Hlavní obsah

Trpělivost je základ aneb Jak se vyrovnat se stresovými situacemi

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I bez všudypřítomného koronaviru se v životech většiny lidí vyskytuje mnohem více stresu, než je zdrávo. Je tak více než jasné, že aktuální pandemie celou situaci u mnohých jedinců ještě zhorší. Zůstat v klidu a trpělivě čelit novým výzvám tak představuje téměř nereálný úkol. Přesto to podle odborníků jde, stačí si k tomu osvojit pár triků.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak odborníci vysvětlují, aby člověk uměl čelit náporu stresových situací, je třeba se naučit být pokud možno více trpělivý. K tomu mají napomáhat jednoduché „nástroje”, jejichž osvojením a praktikováním si zvedne vlastní sebekontrolu, čímž si zároveň dopřeje mnohem více prostoru při reakcích na podněty.

Tipy, jak si zvednout sebekontrolu a snížit hladinu stresu, přinesl server Yourtango.

Přijměte realitu

S myšlenkou zásadního nebo také radikálního přijetí přišla v devadesátých letech minulého století americká psycholožka Marsha Linehanová. Jde v zásadě o to neutápět se v problémech a nenechat se ovládat zlobou, vztekem a dalšími negativními pocity, které nám ubližují a kvůli kterým jsme ve stresu.

Manžel, nebo děti aneb Kdo ženy stresuje víc

Vztahy a sex

Přijmout situaci takovou, jaká je, bez kritiky, nám umožní se snáze orientovat na kroky, které je třeba podniknout k jejímu zlepšení. Už to samo nás více zklidní a postupně naučí větší trpělivosti.

Změňte svůj příběh

I bez velkých výzkumů se dá tvrdit, že se nám hlavou často honí celá řada negativních myšlenek. Sami sobě nastavujeme stále nové a nové limity, často přikrmujeme vlastní strach a hněv, čímž se nám v hlavě rodí negativní příběhy našeho života.

Zkuste to změnit a přepište svůj „příběh” v něco pozitivnějšího. Jako možné příklady odborníci uvádějí:

  • Místo přesvědčování sama sebe, že něco nezvládnete, zkuste změnit postoj. Uznejte, že situace není jednoduchá, ale vždy je tu možnost, jak ji řešit. Pokud si to budete opakovat, nějaké řešení se určitě najde.
  • „Tohle se nikdy nemělo stát, je to katastrofa” - i to je velmi častý přístup, když nás potká něco nepříjemného. I pohled na toto lze změnit - co třeba zkusit přístup typu: „Co se stalo, je minulost, teď se musím zaměřit na budoucnost.”

Najděte si čas na rozptýlení

Najít si čas na vlastní rozptýlení, kdy nebudeme myslet na všechna negativa a problémy, je podle odborníků jedním z hlavních nástrojů, jak se postupně naučit větší trpělivosti, která je základem k lepšímu zvládání stresových záležitostí.

Jak nás ničí technostres aneb Když denně přijmeme data o objemu 75 gigabitů

Zdraví

Když jsme naštvaní nebo frustrovaní, máme tendence dělat ukvapené závěry a rozhodnutí, která nás mohou v lepším případě jen mrzet, v horším i hodně ublížit. Pokud se tedy do nějaké stresové situace dostanete, zkuste si najít nějaké rozptýlení, než uděláte nějaké nevratné rozhodnutí.

Je jedno, zda se půjdete projít, přečtete si pár kapitol z vaší oblíbené knihy, poslechnete si pěknou hudbu nebo si pustíte nějaký pěkný film. Všechno, u čeho přijdete na jiné myšlenky, dokáže změnit pohled na mnoho věcí a jednat více v poklidu při dalším rozhodování.

Zklidněte sami sebe 

Ve chvíli, kdy budete ve stresu, a nebudete se moci nijak rozptýlit, je vhodné naučit se alespoň trochu zklidnit.

Z několika dřívějších výzkumů vyplynulo několik zajímavých rad a tipů, jak toho poměrně rychle s alespoň částečným účinkem docílit.

Jak se ubránit nebezpečným virům? Strachem svou imunitu spíše oslabíte

Zdraví

Jste rozčilení, nervujete se a je vám horko? Zkuste si dát studený nápoj. Nebo naopak, jste ve stresu, vyděšení, je vám zima? Dejte si nějaký oblíbený teplý nápoj. I to přispěje ke zklidnění smyslů a zmírnění stresu.

Ke zvýšení celkové trpělivosti a snížení stresu rovněž pomáhají realistická očekávání. A hlavně, ke zmírnění celkového stresu pomáhá i další důležitá věc - péče o vlastní tělo a duši. Věnujte si tedy dostatek prostoru a času na své oblíbené aktivity, které sníží pocity frustrace a strachu a prospějí i vašemu tělu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám