Hlavní obsah

Pozdrav slunci - jógová cvičební variace, kterou zvládnou i začátečníci

Novinky, das

Surja namaskara neboli Pozdrav slunci je jógová sestava složená z několika po sobě jdoucích asán, jež na sebe plynule navazují. Existuje hned několik variant těchto sestav. V přiloženém videu naleznete podle cvičitelky Andrey Smékalové z pražského Om Yoga studia tu nejsnazší, kterou by měl zvládnout i naprostý začátečník.

Pozdrav slunci pro začátečníky Video: Novinky

 
Článek

Přestože se jedná o dynamické cvičení, chvilku potrvá, než se naučíte jednotlivé pozice dělat správně, proto nikam nespěchejte a nejprve každou asánu v klidu prodýchejte a soustřeďte se na protahované svalové skupiny.

Postupně můžete zrychlovat, až se dostanete do fáze, kdy v jednotlivé pozici zůstanete vždy jen na jeden nádech či výdech. Vždy je důležité dbát na plynulé přechody z jedné pozice do druhé.

Pozdrav slunci je dobré vždy několikrát zopakovat, záleží jen na vás, zda to bude dvakrát či dvanáctkrát. Důležité je si cvičení užívat a netrápit se u toho.

Podle tradice indických mudrců by se měl Pozdrav slunci cvičit každé ráno, hledět při něm na východ slunce a vítat tak nový den. Lidé by si při něm měli uvědomit, že jóga není jen o fyzickém cvičení, ale především o duchovním prožitku. Pozdrav slunci tak může být i součástí meditace.

I když vám cvičení zprvu nepůjde, vydržte. Tím, jak se vaše svaly budou protahovat a uvolňovat, pro vás bude každé další provedení příjemnější a snazší.

Reklama

Související články

Najděte si svůj styl jógy

Jóga se u nás stává poslední dobou velkým fenoménem. Propadá jí stále více mladých, ale i starších lidí. Při pravidelném cvičení můžete dosáhnout lepší...

Výběr článků

Načítám