a na co se těšit! Koupelna, herna, další ložnice a venkovní koupelna, která je momentálně obložená zrezivělým plechem a slouží jen jako domov pavoukům a ještěrkám,” raduje se Chloe.

V plánu mají rovněž přistavět sklep, prádelnu, rádi by měli ještě další úložné prostory.

Zařizujte podle sebe, ne podle trendů

Pokud jde o nábytek, Chloe si jej ráda vyhledává na internetu, nejčastěji v malých obchodech. V žádném případě pak není fanouškem stylu pořídit vše od jednoho prodejce. Nerada by si totiž doma připadala jako ve výkladní skříni takového obchodu.

Dle jejího názoru je nejlepší metodou, jak si opravdu pohodlně zařídit dům, ta, která vychází z naturelu jeho majitele. Sama proto cíleně ignoruje módní trendy nebo to, co se prostě momentálně běžně používá. Vybírá si to, co v jejích očích sedí do jejího domu a co odpovídá povaze její a jejího manžela.

Mladá rodina má byt, ve kterém vládnou knihy

Bydlení

A zároveň má ještě jednu docela užitečnou radu: „Nestyďte se požádat o pomoc! Je možné, že vašim přátelům a rodině vůbec nebude vadit vyhrnout si rukávy a pomoci vám s malováním, stěhováním či bouráním, místo toho abyste spolu zašli jen na oběd. Konec konců, až budete hotoví, vždycky si můžete objednat pizzu a otevřít láhev vína.”

Anketa

Líbilo by se vám bydlení ve starém kamenném domě?
Ano, moc! Takové mají svou duši a atmosféru!
78,4 %
Možná ano, kdyby byl dobře zachovalý.
4,5 %
To bych ho nejprve musel/a vidět.
9,2 %
Asi moc ne.
3,9 %
Jenom to ne!
4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1784 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Inženýr v důchodu si doma vyrobil výtah

Nedůvěra vlastní rodiny byla patrně největší překážkou, jíž musel čelit 84letý důchodce z čínského města Wej-fang, když se rozhodl postavit si doma výtah....

Výběr článků

Načítám