Hlavní obsah

Bulharsko neláká jen na moře. Pobřežní letoviska nadchnou i řadou památek

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko prožívá v posledních letech renesanci. Díky zlepšující se kvalitě služeb se mezi turisty stává opět módní zemí, která nenabízí jen příjemné moře, ale i množství zajímavostí v dosahu pobřežních letovisek. Jde například o organizací UNESCO oceněný Nessebar u Burgasu nebo Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice ve Varně.

Foto: Profimedia.cz

Nessebar je zapsán na seznamu UNESCO.

Článek

V Burgaské a Varenské oblasti se nacházejí nejznámější bulharská letoviska. Jde zejména o rozlehlé Slunečné pobřeží, Primorsko a Zlaté Písky. Trojici pobřežních destinací pak uzavírá Dobričská oblast s menšími letovisky Albena a Balčik.

Slunečné pobřeží láká pro svou blízkost k Nessebaru, který se díky množství zachovalých byzantských památek dostal na seznam UNESCO. Nejedná se pouze o jedno z nejstarších měst v zemi, ale i v celé Evropě. Uličky staré části zdobí na čtyřicet kostelíků, bazilik a rotund, které se sice nedochovaly v kompletní podobě, ale přesto na nich lze obdivovat detailní výzdobu.

Bulharský národní park Rila uhrane zejména stovkou jezer

Cestování

Původně mělo být svatostánků až sto, bývalo totiž zvykem, že si movití obyvatelé stavěli vlastní kapličky. Řadu z nich ale pohřbilo stoupající moře, na jehož dně lze najít i pozůstatky původních městských hradeb.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Kostelů, bazilik a dalších duchovních míst zůstalo ve městě zhruba čtyřicet.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nejstarším křesťanským kostelem je bazilika sv. Sofie.

Nejstarší i největší křesťanskou stavbou je v Nessebaru kostel sv. Sofie, někdy také Hagia Sofia, jehož stáří se datuje do 5. či 6. století. Přestože z trojlodní baziliky mnoho nezbylo, jde o jeden z největších turistických taháků města. V něm lze navštívit také řadu zrekonstruovaných kostelů, kde se dnes nacházejí především muzea. A neodmyslitelnou částí Nessebaru jsou rovněž obchůdky s tradičním zbožím nabízející bulharskou keramiku nebo kosmetiku s růžovým olejem.

Neméně zajímavá místa se nacházejí i přímo u Burgasu. Jde třeba o tři velká sladkovodní jezera, která vybízejí k rekreaci, rybolovu, plachtění nebo pozorování ptactva. Jsou to Burgaské jezero, Mandrensko a Atanasovsko.

Na exkurz historií

Varna je se svými Zlatými Písky další oblíbenou bulharskou destinací. Do třetího největšího města v zemi to není daleko ani z Albeny či Balčiku a dalších přilehlých letovisek.

Trojka jako by byla pro město důležitým symbolem, nachází se v něm totiž třetí největší katedrála v Bulharsku – Chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice. Není sice zdaleka tak starý jako stavby v Nessebaru, přesto k nim částečně odkazuje, protože ho postavili v novobyzantském architektonickém slohu. Základní kámen této velkolepé stavby, jež se řadí mezi hlavní dominanty města, byl položen v roce 1880 a hotovo bylo o šest let později.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála ve Varně je třetí největší v zemi.

Fanoušci historie mohou ve Varně navštívit také Archeologické muzeum, které se řadí mezi ta největší v Bulharsku. Expozice představuje sbírky z prehistorického i antického období v regionu, stejně tak i z éry byzantské říše. Nedaleko Zlatých Písků k návštěvě láká středověký klášter Aladzha nacházející se ve skále.

Počítá se s omezeními

Vzhledem ke koronavirové pandemii budou letos dovolené v Bulharsku vypadat trochu jinak než normálně. Speciální opatření by však průběh pobytu neměla nikterak rušit. Počítá se nicméně se zvýšenou hygienou v hotelech a také úpravou oblíbeného all inclusive stravování. To nebude, podobně jako třeba v Řecku, samoobslužné, ale buď na výdej, nebo objednání od stolu. Počítá se také s většími rozestupy na plážích.

Na druhou stranu je docela pravděpodobné, že letoviska nebudou zdaleka tak plná jako v uplynulých letech. Pro turisty to znamená více prostoru a menší tlačenice u památek.

Reklama

Výběr článků

Načítám