Hlavní obsah

Jak co nejlépe vykročit do nového dne. Skvělá ranní rutina v pěti krocích

Novinky, Anežka Zemenová

Trochu rozespale a pomačkaně vypadáme při ranním pohledu do zrcadla všichni. Existuje ale hned několik rad, jak začít den zčerstva. Vytvořte si s námi ranní rutinu, která vám zajistí dobrý pocit i svěží vzhled v jakýkoliv den.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hned na začátek jeden tip: Přestože své smartphony všichni milujeme a máme tendenci je kontrolovat, jakmile ráno otevřeme oči, je mnohem lepší se bezprostředně po probuzení začít věnovat něčemu jinému než nejnovějším zprávám a upozorněním.

Esemesky ani instagramová stories nikam neutečou a malá pauzička od digitálního světa hned po ránu vám naopak zajistí klidnější start dne a usnadní vám koncentrovat se na důležitější věci – například ty, které zahrnují naše následující tipy.

1. Krátká meditace

Většina z nás hned po probouzení začíná přemýšlet nad všemi povinnostmi, které nás ten den čekají. Ačkoliv je potřeba si den pořádně naplánovat, je důležité si také uvědomit, že přemýšlení nad budoucností znemožňuje naplno žít přítomným okamžikem.

Proto uděláte lépe, když si ráno vyhradíte pár minut na to, abyste si alespoň nakrátko vyčistili hlavu. „Otevřete si okno, pohodlně se usaďte na koberec nebo na pohovku, zavřete oči, zhluboka dýchejte a soustřeďte se jen sami na sebe. Jak se právě cítíte, co se děje s vaším tělem? Přemýšlejte jen nad těmito otázkami, ostatní myšlenky potlačte. Buďte jenom tady a teď,” doporučují odborníci z magazínu Myself.

Kolik hlubokého a lehkého spánku je potřeba pro svěží rána plná energie

Zdraví

Stačí čtyři minuty – pak můžete naposledy hluboce vydechnout a s čistější hlavou a bez stresu vykročit do nového dne.

2. „Jsem vděčný za...“: Malý optimistický rituál

Určitě jste již slyšeli, jak moc dobře funguje pravidelné zaznamenávání si všeho, za co se cítíte být vděční. Podle mnohých odborníků je to výborný způsob, jak začít na svět hledět s pozitivní myslí.

Stačí si každý den odpovědět na otázku, za co jste vděční a napsat to na lísteček, který následně vložíte do nějaké lahve či krabice, případně si přesně pro tyto účely zřiďte speciální sešit. Nejde o to, abyste psali sáhodlouhé odstavce textu s básnickými obraty, stačí, když si prostě zapíšete první tři věci, které vás v daný okamžik napadnou.

Může to být například slunečné počasí, procházka s kamarádkou, útulný domov, případně vynikající snídaně, včerejší milý telefonát s rodiči a cvičení jógy. Zkrátka cokoli...

3. Co prospěje pleti

Pleť každého z nás je jedinečná, vyžaduje tedy i individuální péči. Neexistuje proto žádný univerzální recept na to, jak pleť po probuzení oživit.

Naše babičky spoléhaly na opláchnutí obličeje studenou vodou, my můžeme vsadit i na přípravky na čištění pleti a další pečující krémy, na které jsme zvyklé.

Sedm věcí, které byste měli ráno udělat pro větší přísun energie

Zdraví

Tip: Při péči o pleť nikdy nezapomínejte na krk a dekolt. Jejich pokožka je okolnímu prostředí často vystavovaná stejně prudce jako pleť na obličeji a zaslouží si proto stejně pečlivou péči.

Každé ráno myslete i na přípravky s potřebnými UV filtry. Nejde jen o to, že by vaší pleti hrozilo krátkodobé spálení. Slunce je pro ni škodlivé i z dlouhodobého hlediska, protože podporuje její stárnutí.

Nemusíte hned používat silný opalovací krém – bohatě postačí sérum nebo lehčí pleťový krém, které v sobě mají integrovaný nižší ochranný sluneční faktor.

Den Země oslavuje naši planetu a zároveň vybízí k její ochraně

Historie

4. Suchý šampon: svěží účes po celý den

Zvláště s kratšími vlasy bývá po ránu problém. Přes noc se přeleží a ráno vyžadují extra péči, v některých případech dokonce každodenní umývání. Kdo to někdy zažil, moc dobře ví, že ranní úprava vlasů dokáže zabrat téměř hodinu.

Všechno si ale můžete usnadnit použitím suchého šamponu, díky kterému nutnost každodenního mytí vlasů odpadne a který vám zároveň zaručí, že váš účes zůstane po celý den perfektní. Můžete ho aplikovat buď jen na problémové části vlasů (například na ofinu), nebo na celé vlasy – záleží jen na vás.

Pět věcí, které byste neměli dělat po ránu

Zdraví

Použití suchého šamponu je rychlé a snadné. Stačí jím vlasy posprejovat ze vzdálenosti asi 15 cm, případně jej do vlasů ještě vmasírovat. Pak šampon necháte pár minut působit a jednoduše ho z vlasů vyčešete.

Suchý šampon napomůže vlasům získat větší objem a od kořenů vlasů odstraní mastnotu. Zároveň vlasy mírně zafixuje, takže účes, který ráno vytvoříte, díky němu vydrží!

Jak na problémy se spánkem a usínáním

Zdraví

 5. Ranní playlist

Energická hudba je jednoznačně nejlepším způsobem, jak se ráno probrat a dostat do dobré nálady. Pozitivně naladěné ranní playlisty stáhnete buď přímo na Spotify, Apple Music a dalších hudebních platformách, nebo si je můžete sestavit sami. Začněte zkrátka tím, že vyberete pár svých oblíbených skladeb, které vás spolehlivě roztančí, a přihoďte k nim pár nejnovějších hitů.

V každém případě se hudební doprovod skvěle hodí k čištění zubů, prostírání stolu, připravování snídaně, sprchování a vlastně k jakýmkoli dalším ranním činnostem.

Reklama

Související články

Odkládáte zvonění budíku? Nedělejte to

Ranní vstávání nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti. Čím dříve musí člověk opustit postel, tím hůř. Nelze se proto divit, že mnozí po zazvonění budíku odloží...

Časté ponocování zdraví příliš neprospívá

Lidé, kteří často ponocují a ráno se jim nechce vstávat, mají kromě vyššího rizika kardiovaskulárních chorob a cukrovky také větší pravděpodobnost předčasného...

Výběr článků

Načítám