Hlavní obsah

Režisér Titanicu a Avatara James Cameron po 24 letech prodává svůj nádherný ranč v zeleném ráji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako ráj na zemi vypadá krajina, v níž stojí kalifornský ranč režiséra Jamese Camerona a jeho ženy Suzy Amis Cameronové. Dům je obklopen palmami a kopcovité pobřeží oceánu okolo je plné zeleně. Manželé na ranči vychovali své tři děti, nyní ale Kalifornii opouštějí, a tak sídlo nabídli k prodeji v přepočtu za 700 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Režisér James Cameron prodává své sídlo nedaleko kalifornské Santa Barbary.

Článek

Když se 68letý oscarový režisér James Cameron společně se svou ženou Suzy před 24 lety nastěhoval do nového domu v chráněné komunitě Hollister Ranch nedaleko kalifornského města Santa Barbara, museli si připadat jako v ráji. Tamní nedotčená krajina patří dosud k lokalitám s největší biodiverzitou na světě.

Samotný dům postavený v 80. letech minulého století se jim ale příliš nelíbil. „Byl to všude samý mramor,“ popsal režisér serveru The Wall Street Journal. A tak svůj nový domov nechali se ženou proměnit a dali mu poněkud zemitější ráz s důrazem na přírodní materiály. Podlahy po předchozích majitelích například nahradili dlažbou z kamene pocházejícího ze Skalistých hor. Jejich domov tak připomíná kanadské sruby, tedy typ staveb z režisérovy domoviny.

Dům s užitnou plochou 743 m2 stojí na pozemku o velikosti 41 hektarů. Hlavní budovu doplňuje domek pro hosty s užitnou plochou 186 m2 a také poli o ploše 3000 m2, kde roste na 150 druhů plodin (Cameronovi se v roce 2012 přeorientovali na veganskou stravu).

Hvězda filmu Big Lebowski má nové sídlo. V sauně na zahradě si může připadat jako Díogenés

Jak bydlí VIP

Jak upřesňuje web Forbes, pozemek je jedním ze 136, které tvoří chráněnou komunitu, jež byla založena v roce 1971. Vlastní dvoupodlažní dům má vysoké stropy nesené trámy z brazilského masivního dřeva (ty nechal režisér zbavit nátěru a vyleštit, aby získaly svůj původní přírodní vzhled) a lze v něm objevit hned dvě samostatné kanceláře, ale také posilovnu, multimediální místnost a hernu.

Kuchyňský řeznický stůl v barvě javorového sirupu nesl většinu jídel rodiny. „Jídelna má 14 míst, a když opravdu potřebujeme místo, vyjdeme ven, kde nás může sedět 30,“ říká Cameron. Kuchyň s jídelnou pak od velkého obývacího pokoje vsazeného do bílých stěn odděluje krb. Hlavní ložnice, která má okna od podlahy ke stropu, je rovněž vybavena krbem a dřevěnou postelí s nebesy.

Velká okna na jedné straně domu pak nabízejí výhled na oceán, kde lze v určitých obdobích pozorovat skupiny velryb a delfínů i hrající si mořské vydry.

Dům v exteriéru doplňuje velké jezírko, jež svým charakterem připomíná lagunu a také tenisový kurt. Na pozemku jsou stáje s veškerým jezdeckým zázemím a kanceláře pro správce a zaměstnance, pro něž jsou vyhrazeny čtyři byty.

Větší ze dvou stodol pak sloužila jako hangár pro helikoptéru, na pozemku je také helipad.

Sídlo má sice přípravu pro připojení k inženýrským sítím, ovšem režisér, který se velmi angažuje v oblasti ochrany přírody a udržitelného stylu života, jej nechal zařídit jako plně soběstačné, ať již jde o energii, či zacházení s vodou a potravinami.

Manželé Cameronovi, jejichž tři děti se už osamostatnily, se rozhodli dům i s pozemkem prodat, neboť režisér proslulý snímky jako Titanic nebo Avatar bude v následujících letech pracovat převážně v jiných částech světa. Držení tohoto sídla jim tak přestalo dávat smysl.

„Doufáme, že sem přijde někdo s malými dětmi - nebo se tu rozhodne děti mít - a že si to užijí,“ svěřila se Forbesu Suzy Amis Cameronová. Jejich vlastní děti si pobyt uprostřed přírody užívaly a trávily spoustu času jejím pozorováním. „Pořád si domů přinášely nějaká zvířata. Jendou dokonce i mládě rysa, které jsme pojmenovali Rex,“ vypráví James Cameron. „Vypiplaly ho a vypustily zpět do přírody. On se pak jako dospělý vrátil a sežral nám krocana Simona.“

Anketa

Líbilo by se vám žít na takovém sídle?
Ano, to by byla nádhera!
83,2 %
Asi ano.
3,4 %
Nevím. Moc si to neumím celé představit.
4,3 %
Ne, to by nebylo nic pro mě.
9,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2243 čtenářů.

Bazén s vodopádem i zeleninová zahrada. Jim Carrey snížil cenu svého domu na 576 milionů

Jak bydlí VIP

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD: Titanic, Avatar, Avatar: The Way of Water

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám