Hlavní obsah

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Novinky, Dana Sokolová

Přestože je po letních prázdninách a nastalo tedy období, kdy by se většina z nás měla cítit odpočatá a plná energie, není tomu tak. Velkou roli v tomto stavu sehrál i koronavirus a všechny důsledky vyplývající ze všech opatření týkajících se tohoto virového onemocnění.

Foto: Profimedia.cz

Mindfulness neboli Naučte se soustředit na okamžik.

Článek

Obavy o budoucnost, ať už se týkají ztráty zaměstnání, menšího výdělku, životních změn, ale i z domácí výuky a starostí spjatých s dětmi či jinými rodinnými příslušníky, to vše jsou faktory, které citelně ovlivňují každého člověka. Zvlášť když se jedná o věci, které doposud nemusel řešit.

Nepodléhat stresu a obavám je potom opravdu oříšek, se kterým se ne každý snadno dobře popasuje, což samozřejmě není dobře.

Když se k těmto věcem přidají další osobní problémy, může mít jedinec slušně nakročeno k celé řadě zdravotních potíží, ať už fyzického, nebo psychického rázu.

Vzdejte se těchto čtyř věcí a váš život bude pohodovější a kvalitnější

Vztahy a sex

Pomoci mohou meditační techniky

Mindfulness, heartfulness či emoční fitness – to je příklad několika takových technik. Všechny tyto způsoby uvolnění vedou kromě jiného k postupné redukci stresu a zvládání negativních emocí. To přispívá k lepšímu zvládání stresových situací, ke zlepšení rodinných i pracovních vztahů a k celkově větší spokojenosti v životě.

Mindfulness - můžeme přeložit jako všímavost nebo plné uvědomění. Jedná se o schopnost záměrně věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, a to bez hodnocení, posuzování nebo očekávání.

„To znamená, velmi zjednodušeně, přijímat věci tak, jak jsou,“ vysvětluje Magdaléna Prunerová, uznávaná trenérka a koučka MgC Group.

Cílem mindfulness je soustředit se na okamžik, který je teď a tady a nenechat mysl ani emoce přeskakovat do minulosti, nebo do budoucnosti. Takové cvičení nemusí nutně probíhat v hlubokém meditačním stavu, ale také ve všednostech každodenního života. Trénovat lze například při jídle či čištění zubů tak, že je plná soustředěnost věnována právě těmto činnostem.

Heartfulness - je oproti tomu stavem bytí, kde je středem nebo místem kontroly srdce, a to nikoliv srdce fyzické, ale „duchovní” srdce jako hlavní princip života. Jedná se tedy o srdečnost, která bývá někdy označována jako „soucitná všímavost“.

Vychází z toho, že při rozhodování o věcech osobnějšího charakteru, včetně záležitostí duchovních či morálních, dáváme přednost srdci před intelektem, ačkoliv to možná není zřejmé.

Cílem této techniky je sladit srdce a rozvíjet schopnost zůstat neustále ve vnitřní rovnováze. Cvičení spočívá v meditaci, při které dojde k ponoření se hluboko do našeho srdce a napojení na naše vyšší Já, které je zdrojem síly a inspirace.

Při této meditaci se pak lze naučit zklidnit svou mysl a ovládat své emoce v náročných momentech. Výzkumy ukazují, že meditace velmi brzy pomáhá nebýt tak zranitelný vůči stresům a rozrušením z každodenního života.

Ukázka, jak by mohla vypadat taková meditace

  • Posaďte se na židli. Pokud je potřeba, dejte si za záda polštář tak, aby byla vaše páteř vyrovnaná.
  • Položte jednu ruku dlaní na oblast srdce. Poté proveďte několik nádechů a výdechů nosem.
  • Zavřete oči. Pokud vás to děsí, nechte je otevřené.
  • Soustřeďte se na dýchání. Uvědomte si vlastní hluboké nádechy a výdechy. Dýchejte co nejvíce do hloubky. Prodlužujte dech hlubokým nádechem i výdechem. Při výdechu co nejvíce vytlačujte vzduch, ale nepovolujte břicho. Silný výdech pomůže k lepší a hlubší inhalaci.
  • Vytvořte si poklidný dechový rytmus, vyrovnejte na stejný čas dobu nádechu i výdechu, vše vždy uzpůsobte kratšímu rytmu (kratší nádech, delší výdech, uzpůsobte nižší hodnotě).
  • Poté, co zklidníte vlastní dech, zkuste si kdekoli na těle najít místo, kde ucítíte srdeční pulz. Pomůže vám to přiblížit se vlastnímu srdci.
  • Pokud ucítíte pulz, zkuste se díky němu soustředit na nádechy a výdechy. Napočítejte několik úderů srdce na nádech, to samé na výdech (běžné je napočítat šest až osm).

Pokud se na to budete cítit a mít chuť, meditujte podobně alespoň 10 minut každý den.

Další způsoby zvládání stresu

Zenová meditace - zaměřuje se na udržování nehybné mysli z okamžiku na okamžik. Podle buddhistických mistrů to není vůbec složité. Je zapotřebí se jen naučit několik technik, pomocí kterých ovládáme naše tělo, dech a mysl.

„Chcete-li udržovat nehybnou mysl, musíte nejdříve ovládat své tělo. Naučíte se setrvat v nějaké poloze v sedu. Máte pokud možno zkřížené nohy, záda a hlavu držíte vzpřímeně. Oči máte částečně otevřené a zíráte před sebe na podlahu. Ruce jsou v poloze velké mudry hned nad klínem. Naučíte se pomalu vydechovat a vdechovat přes tan t'ien, energetické centrum umístěné těsně pod pupkem. Dlouhý nádech a ještě delší výdech. Nádech, výdech, nádech, výdech, nádech, výdech. Tak ovládáte své tělo a dech,” vysvětlují odborníci ze zenové školy Kwan Um.

Jestliže umíte ovládat dech, můžete ovládat také svou mysl. „S pomalými nádechy a výdechy se vaše myšlení pomalu tiší a stává se méně složitým, zatímco se energie přesouvá z mysli do tan t'ienu, hary neboli středu. V zenové praxi zde, ve svém středu, udržujete svou mysl. Je to velmi důležitá technika,” upozorňují odborníci a dodávají:

„Většina lidí nechává myšlení v hlavě nebo v hrudi. Není to moc dobré. Hlava je centrum rozumu a hruď centrum emocí. Udržováním pozornosti v hlavě se myšlení komplikuje a energie stoupá vzhůru. Udržujete-li myšlení a starosti v hrudi, budou s vámi emoce přirozeně mávat. Nechte své myšlení prostě klesnout z hlavy a hrudi dolů. Tan t'ien je vaše vůle, centrum dělání. Když se myšlení přirozeně soustředí do vašeho středu, stane se jasným a emoce čistými."

Rady, jak pečovat o své duševní zdraví

Zdraví

Mezi další techniky, které se zaměřují na sebepoznání, seberozvoj a nalezení vnitřního klidu patří například i jóga či emoční fitness. I u těchto technik je doporučováno učit se je s kvalifikovaným lektorem, aby skutečně došlo ke správnému pochopení principu a osvojení dovedností k dalšímu seberozvoji.

„Pomoci s tím mohou i zaměstnavatelé, kteří mohou své zaměstnance učit nalézat rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, tzv. work-life balance, pomocí nejrůznějších kurzů v rámci firemních benefitů,” doporučuje Petra Prchlíková ze společnosti Up Česká republika.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám