Hlavní obsah

Na konci slepé ulice mají majitelé pevnost z betonu překvapivého tvaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevnost z betonu připomíná dům, který pro své klienty z japonského města Kóbe navrhli architekti z ateliéru T2P Architects Office. Stojí na konci slepé ulice zakončené kruhovým náměstím. Jeho tvar dům kopíruje. Aby měli obyvatelé soukromí, staví se dům na tuto stranu neproniknutelnou vysokou stěnou, za níž je však ukryt vlídný domov.

Foto: Šigeo Ogawa

Dům svou zdí lemuje kruhové zakončení slepé ulice.

Článek

Betonový dům vyrostl na parcele umístěné v srdci města. Je v kopci svažujícím se směrem na jih a má výhled na přístav. Právě o ten šlo majitelům pozemku nejvíce. Zároveň si přáli mít maximum soukromí.

Architekty čekal tedy úkol hodný pověstné chytré horákyně - vytvořit stavbu, která toho bude navenek odkrývat ze svého nitra co nejméně. Přesto z ní ale bude vidět do daleka.

Řešení, které vymysleli, je vcelku vtipné - využili půlkruhové hranice pozemku s malým náměstím a okopírovali ji tvarem zdi. Za ni ukryli vnější a vnitřní schodiště stavby.

Směrem dále na pozemek má pak dům již tradiční hranaté rysy a opatrně se otvírá slunci. O kýžené výhledy se starají zejména terasy, jichž má dvoupatrová vila hned několik. Stavba získala dle svého umístění přiléhavý název, Dům na konci slepé cesty (House along the cul de sac).

Do přízemí, které je obzvláště střeženou částí domu, se vstupuje po vnitřním schodišti z hlavního podlaží, jímž je v tomto případě první patro.

V přízemí jsou dvě ložnice, technické zázemí domu a samostatná garáž se stáním pro dva vozy.

Šedo-bílý dům s pultovou střechou je pro majitele výjimečným domovem

Tipy a trendy

Do domu se vstupuje na úrovni prvního patra, jež je přístupné po venkovním schodišti. Zde je klasický velký rodinný prostor rozdělený na kuchyňskou a jídelní zónu a na ni navazující obývací zónu.

Na terase je pak další jídelní zóna, snadno přístupná z obýváku. Majitelé totiž rádi pořádají večírky s přáteli, a tak možnost rozšíření na terasu velice uvítali.

Technické informace

Plocha pozemku: 3165 m2

Zastavěná plocha: 1195 m2

Užitná plocha: 2207 m2

Výška stavby: 9,25 m

Stavební materiál: železobeton

Druhé podlaží je rozděleno do dvou samostatných bloků. V jednom je studovna propojená s jídelnou, ve druhém pak samostatná ložnice s otevřenou koupelnou. Tento pokoj má obzvláště nádhernou atmosféru a je určen nejen pro hosty, ale i pro krátký odpočinek pána domu, který pracuje jako kardiochirurg.

Obzvláště ze druhého patra je opravdu hezký výhled na přístav, je na něj však vidět i z obývacího pokoje v prvním patře díky průřezu v obvodové zdi chránící terasu.

Rodina bydlí v unikátní věži s arkýřovými okny, která vypadá jako bublinky na špejli

Tipy a trendy

„Doufáme, že tento trojrozměrný cirkulační prostor se svými souvislými vnitřními a vnějšími plochami a otevřeným výhledem na zátoku Kóbe se stane naplňujícím obydlím, jaké lze vytvořit pouze v této lokalitě,“ vyjadřují naději architekti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:
T2P Architects Office
Slepá pozemní komunikace

Související články

Výběr článků

Načítám