Hlavní obsah

Některé automobilky kvůli koronaviru prodlužují tovární záruku

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud zákazníkovi skončila tovární záruka během období, kdy ji nemohl uplatnit v autorizovaném servisu, řada automobilek tuto lhůtu prodlouží. Včetně velkých koncernů jako Volkswagen, Hyundai-Kia či PSA.

Foto: Volkswagen

Ilustrační foto

Článek

Autorizované autoservisy sice byly na rozdíl od autosalonů po dobu mimořádných opatření většinou otevřeny, avšak ze strany vlády byly doporučeny jen cesty nezbytné a neodkladné. Řada automobilek proto přistoupila k odsunutí vypršení záruky, zpravidla pokud expirace proběhla během posledních třech měsíců.

„Z důvodu aktuální pandemie koronaviru covid-19 vycházíme vstříc našim zákazníkům a prodlužujeme záruky poskytované společností Škoda Auto o tři měsíce,” říká Stanislav Pekař, vedoucí oddělení poprodejních služeb Škoda Auto.

Jak upevnit výfuk? Američan zkusil nejhorší možný způsob

AutoMoto

Předpokladem pro uplatnění u Škody je, že tovární záruka na nové vozy či prodloužená záruka skončí v období od 1. 3. 2020 do 31. 5. 2020. Nově prodloužená lhůta skončí tři měsíce po uplynutí původní záruky, nejpozději však 31. srpna 2020, podle toho, co nastane dříve. Výjimku u Škody představují jen vozy prodané v Číně.

Foto: Volkswagen ČR

Volkswagen vysvětluje podmínky prodloužené záruky v období mimořádných opatření.

Ke stejnému opatření se rozhodly i další značky koncernu Volkswagen. Včetně Volkswagenu, Porsche či Audi. Tříměsíční prodloužení nabízí ale třeba také britský malosériový výrobce sportovních vozů Morgan.

První jízda se Škodou Enyaq: Jedna z největších revolucí v historii značky

AutoMoto

Kia prodlužuje svou sedmiletou záruku do 30. června, a to všem vozům, kterým vypršela již od 1. února do 30. dubna. Korejská automobilka odhaduje, že program by mohl pomoci více než 500 tisícům zákazníků po celém světě. V České republice se jedná o 1207 majitelů vozů Kia.

Peugeot s Citroënem plošné prodloužení záruky neplánují, ale pokud se zákazník v uplynulých týdnech nemohl dostavit na uplatnění záruční opravy, bude mu po včasné domluvě s autorizovaným servisem záruka prodloužena o 30 dní.

Francouzská skupina rovněž odsouvá povinnost pravidelné garanční prohlídky, pokud připadá na toto období, aby z důvodu nesplnění kilometrové či časové lhůty nepřišel o tovární záruku majitel mladšího vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám