Hlavní obsah

Pět věcí, které byste neměli dělat po ránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pití kávy, snídání, nebo naopak nesnídání, cvičení či sjíždění sociálních sítí. Každý z nás má jiné zavedené ranní rituály. Ty výrazně ovlivňují nejen naše rozpoložení, ale také úroveň produktivity či například stav naší pokožky. Čemu je lepší se vyhnout, abyste ze svého rána vytěžili maximum?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odkládání budíku

Většina lidí je zvyklá na odkládání budíku. „Jistě, posunout budík o pět minut a následně o dalších 5 se mnohdy zdá jako ten nejlepší nápad. Vidina prodloužení spánku je více než příjemná. Pravdou ale je, že každá minuta navíc je těžce vykoupená,“ říká internistka Niket Sonpalová pro Huffington Post.

Místo regenerace si totiž rozhodíte spánkový cyklus a probouzení tak bude daleko delší a úmornější. „Pokud ráno pravidelně bojujete s odsouváním budíku, nastavte si ho o patnáct minut později, ale na první zazvonění opravdu vstaňte. Pomoci může i nepříjemný zvuk budíku nebo jeho vzdálenost od postele,“ říká Sonpalová.

Pod nadvládou telefonu

„Další velkou chybou, kterou lidé často dělají, že ihned po probuzení sáhnou po telefonu,“ uvádí lékařka Naomi Parrellaová. Pokud vás hned po ránu pohltí online svět a vy kontrolujete e-maily, čtete si zprávy a sjíždíte sociální sítě, nedáte svému mozku prostor na to, aby se naladil na přicházející den a ihned ho zahltíte informacemi, které začne zpracovávat.

Káva před snídaní zvyšuje riziko cukrovky

Zdraví

Zkuste se proto po zatípnutí budíku nejdříve párkrát zhluboka nadechnout, protáhnout se, pozdravte partnera či děti, napijte se a až pak se připojte k okolnímu světu.

Doplnění energie pomocí cukru

Mnoho lidí je naučených automaticky sahat po sladkých snídaních, a to zejména v případě, když se špatně vyspali. Cukr a průmyslově zpracované potraviny ale dokážou rozhodit hladinu cukru v těle.

Nezdravé sladké snídaně v podobě sladkého pečiva, slazené kávy, džusů a cereálií navíc ale zasytí jen na chvíli, poté dostanete opět hlad. Kalorický příjem je tak mnohonásobně vyšší, než by měl být.

Proč je ovesná kaše k snídani ideálním začátkem dne

Zdraví

Pokud chcete opravdu začít den správně, zkuste se cukru vyhnout. Cukr není ďábel, ale je potřeba zvážit, kdy si ho vychutnávat. V případě, že si ráno bez pocukrovaných dobrot neumíte představit, zkuste jej vykompenzovat alespoň pohybem. I pár pozdravů slunci, delší cesta do práce nebo třeba jógová sestava udělají divy.

Špatná péče o pleť

Péči o pleť mnoho lidí zanedbává. Přitom obličej je nejviditelnější část našeho těla, na které se podepisuje nejen věk, ale také starosti i životní styl. Je proto důležité o něj pečovat. Jaký je podle dermatologů největší hřích v péči o pleť? „Neumývat si obličej pod záminkou toho, že jste si ho myli předtím, než jste šli spát,“ říká dermatoložka Stacy Chimentová.

Jak bojovat v zimě se suchou pokožkou

Styl

Přes noc přitom mohou na obličeji uváznout odumřelé buňky, prach a bakterie, které přetrvávají na polštáři. Nemusíte používat všechny produkty, které používáte večer. Nadměrné používání mýdla může naopak obličej vysušit.

Pokud si nepotrpíte na ošetřování obličeje, omyjte ho alespoň studenou vodou a poté ho natřete krémem s SPF. Uvidíte, že vám obličej poděkuje.

Podceňované duševní zdraví

Rána mohou být pořádně hektická. Únava, spěch, domácí mazlíčci, děti i dohánění restů. To vše může vaše ráno patřičně poznamenat. Nezapomeňte proto na vaše duševní zdraví a dopřejte si alespoň pár minut v klidu.

Vstaňte dříve a dopřejte si šálek horkého nápoje nebo roztáhněte žaluzie a protáhněte se. V průběhu toho myslete na pozitivní věci, jako jsou například partnerovy kladné vlastnosti nebo třeba úspěchy dětí. Uvidíte, že se vám pak den povede daleko lépe začít.

Reklama

Související články

Pět cviků, které vás rozhýbou na celý den

Pohyb má na naše tělo pozitivní vliv, ať už cvičíte v jakoukoliv denní dobu. Pokud je ale vaším cílem zlepšit svoji flexibilitu, psychický stav a nastartovat...

Výběr článků

Načítám