Hlavní obsah

Dům plný hudby připomíná obří reproduktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový šestipatrový dům v Tokiu připomíná na první pohled čelní stranu reproduktoru. Málokoho proto překvapí zjištění, že v jeho útrobách vládne hudba. Budova patří hudební společnosti, která v něm má kromě zázemí také učebny, prodejnu i malý koncertní sál. Dům navrhli architekti z místního ateliéru Aisaka Architects’ Atelier.

Foto: Kensuke Aisaka, Shigeo Ogawa

Nová budova připomíná svým vzhledem obří reproduktor a opravdu je také plná hudby.

Článek

Obchodní dům s nevšedním vzhledem vyrostl v tokijské čtvrti Kanda-Ochanomizu. Ta je známá spoustou obchodů s hudebninami, a tak málokoho z místních asi překvapilo, že i stavba, připomínající veliký reproduktor, bude od přízemí po střechu naplněná hudbou.

Majitelem budovy je společnost prodávající hudebniny a hudební nástroje. V budově má proto své kanceláře, ale kromě toho i prodejnu s profesionálním nahrávacím vybavením, učebny pro výuku hry na klavír, housle, bicí a další nástroje. V jednom podlaží je rovněž malý koncertní sál.

„Požadavky na zvukovou izolaci, výhledy, denní osvětlení, stín a dobu užívání se u každého podlaží lišily a pravděpodobnost, že se tyto požadavky v budoucnu změní, byla vysoká. Rozhodli jsme se proto použít dvojitý plášť, který zachovává jednotný vnější vzhled bez ohledu na to, jak jsou místnosti využívány nebo zda jsou otevřená okna. Vybrali jsme síťovou membránu, která se houpe ve vysokých nadmořských výškách, lze ji snadno zakulatit ve všech směrech, aby umožnila optimální poměry pohledu na oblohu, a je porézní pro světlo a vzduch,“ vysvětluje architekt Kensuke Aisaka.

Vnější síťová membrána je vyrobena z polyesterových vláken potažených PVC pryskyřicí a je ohnivzdorná. Její praktickou vlastností je, že skrz ni není vidět zvenčí do budovy, ovšem ti, kdo jsou uvnitř, mají možnost vidět ven. Zároveň funguje jako účinný stínicí prvek, blokuje až 33 procent slunečního záření, díky čemuž snižuje zatížení klimatizace o 28 procent.

Sci-fi, nebo budoucnost bydlení? Architekt vymyslel průhlednou střechu, kterou zvenku nerozeznáte od ostatních

Tipy a trendy

Membránu lze ohýbat trojrozměrně, a protože je lehká a perforovaná, dochází k malému strukturálnímu namáhání buď hmotností samotného materiálu, nebo tlakem větru. Protože nehrozí žádné nebezpečí související s pádem materiálu na zem, lze jej snadno vyměnit a udržovat a je možné jej znovu použít.

„Pandemie covid-19 zvýšila přitažlivost fasád, jako je tato, které zlepšují přirozené větrání a zároveň zachovávají soukromí,“ upozorňuje architekt na novou zkušenost.

Formát vlastní budovy zohledňuje nepravidelný tvar pozemku, na němž stojí. Nejrůznější prvky jako nouzové schodiště, balkony, instalatérské práce a elektroinstalace architekti pojali jako prostředek pro vyjádření identity společnosti. Při jejich návrhu proto použili tvary inspirované různými hudebními nástroji. Fasáda pokrytá síťovinou pak evokuje reproduktor zvoucí všechny lidi v okolí k poslechu a přeměňuje tak celou budovu v obří rekvizitu propagující společnost sídlící uvnitř.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Dům, jenž patříval zpěvákovi Joe Cockerovi, je na prodej. Připomíná zámek a stojí 416 milionů korun

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:
Aisaka Architects' Atelier

Výběr článků

Načítám