Hlavní obsah

Dům, ve kterém schodiště funguje jako netradiční společenská zóna

Schodiště a jeho šachta se staly ústředním prvkem úzkého dlouhého domu v japonském Kjótu. Architekti z ateliéru Alphaville architects jím přivádějí do interiéru spoustu světla, propojují vnitřní a vnější prostor domu a nahrazují malé interiérové zahrádky, které jsou pro místní tradiční rodinné domy typické. Dům nese název New Kyoto Town House 4.

Foto: Toshiyuki Yano

Jednotlivé části schodiště propojují nejen podlaží, ale zároveň i jednotlivé funkční zóny.

Článek

Běžnou rezidenční zástavbu představovaly v minulosti v Kjótu úzké rodinné domky seřazené vedle sebe v ulici, přičemž každý doplňovala malá zahrada. Takto se už ale v tak velkém městě při současných nárocích na prostor stavět nedá.

Všichni si přejí mít středně vysoké až vysoké domy, ovšem parcely zůstávají svým tvarem a rozměry pořád stejné. S podlažími domů tak přibývá problém, kam se zahrádkami a kde v nich vzít venkovní prostor.

Zajímavé řešení nabízí místní architekti Kentaro Takeguči a Asako Jamamoto. Jako odpověď na zmíněné požadavky přinášejí nový pohled na způsob využití schodišťové šachty domu. Ta je umístěna přibližně v jeho středu a stává se nejenom prostou tepnou propojující jednotlivá podlaží.

Je zároveň jakýmsi veřejným prostorem domu. Místem, kde se rodina může vzájemně setkávat, komunikovat spolu a trávit společně čas. Je to místo, kde je spousta světla a odkud vede i cesta ven, na malou terasu. Konstrukce některých částí pak připomíná drobné můstky vedoucí přes jezírka.

Základem k tomu bylo schodiště otevřít do domu a odstranit nosné stěny, které by jej obklopovaly. Místo nich použili architekti vzpěry, které nebrání výhledům ven ani do dalších částí domu.

Na každém podlaží tak místo klasického pravoúhlého prostoru vzniká mnohostěnný hranol prostoru, který má spoustu světla a působí zajímavě.

V domě žije aktivní čtyřčlenná japonská rodina, která tráví hodně času v USA, kde rodiče také pracují. I proto bylo důležité nalézt způsob, jak do stavby zakomponovat exteriérové prostory, na které jsou prostě členové této domácnosti zvyklí.

Díky neobvyklému řešení je člověk na každém podlaží nějakým způsobem v kontaktu s venkovním prostředím. Jak říkají architekti, v prostoru schodiště na sebe naskládali malé zahrádky zvané tsuboniwa. Jejich název je složeninou slov tsubo (japonská plošná míra o velikosti 3,3 m2) a niwa, zahrádka.

Do domu se díky chytrému uspořádání nakonec vešla i garáž. Dům na pozemku o výměře 122 m2 zabírá plochu 92,66 m2, přičemž svým majitelům nabízí užitnou plochu 219 m2.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti

Reklama

Související témata:
Alphaville Architects

Související články

Dům plný hudby připomíná obří reproduktor

Nový šestipatrový dům v Tokiu připomíná na první pohled čelní stranu reproduktoru. Málokoho proto překvapí zjištění, že v jeho útrobách vládne hudba. Budova...

Výběr článků

Načítám